the Poznan

Un termen care definește un dans al suporterilor din tribune să intre în Cambridge Dictionary? Cine-ar fi crezut…

La câți dintre noi nu ni s-a făcut pielea de găină când am pășit pe un stadion de fotbal. Iar de câte ori asta nu se întâmpla datorită a ceea ce se întâmpla pe teren, ci datorită a ceea ce se petrecea în tribună. Fie că era vorba de cântecele galeriei echipei favorite sau de reacțiile în cor la ratările jucătorilor din teren, meciurile se trăiesc altfel când ești acolo, aproape de ai tăi.

Una din cele mai mișto coregrafii văzute pe stadioane o reprezintă The Poznań. Iar dacă strâmbați din nas, aflați că celebrul dans și-a făcut intrarea până și reputatul dicționar Cambridge. Dar ce e mai exact the Poznań și cum a apărut acest termen?

Definiție

the Poznań
noun [ S ]
UK /ˈpɒz.næn/ US /ˈpoʊz.næn/
un mod de bucurie al suporterilor pe stadion, atunci când echipa lor favorită înscrie un gol și care presupune ca toți să stea cu spatele la teren, ținându-se unii pe alții de umăr și sărind în sus și în jos împreună.

Origine

Dansul este întâlnit cel mai des la fanii Lech Poznań, Manchester City, Celtic (care folosesc denumirea “The Huddle”), Deportivo Alaves și West Sydney Wanderers. Dacă în prezent, the Poznan-ul reprezintă în primul rând o explozie de bucurie, se crede că acesta a fost folosit inițial ca un protest împotriva conducerii cluburilor, iar primele referințe datează încă din 1961.

Termenul s-a făcut mai cunoscut după sezonul european remarcabil reușit de Lech Poznan în 2010-2011, când polonezii au scăpat neînvinși în ambele meciuri cu Juventus și i-au învins acasă pe Manchester City, cu 3-1. Deși, pe Etihad Stadium, Lech a pierdut același scor, 3-1, meciul rămâne în istorie pentru explozia de bucurie a fanilor polonezi la unicul gol marcat de favoriți, prin Joel Tshimbamba.

Suporterii s-au întors deodată cu spatele la teren, au început să facă gălăgie și să sară în sus și în jos, impresionându-i pe fanii englezi. Acela e momentul în care The Poznan a căpătat amploare. Suporterii Cetățenilor au început să vorbească despre dans peste tot, în social media sau la bere, iar pentru următorii ani, au început să replice celebrarea aproape la fiecare meci, botezând coregrafia The Poznan, ca un omagiu adus fanilor lui Lech.

“The bonding, the comradery, the whole experience brings a tear to my eye. In fact the respective stadium foundations appear to move in rhythm.” (suporter Man City, citat de site-ul clubului)

surse: dictionary.cambridge.org; firstnews.com

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin e-mail.
  2. Urmărește-ne pe FacebookInstagramTwitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple MusicSpotifyAnchor.fm sau pe Google Podcasts.
Show CommentsClose Comments

Leave a comment