Ghid complet de Fantasy Premier League în limba română

Tackle.ro a început din comunitatea de fani Premier League România, un grup de oameni care s-au adunat în jurul pasiunii pentru FPL. Așa că nu există un loc mai potrivit pentru un ghid complet de Fantasy Premier League în limba română decât aici.

Structura ghidului nostru de FPL:

 1. Ce este Fantasy Premier League? Reguli și principii.
 2. Împotriva cui pot juca FPL? Aici includem ligile de tip classic și head-to-head.
 3. Cum punctează jucătorii reali în FPL?
 4. Transferuri în Fantasy Premier League?
 5. Wild-card
 6. Opțiunile tactice speciale: Free Hit, Triple Captain & Bench Boost
 7. Double gameweek (DGW)

Update-uri importante pentru sezonul 2020/2021 din FPL:

 1. Deadline-ul de transferuri și schimbări va fi în fiecare etapă, cu 90 de minute (în loc de 60, cum era până acum) înaintea începerii primei partide programate.
 2. Primul wild-card al sezonului poate fi folosit tot până la final de an (2020, în cazul nostru), dar programul special al unei stagiuni începute cu o lună mai târziu decât era programat înainte de pandemie… spune că

Ce este Fantasy Premier League (FPL)?

FPL este un joc gratuit de fantasy football, bazat exclusiv pe meciurile reale din Premier League. E gratuit, pe Fantasy.PremierLeague.com, și pe aplicațiile de Android și iOS.

Ideea e simplă: ai un buget de 100 de milioane de Lire și trebuie să-ți alegi un lot 15 jucători reali, ale căror prețuri variază între 13 milioane pentru Sergio Aguero (la debutul sezonului) și 4 milioane pentru portarul Jordan Pickford de la Sunderland. Lotul are componența standard: 2 portari, 5 fundași, 5 mijlocași și 3 atacanți.

Din lotul de 15, înaintea fiecărei etape, alegi un prim 11, pentru care primești puncte, bazat pe peformanțele acestuia în meciurile de campionat (detaliem mai jos), iar punctajul se adună după fiecare etapă, ligile clasice ale jocului bazându-se pe totalul punctelor (detaliem, de asemenea, mai jos).

Formulele de joc posibile pentru primul 11 (care trebuie să includă un portar): 3-4-3, 3-5-2, 4-4-2, 4-5-1, 5-3-2 sau 5-4-1.

Împotriva cui pot juca Fantasy Premier League?

Orice utilizator poate creea sau poate adera la o ligă deja creeată, unde va concura cu alți utilizatori în două moduri:

 1. Classic League – Punctele din fiecare etapă se adună la total și, la finalul sezonului de Premier League, câștigă cine are cele mai multe puncte.
 2. Head-to-head League – Fiecare utlizator joacă împotriva unui alt utilizator, cu regulile clasice de punctaj: 3 puncte la victorie, unul la egal. Rezultatul fiecărui duel de etapă e determinat de punctele adunate de fiecare echipă. Exemplu: În etapa a patra, echipa mea a totalizat 76 de puncte și a învins, în meci direct pe united ro, care a făcut 42 de puncte. Scor 76-42 pentru Strașnic United și 3 puncte în liga head-to head.

Nimeni nu va fi însă obligat să creeze o ligă pentru a juca, toți utilizatorii fiind automat înscriși în liga globală, alături de alte aproape 4 milioane de de jucători de Fantasy Premier League din întreaga lume, dar și în liga țării lor de proveniență și a suporterilor aceluiași club (pe care îl alegi când îți faci cont). De exemplu, Strașnic United joacă în liga globală (unde momentan este în top 50.000), în liga României șî în liga suporterilor lui Manchester United, dar și în alte 9 ligi clasice și head-to-head.

Cum punctează jucătorii reali în Fantasy Premier League?

Jucătorii punctează în joc conform performanțelor din realitate: goluri, pase decisive, minute jucate, etc. În fiecare etapă îți alegi un căpitan, căruia i se va dubla punctajul individual la final de etapă. Punctele se acordă unui jucător în Fantasy Premier League astfel:

 • Gol marcat – 4 puncte pentru un atacant, 5 puncte pentru un milocaș sau 6 puncte pentru un fundaș sau un portar;
 • Pasă decisivă – 3 puncte, indiferent de poziția de pe teren;
 • Clean-sheet – 6 puncte pentru fundași sau portar, 1 punct pentru mijlocași (și zero pentru atacanți);
 • Puncte speciale pentru portari – 1 punct în plus pentru fiecare 3 parade reușite și 4 puncte în plus pentru un penalty apărat (indiferent de motivul reușitei

Puncte la FPL se scad în următoarele cazuri;

 • Penalty retat – se scad două puncte (-2) per penlty ratat.
 • Două goluri încasate de echipă – minus un punct pentru fundași și portari (la fiecare alte două goluri primite în același meci, se scade câte un punct).
 • Cartonaș galben – minus un punct;
 • Cartonaș roșu – minus două puncte.

Cum pot transfera jucători în Fantasy Premier League?

Un transfer în FPL înseamnă că vinzi un jucător din lotul curent și, folosind suma pe care o ai în bancă după vânzare, cumperi un altul. Câți jucători vinzi, tot atâția trebuie să cumperi, lotul trebuie să fie de 15 mereu.

Înainte de prima etapă a sezonului de Premier League, poți face oricât de multe transferuri. De obicei, înscrierile se deschid cu 3-4 săptămâni înainte de primul meci.

Începând din etapa a doua, ai un singur transfer gratuit pe etapă. Poți avea maxim două transferuri grate, dacă nu ai făcut nicio mutare în etapa precedentă. Dacă ai două gratuite și nu le folosești, doar unul se reportează.

FPL nu te limitează la maxim două transferuri per etapă, dar ți se vor scădea 4 puncte pentru fiecare transfer făcut după epuizarea celor gratuite. Am avut etape când, din cauza suspendărilor și accidentărilor, am făcut 4 transferuri, plecând cu -12 la drum în noua rundă.

Există însă și o altă opțiune strategică pentru transferuri: wild-card-ul.

Ce este și cum se folosește wild-card-ul?

Wild-card-ul este un fel de Sfânt Graal al jocului, pentru că folosirea lui înseamnă că, în etapa curentă poți face oricâte transferuri fără penalizare de puncte.

Fiecare utilizator de FPL primește două wild-card-uri în fiecare sezon: primul se activează din etapa a doua și poate fi folosit până pe 31 Decembrie (ora 23:59), iar al doilea devine disponibil pe 1 Ianuarie, fiind disponibil până la finalul sezonului.

Practic, primești un wild-card în tur și pe al doilea în retur. Folosirea wild-card-ului e una dintre cele mai importante decizii din sezonul de Fantasy Premier League – fiecare decide când are nevoie de o remanier masivă a lotului.

Opțiunile tactice speciale: Free Hit, Triple Captain & Bench Boost

Pe lângă wild-card, mai sunt trei opțiuni tactice pe care le poți folosi:

Free Hit – un wild-card pentru o singură etapă. Poți schimba tot lotul de 15, fără nicio penalizare de puncte), însă tot ce faci se șterge după o etapă, iar lotul tău redevine cel dinaintea folosirii Free Hit. Excelent pentru double-gameweeks și mai ales pentru blank gameweeks (etape în care 2 sau mai multe echipe nu joacă, având meciurile amânate)

Triple Captain – căpitanului echipei tale de FPL i se triplează punctele obținute. În oricare altă etapă, punctajul căpitanului se dublează. Ideea cea mai răspândită este aceea de a folosi Triple Captain în double-game-weeks (explic mai jos ce înseamnă).

Bench Boost – toți cei 15 jucători din lot punctează în etapa curentă. De obicei, această opțiune este extrem de eficientă într-un double-game-week.

Poți folosi o singură opțiune tactică specială într-o etapă.

Atenție!!! Free Hit, Triple Captain și Bench Boost sunt disponibile O SINGURĂ DATĂ PE SEZON.

Ce e un double-gameweek?

În Fantasy Premier League, o etapă se numește gameweek. În general, un gameweek corespunde 100% cu o etapă din Premier League: toate cele 10 meciuri sunt luate în calcul pentru punctaje. Există însă câteva excepții, în fiecare sezon.

În a doua parte a campionatului, când programul echipelor se aglomerează mult, cu meciuri din cupele europene și FA Cup, vor fi etape de Premier League în care anumite meciuri se amână. Asta înseamnă că, într-un game-week, vor fi echipe a căror jucători nu punctează, fapt indicat foarte clar în joc, în lista de meciuri din game-week-ul curent.

La un moment dat însă, meciuri amânate se joacă, în timpul săptămânii, între etapele de weekend din Premier League. Atunci meciurile amânate punctează alături de cele dintr-un game-week de Premier League, ceea ce înseamnă că sunt echipe ale căror jucători punctează în două meciuri din același game-week. Acest gen de etapă se numește double-game-week și, de obicei, are loc în perioada ianuarie-martie. Sunt două double-game-weeks în fiecare sezon.

De ce sunt importante? Gândește-te la un jucător ca Aguero, pe care să-l joci Triple Captain, într-un double-game week. Acest scenariu ți-ar tripla punctele obținute de Aguero în două meciuri consecutive.

Vrei să joci FPL cu băieții de la Tackle.ro? Hai aici! Și de asemenea…

Hai ai noștri!

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit, alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment