Masa verde

E imposibil ca un microbist român și nu numai să nu fi auzit măcar o dată expresia ”au pierdut la masa verde”. Mai ales în peisajul fotbalului autohton, întâlnim atât de des cazuri în care soarta unui meci sau chiar soarta unei prmomovări sau retrogradări sunt decise în birouri, de o comisie. Îmi amintesc și acum cum tatăl meu încerca să îmi explice ce înseamnă un ”masa verde” când Steaua București câștigase în 1997 cu Paris Saint-Germain cu 3-2 pe teren, dar UEFA stabilise că francezii au folosit un jucător suspendat, acordând 3-0 pentru ai noștri. Mereu am fost curios să aflu de unde a apărut această expresie. O noțiune care, spre deosebire de altele din Dicțioarul de fotbal Tackle, e folosită doar de microbiștii din România.

Definiție

masa verde
un meci pierdut la “masa verde” e un meci al cărui rezultat nu a fost decis pe teren, ci de federațiile sau comisiile care conduc fotbalul în țara respectivă, în urma unor nereguli sesizate.

Origine

Față de ceilalți termeni din Dicționarul de fotbal Tackle, în cazul ”mesei verzi” găsim puține date concrete de la istorici. Mai mult decât faptul că în jargonul fotbaliștilor expresia descrie o decizie luată în birouri care suprascrie evenimentele din teren, nu prea știm.

Totuși, cei mai bătrâni dintre noi își amintesc că în sens larg expresia a fost folosită pentru a descrie un mod extraordinar de încheiere a unei dispute sau competiții invocând reguli speciale și nu regulile normale care guvernează acea dispută sau acea competiție. Există chiar teorii (neconfirmate) care spun că expresia e atât de veche încât cuvântul ”verde” făcea referire la câmpul de luptă, soarta și consecințele multor bătălii fiind stabilite la o masă a tratativelor.

De-a lungul timpului, au fost destule meciuri cu miză care au fost decise la masa verde. Real Madrid a fost eliminată la ”masa verde” din Cupa Spaniei după cazul Cheryshev, în acest sezon Roma a pierdut la ”masa verde” în prima etapă, iar de-a lungul anilor multe echipe românești au fost părtașe la astfel de situații. Steaua – PSG din 1997, Rapid – Steaua (”cazul Bricheta”), Dinamo – Slovan Liberec. Ce meciuri sau momente vă mai amintiți?

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin e-mail.
  2. Urmărește-ne pe FacebookInstagramTwitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple MusicSpotifyAnchor.fm sau pe Google Podcasts.
Show CommentsClose Comments

Leave a comment