
Câți dintre noi nu auzim des termenul de mercato în discuțiile despre fotbal și ne uităm la cei care-l folosesc des ca la adevărați Răducioiu. Dar ce înseamnă mai exact mercato și cum a intrat cuvântul în vocabulorul nostru?
Definiție Mercato
mercato
noun
/mɛʁ.ka.to/
“piața transferurilor”
* termenul este de asemenea întâlnit des în formula ”perioada de mercato”, referindu-se la perioada de transferuri în care FIFA permite mutări de jucători între cluburi
Origine
Termenul mercato se traduce ca ”piață” în limba italiană și provine din latinescul mercatus, care s-ar traduce drept ”schimb”, ”trafic” sau ”negoț”.
Deși în România folosim expesia ”fereastră de transferuri”, iar în Anglia auzim pundiții cum fac referință la ”transfer window”, foarte mulți oameni din toată lumea utilizează termenul mercato atunci când se referă la perioadă de transferuri.
O răspândire a termenului pe care o punem pe seama popularității campionatului italian în anii ’80 și ’90, când îi găseam în ”Cizmă” pe cei mai buni fotbaliști ai lumii, de la Platini la Zico, de la Maradona la Socrates. Colac peste pupăză, Mondialul Italia ’90 a fost unul special, a rămas în amintirea multora drept unul din cele mai frumoase turnee finale din istorie și a contribuit decisiv la ”infectarea” cu unii termeni din italiană.
Perioadele de mercato (așa cum le știm noi) au fost introduse abia în 2002, iar intervalul de timp în care se pot face transferuri diferă de la o țară la alta.
Trevor Francis a fost primul jucător al cărui transfer (de la Birmingham la Nottingham Forest) a depășit bariera de 1 milion de lire sterline, iar apoi de la an la an noi recorduri au fost stabilite.
În prezent, Paris Saint-Germain deține recordul celor mai scumpe transferuri, prin aducerile lui Neymar și Kilyan Mbappe de la FC Barcelona, respectiv AS Monaco. Joao Felix de la Benfica la Atletico Madrid este al treilea cel mai scump jucător transferat vreodată într-o perioadă de mercato, iar următorii trei jucători aparțin Barcelonei: Griezman, Coutinho și Dembele.
Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:
- Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin e-mail.
- Urmărește-ne pe Facebook, Instagram, Twitter și Youtube.
- Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple Music, Spotify, Anchor.fm sau pe Google Podcasts.