„Transfer stelar la Arsenal”

„Drăgușin, transferul carierei”

„Radu Drăgușin dorit de Barcelona”

„Napoli asalt final la Drăgușin”

„Drăgușin, transfer uluitor la Barcelona”

„AC Milan, oferta colosală pentru Drăgușin”

Sunt deja câteva luni bune de când în fiecare săptămână apare câte o știre legată de un alt club care-l dorește cu ardoare pe Radu Drăgușin de la Genoa. Zvonurile despre viitoarea destinație a românului se propagă și sunt un bun exemplu al efectului bulgărelui de zăpadă.

Cum funcționează „bulgărele de zăpadă” în știrile despre transferuri?

Un site de sport de la noi îl citează pe agentul jucătorului și scrie că Drăgușin e dorit în Premier League. Știrea e preluată de unele siteuri obscure de afară care citează siteul de sport de la noi. Ce se întâmplă mai departe e de-a dreptul mindblowing: aceleași site-uri de la noi de la care a plecat știrea inițială citează site-ul de afară care i-a citat pe ei: ”Uite ce scriu englezii!”. Păi… englezii scriu ce ai scris tu. Și de aici se mărește bulgărele de zăpadă până se pierde urma sau sursa informației inițiale care de multe ori nu e nici măcar adevarată.

Da, pentru că așa funcționează și se propagă știrile despre transferuri în ziua de azi.

Da, Radu Drăgușin e unul din cei mai impresionanți fundași români pe care i-am văzut de la Cristi Chivu încoace. A plecat la timp din România și a fost școlit la echipele de tineret ale lui Juventus. Are un fizic impresionant și pare bine înzestrat din punct de vedere al inteligenței de joc, fiind unul din fundașii U-21 din Europa cu cele mai multe meciuri în picioare la nivel de seniori.

E asta suficient pentru o viitoare carieră de succes?

Bineînțeles că nu.

Întrebările care contează

Pentru aceia dintre noi care am văzut atâția jucători promițători pierduți pe drum, punerea pe un piedestal a lui Drăgușin și insistența cu care se vorbește despre cât de puternice sunt cluburile care-l vor pe român nu pot decât să-i facă mai mult rău fundașului lui Genoa.

„Eu sunt la Londra de ceva timp și am întâlniri aproape săptămânale cu echipe importante. Suntem din ce în ce mai aproape. Am vorbit cu Newcastle, cu Arsenal, cu Tottenham. Sunt echipe care întreabă. Vreau să spun că sută la sută, până în vara viitoare, Radu va juca la un club nu puternic, foarte puternic! La primele 10 din lume.Ar fi cea mai mare sumă plătită vreodată în schimbul unui jucător român! Recordul îl deține, la această oră, Adrian Mutu.” (Florin Manea)

E trist că în toate articolele cu știri despre viitorul transfer al lui Drăgușin vezi pe repeat de câteva luni aceleași povești ale agentului său, dar nu vezi nici măcar o întrebare cu capul pe umeri din partea cuiva: Ce vor Radu Drăgușin și agentul său de la acest transfer? Faimă? Un salariu mare? O echipă mare? E ok și acceptă să fie rezervă la o echipă puternică? Următorul club să fie din Anglia? Continuitate în Italia? Oare nu e mai ok un club de talie medie, peste nivelul lui Genoa, dar la care să fie titular și să-și continue dezvoltarea? Care e planul pentru viitorul apropiat? Există vreunul?

Dacă jucătorul român a părut mereu un tip cu capul pe umeri, senzația pe care o transmite anturajul său e cu totul alta. Momentan, ne arătăm mușchii zicând ”Uite ce cluburi ne caută!”, dar dăm senzația că nu există vreo idee limpede legată de ceea ce vrem de la viitorul club.

La cât de haotice sunt știrile despre viitorul transfer al lui Drăgușin, românul riscă să rămână doar cu acest posibil record de a fi cel mai scump fotbalist român dacă nu-și face bine alegerile în următorul an.

Fotbalistul Drăgușin este unul excelent. Nu are nevoie de telenovela Drăgușin.

surse declarații: gsp.ro

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *