Libero

De la apariția fotbalului și până în prezent, jocul de fotbalul s-a schimbat permanent, iar tacticile de joc și rolurile jucătorilor s-au adaptat permanent pentru a da echipei șanse mai mari la victorie.

A fost o perioadă lungă de timp în care linia defensivă avea un jucător cu sarcini speciale, ușor de identificat pe teren atunci când priveai partida. Libero-ul și Sweeper-ul ieșeau mereu în evidență, iar deși poziția jucătorului care are acest rol e similară, sarcinile din teren ale acestora sunt puțin diferite.

Definiție

libero
noun
/ (ˈliːbero) /
asemănător cu Sweeper-ul, Libero-ul este jucătorul care e poziționat de regulă în spatele fundașilor centrali și care are rolul de a da o doză în plus de siguranță, dar care în același timp are calitatea și libertatea de a urca în teren, iniția atacuri și participa la faza de construcție.

Origine

Deși nu e primul jucător care să aibă acest rol, e unanim acceptat că omul care a dus poziția de libero la un alt nivel a fost Franz Beckenbauer. Kaiser-ul a transformat un rol ceea ce era predominant defensiv într-un din cele mai spectaculoase roluri din echipă.

Germanul nu era mulțumit doar cu gândul de a aduce siguranță portarului și cu sarcinile de a degaja mingile departe de propria poartă. Beckenbauer avea tehnică, viziune. fair și era capabil de a ieși cu mingea la picior din situații dificile.

Așa s-a născut rolul de libero: un jucător cu abilitați defensive excelente, dar care în același timp contribuie la faza de atac, fiind unul din oamenii cheie pe construcția jocului ofensiv.

În Italia, datorită calităților sale tehnice, Giorgio Mastropasqua e apreciat ca fiind cel care a revoluționat rolul de libero, în anii 70, în echipa Ternanei, sub comanda antrenorului Corrado Viciani.

În România, Alexandru Apolzan și Miodrag Belodedici sunt jucătorii consacrați pentru evoluțiile pe postul de libero, iar voci de la noi spun chiar că Apolzan a fost primul libero din istoria fotbalului. Alți jucători care de-a lungul timpului au îmbinat cu succes rolul de libero cu cel de sweeper au fost Bobby Moore, Franco Baresi, Ronald Koeman, Fernando Hierro, Matthias Sammer sau Lucio.

surse foto: natterfootball.co.uk

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin e-mail.
  2. Urmărește-ne pe FacebookInstagramTwitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple MusicSpotifyAnchor.fm sau pe Google Podcasts.
Show CommentsClose Comments

Leave a comment