Sfârșitul anilor 2000, ascensiunea Youtube-ului și apariția a tot mai multe analize făcute de cei de la Sky Sports sau BBC pe net ne-au dat accesul la o cu totul altă lume și la un cu totul alt mod de a vedea analizat fotbalul.  Mulți analiști de la televiziunile de sport din UK ne-au arătat că se poate și altfel, iar treptat calitatea discuțiilor despre fotbal din emisiunile de la noi s-a îmbunătățit.

De la rarele momente în care se discuta despre tactică într-un studio plin cu fum de țigară la Procesul Etapei lui Ioanițoaia, la analizele la tabla cu jetoane ale lui Cornel Dinu la Minutul 91 de pe TVR și până la discursul pretențios al lui Ilie Dumitrescu, lucrurile s-au mai schimbat. Dar care-i legătura între tranziție pozitivă și fotbalul discutat la TV în România?

Definiție

tranziție pozitivă
fază a jocului în care are loc trecerea în atac după recuperarea balonului (trecerea din faza defensivă
în faza ofensivă).

Context

În jocul de fotbal, cele două echipe se pot afla în două situații: situația de a avea posesia balonului și cea de a nu avea posesia balonului. Tranziția pozitivă reprezintă trecerea de la faza defensivă la faza ofensivă.  Aceasta poate fi executată în mai multe feluri, în funcție de indicațiile antrenorului, de stilul de joc al echipei sau de locul în care se recuperează balonul. Pot avea loc contraatacuri rapide sau jocul se poate încetini, iar echipa care are mingea poate pregăti un atac pozițional.

Însă pe lângă sensul tehnic al expresiei, tranziția pozitivă mai are o însemnătate aparte pentru microbiștii români, iar aproape fiecăruia dintre noi îi zboară gândul la un singur om atunci când  auzim aceste vorbe: Mister Ilie Dumitrescu. Analizele sale sunt de multe ori superficiale, dar niciodată nu duc lipsă de un vocabular tehnic și de termeni pretențioși, mai puțin cunoscuți publicului larg. Tranziția pozitivă/negativă, axul central, dublu-pivot și alți termeni care se predau la școlile de antrenori ne-au fost aduși la cunoștință și folosiți cu insistență încât nu ai cum să nu zâmbești când îi auzi și să nu faci o trimitere la Mister îmbrăcat la costum în studioul Digi.

surse: frf.ro; antrenorfotbal.ro;

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin e-mail.
  2. Urmărește-ne pe FacebookInstagramTwitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple MusicSpotifyAnchor.fm sau pe Google Podcasts.

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *