Poacher

O fi Football Manager de vină, dar atunci când ne gândim la rolurile jucătorilor din teren, realizăm că au apărut o multitudine de termeni care descriu profilul fotbaliștilor sau sarcinile pe care aceștia le au de la antrenori. Au apărut noțiuni noi precum Regista sau Mezzala, iar termeni precum 9 Fals au intrat deja în mainstream. Dacă ai luat contact cu fotbalul britanic în anii ’90, e aproape imposibil să nu fi auzit măcar o dată comentatorii descriind un jucător ca fiind Poacher. O categorie de jucători mai puțin înzestrată tehnic decât altele, dar care prin viteză de reacție și insistență, au reușit mai mereu să intre în inimile fanilor.

Definiție

poacher

/ˈpəʊtʃə/

Termenul poacher  se referă la acei atacanți care, de regulă, sunt rar implicați în faza de construcție a jocului și care se poziționează la limita off-side-ului, așteptând să speculeze orice greșeală a adversarului sau să profite de orice pasă filtrantă. Unii mai folosesc și expresia ”fox in the box” atunci când se referă la un atacant de tip poacher.

Origine

Spre deosebire de hat-trick sau dugout, termenul de poacher nu are un punct clar în istoria fotbalului în care a fost folosit pentru prima dată. Dacă în fotbalul autohton mai auzim vorba ”atacant de gura porții”, nicio traducere nu-i poate face dreptate termenului Poacher. După cum scria Tom Williams în Do you speak Football?, Poacher e mai mult un arhetip englezesc.

În limba engleză, termenul de poach se referă la braconaj. Facându-se o paralelă cu vânătoarea pe pământul altcuiva, în fotbal, statul la pândă în careul advers a fost asociată cu poaching-ul.

Atacanții de tip poacher sunt mereu pe vârfuri pentru a specula orice greșeală a apărării adverse și în același timp sunt foarte mobili, având demarcări inteligente atunci când echipa lor se află în posesia mingii. De regulă, acest gen de jucători nu au un fizic deloc impresionant, iar principele lor calități sunt viteza de reacție, anticiparea și finalizarea.

Atacanții de tip ”poacher”, încotro?

Fotbalul evoluează continuu și atacanții de tip poacher sunt tot mai rari. Într-un sistem cu doi atacanți, e mult mai ușor să-i oferi unuia sarcina de poacher și altuia sarcina de a face legătura între mijloc și atac. În ziua de azi, când tot mai multe cluburi folosesc sisteme de joc cu un singur vârf de atac, în funcție de tactica aleasă, antrenorii preferă ca atacanul ales să joace rolul de False 9 sau rolul de Target Man. În cazuri rare, atacanți compleți precum Lewandowski sau Benzema pot alterna rolurile în funcție de tactică sau de momentul jocului.

Gerd Muller, Hugo Sanchez, Robbie Fowler, Pauleta, Pippo Inzaghi, Michael Owen, Viorel Moldovan, Chicharito Hernandez sunt câțiva din atacanții care au impresionat de-a lungul timpului jucând rolul de poacher. Cine ar mai intra în această listă?

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin e-mail.
  2. Urmărește-ne pe FacebookInstagramTwitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple MusicSpotifyAnchor.fm sau pe Google Podcasts.
Show CommentsClose Comments

2 Comments

  • Daniel
    Posted 10/12/2020 at 12:05 pm 0Likes

    As avea o noua sugestie pentru dictionar: “pivot”.

Leave a comment