Remontada

Remontada e un termen care a fost atât de ușor adoptat de microbistul român și care e atât de popular peste tot pe glob. Echipa ta nu joacă nimic și e condusă cu 2-0? Nu-i nimic, îți desfaci o bere la pauză și speri la remontada. Ești la un fotbal amical pe sintetic și sunteți conduși cu 3-1? Strigi la ai tăi: ”Hai băieții cu remontada!”. Un termen de atât de uzual încât începând cu anul 2021 va face parte oficial chiar și din Dicționarul Francez.

Cum te-am obișnuit în Dicționarul de fotbal Tackle.ro, am încercat să aflăm cum a ajuns atât de popular acest termen și când se crede că a fost pentru prima oară folosit în fotbal?

Definiție

remontada
noun
/ˌreː.mɔnˈtaː.daː/
o situație în care o echipă revine pe tabela de marcaj și câștigă un meci (sau o dublă manșă) după ce inițial fusese condusă cu mai mult de un gol și dădea impresia că nu mai are șansă de victorie.

Origine

Ca verb, o traducere mot a mot a cuvântului ‘remontar’ poate însemna a se cățăra sau a se reîntoarce, dar folosit ca substantiv, cuvântul înseamnă recuperare sau revenire.

Spaniolii spun că termenul a intrat în conștiința microbiștilor spanioli pe 21 decembrie 1983, când naționala Spaniei dădea piept cu naționala Maltei, într-un meci de calificare pentru Euro 1984. Aparent, un meci banal, nu?

Olanda era lidera grupei de calificare, iar pentru a ajunge la turneul final, spaniolii erau nevoiți să câștige meciul cu maltezii la cel puțin 11 goluri diferență. Ce-au făcut băieții antrenați de Miguel Munoz? Au reușit să învingă la chiar 11 goluri. Maltezii au marcat o singură dată pe durata partidei, iar spaniolii au reușit să înscrie golul cu numărul 12 cu 6 minute înainte de finalul meciului.

Dacă mai era vreun dubiu pentru popularitatea termenului, calificarea Barcelonei în detrimentul lui PSG (după ce parizienii învinseseră cu 4-0 în tur) a fost momentul în care în toate colțurile globului s-a vorbit sau s-a scris despre remontada. Atât de mult s-a vorbit în Franța de ”remontada” suferită de Paris Saint-Germain încât francezii au decis să introducă termenul în dicționarul lor național.

Dinamo – Foresta, Barcelona – PSG, Liverpool – Barcelona, tu ce meciuri memorabile cu întoarceri de scor îți amintești?

surse: goal.com

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin e-mail.
  2. Urmărește-ne pe FacebookInstagramTwitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple MusicSpotifyAnchor.fm sau pe Google Podcasts.
Show CommentsClose Comments

Leave a comment