Underdog

Istoricii spun că originea termenului e strâns legată de luptele de câini care aveau loc des în Marea Britanie în secolul 19. Câinele care câștiga lupta era declarat ”top dog”, iar ce care pierdea lupta era ”underdog”.

În cultura britanică, precum și cea americană, noțiunea de underdog este foarte apreciată. Legende precum cele ale lui Robin Hood sau Regele Arthur nu sunt decât povești ale unor underdogs, care apelează la anumite idealuri conform cărora cineva firav sau sărac se poate folosi de curaj, muncă sau inteligeță pentru a ieși victorios. Așa au putut fi realizate și câteva din cele mai frumoase povești din fotbal.

Exemple din fotbal

În poate cel mai important succes din istoria fotbalului românesc, Steaua București a fost în poziția de underdog, în finala jucată la Sevilla, în 1986, cu Barcelona.

Danemarca în 1992 sau Grecia în 2004 au produs două din cele mai mari surprize din istoria Campionatelor Europene, punând mână pe trofeu când nimeni nu le dădea vreo șansă.

Dar dacă în competiții eliminatorii sunt șanse mai mari să apară surprize, e foarte greu ca un underdog să reușească surprize într-o competiție de lungă durată, precum un campionat cu 20 de echipe. Tocmai de aceea, ceea ce au reușit Vulpile din Leicester în 2016 pare a fi o minune. Asta dacă acest cuvânt mai înseamnă ceva într-o lume cu hiperbole la orice titlu de știre.

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin e-mail.
  2. Urmărește-ne pe FacebookInstagramTwitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple MusicSpotifyAnchor.fm sau pe Google Podcasts.