Shadow striker

Popularitatea tot mai mare a jocului Football Manager a adus nu doar distracție în rândul utilizatorilor, ci a venit la pachet și cu un bagaj de cunoștințe din zona tactică. Astfel, am învățat despre diverse roluri din teren mai puțin cunoscute publicului mainstream. Am aflat ce e un Raudmeuter, un Regista, un Trequartista, sau de ce așezarea 4-4-2 și-a pierdut din popularitate. Unul din rolurile mai recent introduse în Football Manager e cel de Shadow Striker.

Definitie

shadow striker
/ʃadəʊ strʌɪkə/
acel atacant a cărui poziționare din teren se află între locul numărului 9 clasic și zona mijlocașilor centrali.

Spre deosebire de atacanții de tip poacher care mereu caută să se demarce în adâncime, în spatele fundașilor adverși, shadow striker-ul e în permanentă mișcare, coboară mereu să primească mingea la picior sau creează spații pentru cei care vin din linia a doua.

Atunci când echipa sa nu are posesia mingii, atacantul de tip shadow striker presează de regulă fundașii adverși și rareori se retrage în linia de mijloc.

Origine

În autobiografia sa „Stillness and Speed: My Story”, Dennis Bergkamp afirma că rolul său în echipa lui Arsenal era acela de shadow striker. A fost printre primele dăți când lumea fotbalului a auzit de această expresie, dar judecând după poziția și sarcinile din teren, rolul de shadow striker are rădăcini ceva mai îndepărtate.

Cât de îndepărtate? Până la vechiul sistem de joc, 4-2-4. Se spune că în Brazilia, aproape pentru 4 decenii, cam toate echipele utilizau această formație, iar această perioadă s-a sincronizat și cu anii în care a activat unul din cei mai mari fotbaliști din istorie, Pele.

Poziția din teren a lui Pele era poreclită în Brazilia ca fiind ponta de lança (vârf de lance) dar urmărind imagini cu stilul să de joc, acesta nu era decât un shadow striker, care juca în tandem cu un alt vârf de atac și care mereu cobora între linii pentru a primi mingea la picior. Deși poziționarea sa era similară cu cea a unui număr 10 din fotbalul de azi, agresivitatea sa din joc, momentele când se demarca și în adâncime sau frecventele sale încercări de a face diferența prin dribling și finalizare îl fac unul din primii astfel de atacanți din istorie. Sau cel puțin cel mai cunoscut.

Vouă ce shadow striker din fotbalul de azi vă vine în minte?

surse: dictatethegame.com; v-maedhros.medium.com; foto: dictatethegame.com;

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment