Un-doi

”Nu mai vezi un un-doi, nu mai vezi o fază frumoasă, numai lungă și pe-a doua!” Câți dintre noi nu am folosit termenul de “un-doi” atunci când ne gândeam la fotbalul spectaculos. Un-doi-ul descrie o schemă de joc simplă și în același timp greu de realizat, dar care mereu aduce deliciu spectatorilor.

Definiție

un-doi
combinație de pase rapidă între doi jucători: unul îi pasează mingea coechiperului, iar acesta îi returnează mingea rapid, dintr-o singură atingere

Origine

Spre deosebire de ceilalalți termeni din Dicționarul de fotbal Tackle.ro, în cazul un-doi-ului e imposibil de aflat cum și când a fost folosită prima dată expresia. Mai mult decât faptul că în jargonul fotbaliștilor expresia descrie o combinție rapidă ”din prima” nu prea reușim să aflăm. Englezii folosesc și ei ”one-two”, dar de altfel termenul e prezent cam peste tot pe glob, în același mod, prin traducerea mot-a-mot.

Un-doi-uri celebre în fotbal

Eu unul, când aud de un-doi, mă gândesc imediat la cuplul de atacanți de la Manchester United, Andy Cole – Dwight Yorke. Mai precis, la faza superbă reușită pe Camp Nou, în urmă cu mai bine de 20 de ani.

Superbul gol al lui Wilshere cu Norwich, un-doi-urile lui Suarez cu Sturridge, combinațiile lui Messi cu Fabregas, devierile lui Giroud către colegi sunt probabil cele mai cunoscute astfel de faze.

Tu de care un-doi-uri celebre îți aduci aminte?

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit, alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment