Nu cred că există om pe planeta Pământ care să nu fi auzit de Diego Armando Maradona, iar pentru mulți dintre noi El Pibe D’Oro e cel mai mare fotbalist din istorie. Zeu în orașul Napoli, campion mondial cu Argentina în 1986, autor al celor mai controversate și mai frumoase goluri din istorie, Maradona a dat de multe ori impresia că e mai mult decât un jucător de fotbal.

”Nu-i faceți niciunui fotbalist deserviciul de a fi comparat cu Maradona, căci Diego n-a fost doar cel mai bun jucător, ci și, într-un anume sens, singurul. De ce? Pentru că el chiar ar fi putut juca de unul singur. Aparține acelei epoci în care încă se mai putea crede într-un erou, singular, omul antisistem, imposibil de anexat și de sufocat cu sarcini de grup, cu toate plusurile și minusurile sale.” (Adrian Georgescu)

Pe lângă sensul propriu, la noi termenul de ”maradona” e des întâlnit în argoul pasionaților de fotbal.

Definiție

maradona
cel mai talentat dintre cei care joacă fotbal pe un maidan, în spatele blocului sau pe un teren de fotbal amator.

Context

În folcorul românesc, numele Maradona nu avea cum să nu-și facă prezența. Dacă ai ajuns cel puțin o dată pe un maidan în România în anii ’90, e imposibl să nu fi auzit des termenul ”maradona” folosit pentru a-i descrie pe cei mai buni de pe teren sau uneori pe cei care se cred a fi cei mai buni de pe maidan.

Da’ cin’ te crezi, oi fi și tu un maradona..””Uită-te la el, se crede Maradona!”

Folosirea tot mai frecventă a termenului a fost influențată și de porecla primită de cel mai bun fotbalist român din istorie. Datorită talentului său uriaș, Gheorghe Hagi a fost alintat peste tot pe glob cu porecla de „Maradona din Carpați”. ”Supranumele de Maradona din Carpați m-a onorat, dar Diego a fost și va rămâne unic, fenomenal, un geniu adevărat.”, spunea Hagi în urmă cu câțiva ani.

Încetul cu încetul, au apărut pe rând Maradona din Berceni, Maradona din Copou sau maradona din orice cartier sau de pe orice maidan din țară.

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin e-mail.
  2. Urmărește-ne pe FacebookInstagramTwitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple MusicSpotifyAnchor.fm sau pe Google Podcasts.

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată.