Sweeper

De la apariția fotbalului și până în prezent, jocul de fotbalul s-a schimbat permanent, iar tacticile de joc și rolurile jucătorilor s-au adaptat permanent pentru a da echipei șanse mai mari la victorie.

A fost o perioadă lungă de timp în care linia defensivă avea un jucător cu sarcini speciale, ușor de identificat pe teren atunci când priveai partida. Libero-ul și Sweeper-ul ieșeau mereu în evidență, iar deși poziția jucătorului care are acest rol e similară, sarcinile din teren ale acestora sunt puțin diferite.

Definiție

sweeper
noun [ C ]
UK /ˈswiː.pər/ US /ˈswiː.pɚ/
jucătorul care e poziționat de regulă în spatele fundașilor centrali și care are rolul de a da ”mătura” mingile (în engleză: to sweep = a mătura) și o doză de siguranță în plus în cazul în care mingea trece de apărătorii centrali. 

Origine

Originile poziției Sweeper au legătură cu celebrul antrenor austriac Karl Rappan. În anii 30, el introducea în fotbal o idee nemaiîntâlnită până atunci, alintată în lumea fotbalistică ”security bolt”, ceea ce într-o traducere mot-a-mot ar însemna zăvor.  Așezarea ”zăvor” a lui Rappan consta într-o linie de patru apărători, dintre care unul din ei era situat între portar și fundașul central. Carecteristicile acestui jucător erau în special remarcabile la capitolul fizic, Rappan preferând jucători rapizi și puternici pentru acest rol, care avea simpla sarcină de a degaja orice minge trece de linia de trei fundași.

E unanim acceptat că sistemul lui Karl Rappan a stat la originea catenaccio-ului ”inventat” de Nereo Rocco și dus la nivel de artă Inter-ul lui Helenio Herrera (deși cu o altă dispoziție a jucătorilor în teren).

Deși la vremea lui era adesea contestat și neînțeles, Karl Rappan e considerat acum una din mințile ilustre din istoria fotbalului și e probabil primul care a introdus ideea de a avea patru jucători în linie defensivă, ceva ce acum e utilizat de aproape fiecare club din lume. Stilul lui Karl Rappan se baza mai mult pe efortul colectiv decât strălucirea individuală și de multe ori a arătat că o abordare defensivă poate fi, de asemenea, frumoasă de urmărit.

Recent, unii portari, care au un joc bun de picior și care evolează într-o echipă cu o linie de fund avansată, au inventat noțunea de portar-sweeper, pentru felul în care ies din careu și interceptează pasele lungi ale adversarilor. Manuel Neuer, Edwin van der Sar, Fabien Barthez, Marc-André ter Stegen și Hugo Lloris au fost considerați adevărați sweeper-goalkeeperi.

surse. dictionary.cambridge.com; sports-nova.com;

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin e-mail.
  2. Urmărește-ne pe FacebookInstagramTwitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple MusicSpotifyAnchor.fm sau pe Google Podcasts.
Show CommentsClose Comments

Leave a comment