Steaua ’86 în Football Manager. Vezi cum arată în joc fotbaliștii care au câștigat Cupa Campionilor Europeni

Penalty Taking 20, Tackling 18, Agression 20, ghici ciupercă cine e?

Pentru că suntem nostalgici și pentru că ne-ar plăcea să putem “antrena” virtual nume precum Duckadam, Balint, Pițurcă sau Lăcătuș, ne-am imaginat cum ar arăta cei 11 jucători care au câștigat, pe 7 mai 1986, cea mai puternică competiție între cluburi din Europa, în Football Manager.

 

Emerich Jenei

Lăcătuș a spus înainte de finală: “Nea Imi, batem noi și te facem cel mai mare antrenor!”. Iar Emerich Jenei a devenit antrenorul care a câștigat Cupa Campionilor Europeni alături de Steaua. Calm, inteligent, a reușit să conducă un vestiar puternic și să aseze în teren împotriva Barcelonei formula câștigătoare.

Helmuth Duckadam

“Să fiu sănătos câte beri am câştigat la final de antrenamente din pariurile de la penalty-uri!” spune într-un interviu Duckadam. Iar Duckadam, în seară de 7 mai 1986, la Sevilla, a devenit legendă după cele patru penalty-uri apărate în fața lui Alexanko, Pedraza, Pichi Alonso şi Marcos. Într-un fel este bine că Football Manager nu are atributul de Penalty la portari pentru că limita de 20 era prea mică pentru Helmuth Duckadam.

Ilie Bărbulescu

Primul fotbalist al Stelei care a atins trofeul Cupei Campionilor Europeni, Ilie Bărbulescu s-a remarcat prin viteza de joc și șutul puternic. Jucător de bandă stângă lovea mingea la fel de bine și cu piciorul stâng și cu cel drept. Golul cu Honved din campania europeană a Stelei ’86 a rămas în memoria suporterilor. A fost ultimul jucător în lista de executanți ai penalty-urilor de la Sevilla și pentru că Duckadam, Bărbulescu a putut sprinta primul spre trofeul câștigat.

Adrian Bumbescu

Fundaș “de fier” despre care Pițurcă spunea: “Bumbescu, dacă mai juca astăzi, lua 20 de milioane pe an salariu. Eu nu văd fundaş mai bun azi. Avea tot, toate mingile în careu el le lovea, avea o plăcere diabolică de a lovi mingea cu capul şi plasamentul era fantastic.” VVD who?

Miodrag Belodedici

Se poate spune că Belodedici este cel mai titrat fotbalist român din istorie. Cele două trofee ale Cupei Campionilor Europeni câștigate cu două “Stele”, București și Roșie Belgrad îi stau drept dovadă. Ca poziție în teren spune chiar el: “Eu am fost fabricat pentru postul de libero. Am jucat puțin și mijlocaș, dar apoi m-au retras în spate. Eram slăbuț, nu aveam așa mare forță. Trebuia să muncesc acolo, la mijloc, să bag alunecări. Eu eram mai finuț, mai firav, mai tehnic. ”

Ștefan Iovan

Căpitan la Sevilla, în lipsa lui Tudorel Stoica, Iovan a fost reprofilat de Emerich Jenei din mijlocaș central în fundaș dreapta. “Inițial nici nu am vrut să aud de așa ceva. Eram învățat cu spațiile largi, cu jocul având unghiuri deschise spre ambele părți, iar acum mă trezeam foarte aproape de tușă. Țin minte că îmi era teamă să bag o alunecare, de teamă să nu mă lovesc de banca de rezerve”  povestește Iovan într-un interviu.

Gabi Balint

A jucat pe poziția de Libero până să ajungă la Steaua, acolo unde Gheorghe Constantin, antrenor la momentul sosirii lui Balint la echipa roș albastră, la folosit ca mijlocaș. Ca fotbalist iubea golul, jocul ofensiv și a avut și “ghinionul” să joace pe aceeași poziție cu Gică Hagi.

Ladislau Bölöni

Enciclopedia de Educaţie Fizică şi Sportul din România l-a denumit “jucătorul-batailleur”. În 2020 probabil se spune mijlocaș box to box. Al doilea lider în echipa Stelei, după Tudorel Stoica, Boloni era în primul rând un jucător disciplinat și inteligent în joc, tipul de fotbalist de la care pleca construcția fazelor ofensive și cel care dădea semnalul de regrupare pe fază defensivă.

Lucian Bălan

Jucător de tip “trabajador” care compensa lipsa de tehnică, viteză, viziune, cu muncă, sacrificiu și efort. Calități care l-au facut titular în cele mai importante momentele ale generației Steaua ’86, finala de la Sevilla, Supercupa Europei sau meciul din Cupa Intercontinentală, dintre Steaua si River Plate.

Mihail Majearu

Cea mai bună descriere pentru Majearu a facut-o chiar Emerich Ienei: “Majearu aducea lîngă el sclipirea, diferenţa, era cel care cânta la pianul pe care îl cărau ceilalţi doi (Tudorel Stoica și Boloni)”. Prim executant de penalty-uri în echipa Stelei, a ratat lovitura de la 11 metrii din finală, dar a contribuit din plin la parcursul steliștilor până în finală.

Marius Lăcătuș

Dacă fiecare echipă de fotbal din prezent ar avea un “Marius Lăcătuș” fotbalul ar fi mai bun. Nu mulți jucători din perioada actuală pot să se confunde cu atâtea atribute din lista oferită de dezvoltatorii Football Manager. Fie că spui Penalty Taking, Bravery, Agression, Work Rate, Leadership, atunci când încerci să îți imaginezi un jucător român, Marius Lătuș este primul nume care îți sare în minte.

Victor Pițurcă

Legenda spune că atunci când Pippo Inzaghi a apărut în Football Manager avea la descriere dubbed to be next Victor Pițurcă. Și am preferat să facem această remarcă pentru ca publicul tânar să poată să își imagineze mai bine cum era fotbalistul Victor Pițurcă. Puternic, șiret, cu o excelentă poziționare.

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin Whatsapp sau e-mail.
  2. Urmărește-ne pe FacebookInstagramTwitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple MusicSpotifyAnchor.fm sau pe Google Podcasts.
Show CommentsClose Comments

1 Comment

  • Emil Calinescu
    Posted 05/07/2020 at 11:47 am 0Likes

    Te contrazic in privinta lui Ienei (care se scrie cu I, nu cu J). La mental eu i-as da 20. La fel la motivating. La fitness nu atat de mult, dar la cele 2 atat i-as da.

Leave a comment