Rabona este un mod de a lovi mingea cu picioarele încrucișate: piciorul de șut este trecut prin spatele piciorului de sprijin. De ce? De cele mai multe ori doar pentru a demonstra că poți, dar uneori chiar poate fi unicul mod în care un fotbalist să poată juca o minge cu piciorul său preferat. Procedeul este folosit pentru a pasa, pentru a centra și chiar pentru a șuta la poartă.

E mai simplu de arătat decât de explicat, așa că îl invităm la catedră pe profesorul Ricardo Quaresma:

Rabona e un termen care vine din limba spaniolă, dar sunt cel puțin două variante posibile pentru originea termenului. O variantă este cuvântul „rabo” care în spaniolă înseamnă coadă. Coada vacii pendulează cu o mișcare similară execuției din fotbal. Deși este imposibil de știut cu exactitate cine a inventat acest gen de execuție în fotbal, a doua explicație pentru originea termenului rabona (și cea pe care vrem s-o credem) are în prim plan un fotbalist pe nume Ricardo Roberto Infante (Beto, pentru fani).

Pe 19 septembrie 1948, Beto, care juca pentru Estudiantes La Plata, profitând de avansul de două goluri al echipei sale în meciul cu Rosario Central, a încercat o rabona, cu piciorul drept, de la 35 de metri și… a marcat! A doua zi, cotidianul El Grafico, publica pe prima pagină o fotografie a lui Beto Infante, îmbrăcat în uniformă școlară, titrând: „El infante que se hizo la rabona”. „Copilul chiulește de la școală” (rabona = a chiuli) s-ar traduce mot-a-mot expresia care aprecia creativitatea lui Beto și rabona pe care o executase. Sau pe care o inventase chiar el.

Ricardo Infante, zis Beto, cel care a inventat Rabona.

Prima rabona filmată a fost cea executată de însuși Pele, pentru Santos, într-un meci de campionat din 1957. În Brazilia, procedeul a fost numit chaleira (ceainic) sau letra (literă, poate pentru că picioarele încrucișate formează litera x?).

Rabona a fost popularizată în Europa de un fotbalist care și-a jucat cea mai mare parte a carierei în Serie B, în Italia. Giovanni Roccotelli a trecut, fugitiv, și prin Serie A, cu Torino, Ascoli și Cesena, dar istoria fotbalului îl reține drept un maestru în folosirea rabonei. Roccotelli, un fotbalist foarte tehnic și versatil, care a jucat fundaș, mijlocaș și atacant, toate în banda dreaptă, executa penalty-uri prin rabona, dar și centrări, pase lungi, lovituri libere sau chiar șuturi la poartă. În italiană, termenul folosit înainte ca „rabona” să intre în limbajul comun al iubitorilor de fotbal, era incrociata (lovitură încrucișată).

De-a lungul anilor, numeroși fotbaliști înzestrați cu tehnică impecabilă au folosit rabona cu succes. Diego Maradona, Ronaldinho, Cristiano Ronaldo, Eden Hazard, Juan Sebastian Veron, Jay-Jay Okocha sau Roberto Carlos sunt doar câțiva dintre ei. Fotbaliștii pe care îi mai vedem și astăzi folosind rabona sunt Ricardo Quaresma și Erik Lamela (care chiar a marcat un gol în North London Derby, în martie 2021, prin rabona).

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *