Kick and run

Mai e cineva care să nu și amintească una din celebrele conferințe ale Regelui Hagi în care acesta ține un monolog, nemulțumit de starea deplorabilă în care se află fotbalul românesc și în care folosește des expresia ”lungă și pe a doua”?

Stilul de joc adoptat de multe echipe de la noi aproape că a fost dus la rang de artă în Anglia, unde a fost alintat ”kick and run”. Dar ce înseamnă mai exact ”kick and run” și cum a apărut acesta?

Definiție

kick and run

noun
UK /ˌ/kɪk/.ənˈrʌn/ US /ˌ/kɪk/.ənˈrʌn/

”lungă și pe a doua”

stil de joc nespectaculos, care implică degajarea mingii de către apărători înspre atacanți sau careul advers.

Origini

Dus la apogeu în anii ’80 de Watford-ul lui Graham Taylor, “kick and run”-ul britanic își are originile trei decenii mai devreme. Pionierul acestui stil este considerat Charles Reep, un fost Comandant din British Royal Air Force. Reep a început să-și ia la meciurile la care mergea un caiet și ceva de scris.

Primul meci analizat de Reep avea să fie pe 18 martie 1950. Au urmat alte 2500 de meciuri urmărite meticulos de Comandant, la capătul cărora concluzia avea să fie una de impact pentru amatorii de fotbal din Anglia și cu un efect devastator pentru deceniile care aveau să urmeze: “Over 80 percent of goals result from moves of three passes or less.”

Ideile lui Reep au ajuns la urechile unor conducători de cluburi, printre care și Wolves. După 3 titluri consecutive luate de Wolverhampton, impostorul Reep era văzut ca un savant, iar acesta a început să fie tot mai des văzut pe coridoarele FA-ului englez, unde a ulterior a devenit extrem de influent în ceea ce privește viziunea jocului de fotbal.

Cum s-a întâmplat asta și cum ideile lui Reep au dus la ceea ce mulți denumesc The English Disease poți citi pe Tackle într-un articol mai vechi: Lungă și pe a doua? Originile “kick and run”-ului britanic

Lungă și pe a doua? Originile “kick and run”-ului britanic

 

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin e-mail.
  2. Urmărește-ne pe FacebookInstagramTwitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple MusicSpotifyAnchor.fm sau pe Google Podcasts.