Rifinitore

Când am scris despre Shadow Striker menționam cum jocul Football Manager ne-a îmbunătățit, poate fără să ne dăm seama, educația fotbalistică din zona tactică, învățându-ne despre roluri precum Raudmeuter, Regista sau Inside Forward.

Un termen mai puțin cunoscut, care încă nu e introdus în Football Manager, dar care uneori e auzit prin comentariul unor meciuri de fotbal, în special din Italia, e rifinitore.

Definitie

rifinitore

acel jucător de atac a cărui poziționare din teren se află între locul numărului 9 clasic și zona mijlocașilor centrali.

Spre deosebire de atacanții număr de tip 9 veritibil care mereu caută să se demarce în profunzime în spatele apărătorilor adverși, rifinitore-ul e în permanentă căutare de spații între linii, coboară mereu să primească mingea la picior sau creează zone libere pentru cei care vin în avanposturi din linia de mjloc.

Origine

E greu de călătorit în timp și identificat cum a apărut termenul în fotbal. O traducere mot a mot a termenului rifinitore ar putea consta în ”cel care termină” (acțiunea de joc), the finisher, cum ar spune comentatorii britanici.

Știm din originile termenului Shadow Striker că Pele a fost printre cei mai consacrați jucători care au avut acest rol, în timp ce Dennis Bergkamp povestea în autobiografia sa „Stillness and Speed: My Story”, că rolul său în echipa lui Arsenal era acela de shadow striker, echivalentul rifinitore-ului.

Termenul e folosit cel mai des în Italia, iar pentru a descrie aceeași poziție, unii comentatori sportivi sau microbiști se folosesc și de variantele mezzapunta sau seconda punta.

În fotbalul italian, doar câțiva din jucătorii care au evoluat pe această poziție de-a lungul ultimelor decenii ar fi: Platini (Juventus), Roberto Baggio, Dennis Bergkamp (Inter) Alessandro Del Piero (Juventus), Youri Djorkaeff (Inter Milan), Francesco Totti (Roma).

Vouă ce rifinitore din fotbalul de azi vă vine în minte?

surse: dictatethegame.com; v-maedhros.medium.com; foto: dictatethegame.com;

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment