Gol turcesc

Imposibil ca un om care a trecut sau jucat fotbal măcar o dată pe un maidan să nu fi auzit expresia ”gol turcesc”. Ba chiar, prin anii ’90, expresia era des auzită și în comentariile meciurilor de la radio sau TV. Îmi amintesc și acum cum îmi tatăl meu îmi explica ce înseamnă un ”gol turcesc”, dar mereu am fost curios să aflu de unde a apărut această expresie. O noțiune care, spre deosebire de altele din Dicțioarul de fotbal Tackle, e folosită doar de microbiștii din România.

Definiție

gol turcesc
șut spre poartă în urma căruia mingea ajunge în plasa laterală

Origine

Față de ceilalți termeni din Dicționarul de fotbal Tackle, în cazul golului turcesc găsim puține date concrete de la istorici. Mai mult decât faptul că în jargonul fotbaliștilor expresia descrie un șut expediat în plasa laterală a porții nu prea reușim să aflăm.

Totuși, cei mai bătrâni dintre noi își amintesc mai multe expresii mai vechi în care termenul ”turcesc” e folosit într-un mod peiorativ, cu sensul de calitate inferioară.

Deși sunt oameni care spun că noțiunea de gol turcesc era folosită chiar și înainte de Revoluție, începând cu 1990, datorită produselor ieftine și de proastă calitate importate din Turcia (blugi turcești, gumă turcească, mătură turcească, mazăre turcească), adjectivul ”turcesc” începea să fie asociat cu tot ce era de o calitate îndoielnică.

În fotbal, golul care de fapt nu e gol, șutul care atinge plasa, dar cea laterală, a fost botezat în popor drept ”gol turcesc”.

De-a lungul timpului, au fost destule cazuri hilare în care plasa porții a cedat, iar golurile turcești au fost goluri validate de arbitri. Reușita lui Stefan Kiessling e una dintre ele. Voi pe care vi le mai amintiți?

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin e-mail.
  2. Urmărește-ne pe FacebookInstagramTwitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple MusicSpotifyAnchor.fm sau pe Google Podcasts.
Show CommentsClose Comments

Leave a comment