Ghidul pasionatului de fotbal în perioada coronavirus

Ceea ce în urmă cu câteva săptămâni părea un scenariu de film, în ultimele zile a devenit o sumbră realitate la nivel mondial. Pandemia de coronavirus a dus la o întrerupere în lanț a activităților sportive pe o perioadă nedeterminată și o serie de măsuri restricțive pentru populație, legate de de mobilitatea în afara spațiului unde locuiești. În multe dintre țări, printre care și România, s-a declarat ‘stare de urgență’.

Practic, dacă înainte de asta pasionații de fotbal erau efectiv inundați de conținut specific (meciuri live din toate campionatele, emisiuni de analiză, pariuri sportive, vlog-uri, podcast-uri, articole de specialitate, forum-uri ale suporterilor), acum totul s-a oprit, iar nouă nu ne rămâne decât să căutăm alternative prin care să ne hrănim pasiunea. Cum rămânem conectați la fotbal, atunci când sportul a luat o pauză?

Meciuri întregi de fotbal

FIFA a anunțat pe 20 martie că va începe să difuzeze 30 dintre cele mai importante meciuri de la Cupe Mondiale și Cupe Mondiale Feminine pe site-ul lor și pe canalul lor de YouTube. Suntem invitați să votăm ce meciuri vor fi primele difuzate.

Sigur, sunt și multe alte variante mai mult sau mai puțin legale. Pe acelea vă lăsăm pe voi să le găsiți.

Filme cu și despre fotbal

Personal, nu am identificat încă un film care să redea din punct de vedere cinematic frumusețea jocului de fotbal. Nu în măsura în care alți regizori au reușit cu alte sporturi precum boxul (Raging Bull), rugby-ul (Invictus) sau fotbalul american (Any Given Sunday).

Cumva, în majoritatea filmelor pe care le-am urmărit și în care existau secvențe de joc, fazele respective aduc aminte de acel serial animat japonez, Captain Tsubasa. Orice atac pare că durează o veșnicie și reprezintă o atentă coregrafie pusă în scenă de creatorii materialului. Cu toate acestea, există unele care compensează puternic prin poveste.

Pe canalul de Youtube Tackle.ro v-am pregătit un playlist cu peste 30 de propuneri de filme inspirate din fotbal sau care utilizează fotbalul ca una dintre teme. Personal, The Damned United (2009), povestea carismaticului Brian Clough este cel mai bun ‘produs’ de pe listă, pentru că prinde perioada de glorie a două echipe de tradiție în fotbalul britanic – Derby și Leeds. Filmul încă poate fi vizionat prin închiriere pe Amzon, dar și pe alte servicii de streaming video precum Apple iTunes, Youtube Movies, Google Play Movies sau Microsoft Store.

Dacă sunteți în căutarea unui film lejer, de duminică, recopmandăm guilty pleasure-ul oricărui iubitor de fotbal – Victory (1981). Producția tipic hollywoodiană merge pe rețeta tipică de succes și aduce laolaltă legende ale fotbalului mondial (Pele, Bobby Moore, Ardiles) și star-uri de cinema (Sylvester Stallone, Michael Caine, Max von Sydow), sub comanda marelui regizor american John Huston.

Nu în ultimul rând, The English Game, un serial nou produs de Netflix, a fost lansat în această săptămână. El urmărește povestea a două personaje în vremea începuturilor sportului pe care am ajuns cu toții să-l iubim. Toate cele 6 episoade sunt acum disponibile pe Netflix.

Documentare

Dacă numărul de filme decente cu și despre fotbal nu este unul suficient pentru a-ți ocupa timpul, suntem convinși că seria de documentare propuse de noi va face asta. Noi îți recomandăm să începi cu The Football Origins, o ‘lucrare’ în 13 acte unde poți afla informații fascinante despre originile jocului și cum s-a dezvoltat de-a lungul timpului în ceea ce astăzi numim sportul-rege. Majoritatea episoadelor se pot viziona integral pe Youtube și se regăsesc în playlist-ul recomandat de noi mai jos. Pentru producțiile lipsă din serie, recomandăm să căutați și pe Dailymotion.

După ce v-ați pus la punct cu istoria  jocului, să trecem la oamenii care au ajuns să-l revoluționeze. Focus-ul nostru este special pe fotbalul britanic, acolo unde figuri marcante precum Jock SteinMatt Busby, Bill Shankly, Bob Paisley, Don Revie, Brian Clough, Bobby Robson sau Alex Ferguson au creat generații de succes la nivel european. Găsiți acolo materiale și despre generația mai tânără – Jurgen Klopp, Guardiola sau Pochettino.

Desigur, nu toate documentarele propuse de noi sunt disponibile gratis online. Paradoxal, unele dintre cele mai bune producții se găsesc pe Netflix, Amazon sau Hulu, ori sunt disponibile pentru închiriere pe Amazon Prime Video. Bobby Robson: More than a Manager (2018) poate fi urmărit pe Netflix, All or Nothing: Manchester City (2018) pe Amazon, iar capodopera lui Asif Kapadia, Diego Maradonna (2019) pe HBO (din păcate nu încă în România). Dar există VPN, nu?!

Cărți

Ai putea citi absolut toate cărțile pe care le ține Vlad Bogos în poza asta:

Dar dacă nu vrei să fii atât de tocilar precum Vlad, iată câteva cărți despre fotbal pe care ți le putem recomanda:

I Believe in Miracles – Una dintre cele mai frumoase povești din fotbal, cea a lui Brian Clough la Nottingham Forest, scrisă de Daniel Taylor, fostul chief football writer de la The Guardian.

The Mixer – Michael Cox a reușit să scrie o istorie fascinantă a evoluției fotbalului din Premier League. 25 de ani fotbal englez și toate influențele “străine” care l-au marcat, de la Cantona și Wenger, la Mourinho și Guardiola.

Bring the Noise – Biografia lui Jurgen Klopp, scrisă de compatriotul său, unul dintre cei mai respectați jurnaliști sportivi ai planetei, Raphael Honigstein. Cartea se găsește și în limba română, cu titlul Fotbal în ritm de heavy metal.

The European Game – Cum ar fi să pornești într-o călătorie prin Europa, cu unicul scop de a afla filosofia unor cluburi precum Ajax, PSG, Benfica, AC Milan sau Athletic Bilbao? Exact asta a făcut Daniel Fieldsend și a scris o carte de referință, care te face să fii și mai îndrăgostit de fotbal decât ești deja.

My Turn: The Autobiography – Povestea lui Johan Cruyff, spusă de… Johan Cruyff. Cartea se găsește și în limba română, cu titlul Driblingul meu.

Stillness and Speed – Autobiografia lui Dennis Bergkamp, poate ultimul mare geniu al fotbalului olandez și unul dintre fotbaliștii care a schimbat filosofia fotbalului englez.

Football Agains the Enemy – Simon Kuper își propune să facă o punte între identitatea fotbalistică și identitiatea națională a unor giganți ai fotbalului mondial. Reușește.

Jocuri

FIFA 20. Referința, arma deloc secretă a oricărei grupări de prieteni pasionați de fotbal. Atenție însă, plecați din start de la premisa că jocul are câteva bug-uri care te vor frustra, așa că nu îți vărsa nervii pe controllere sau dispozitive. Iar dacă te aventurezi pe componenta de Ultimate Team, sfatul nostru universal pentru a-ți păstra calmul este shit happens, we go again!

Rapid București are o inițiativă superbă pentru a-și menține suporterii conectați. Pe 22 martie echipa Rapid ESports va evolua într-o partidă virtuală de FIFA20, contra celor de la FC Argeș. Suporterii pot vota așezarea în teren cea mai potrivită și cei 2 jucători U21 care vor fi titulari. Mai mult, pentru că totul este o inițiativă caritabilă pentru Centrul de Performanta Rapid, fanii pot contribui prin achiziționarea unor bilete pe stadionul virtual.

Fifa 20 Mobile. Dacă nu te saturi de FIFA pe console sau pe PC, varianta mobile este gratuită și are destule provocări cât să te țină cu ochii în ecran preț de o pandemie. Este extrem de ușor să devii dependent, așa că grijă mare sau ajungi să ai echipă de overall 110 cât ai zice in-game-purchase…

Football Manager 2020. Poate cea mai populară serie de fotbal pentru bătrânii pe care nu i-a prins explozia FIFA de la început. Jobul viselor tale e acolo, fie că vrei să mergi direct în vârful lanțului trofic (la Real Madrid, Manchester City sau PSG), fie că ai damblaua de a crește tineri talentați și a-i transforma în super-starurile lumii de mâine. Mai mult, pe Steam, jocul poate fi încercat gratuit până miercuri, 25 martie.

Football Manager. Ghid practic: cum să crești un wonderkid, de la A la Z

Quiz-uri cu și despre fotbal

Desigur, majoritatea publicațiilor sportive recunoscute la nivel mondial, printre care BBC, Sky SportsFour Four Two, Planet Football sau Tackle.ro 😀 oferă o serie de quiz-uri unde îți poți testa cunoștințele din domeniul fotbalistic. Ești cel mai mare fan Premier League, Champions League, Gică Hagi sau Steven Gerrard? Demonstrează!

Articole interesante de citit

Întreg Tackle.ro și, neapărat, newsletter-ul nostru. Îți recomandăm seria noastră originală, Tată și fiu, ca punct de plecare în explorarea ta.

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin e-mail.
  2. Urmărește-ne pe FacebookInstagramTwitter și Youtube
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple MusicSpotifyAnchor.fm sau pe Google Podcasts.
  4. Nu uita de concursul Tackle Show prin care 2 ascultători care ne trimit cuvântul cheie din episodul săptămânii pot câștiga un abonament gratis Eurosport Player, disponibil pentru o lună de la activare!
Show CommentsClose Comments

1 Comment

Leave a comment