Am lăsat să treacă ceva timp după meciul de tristă amintire de aseară pentru a scrie câteva rânduri despre coșmarul, rușinea și cum vreți voi să îi mai spuneți episodului norvegian. Norvegia 4, România… 0.
Un meci fără istoric, care poate fi rezumat doar ca „de tristă amintire”. Cumva era de așteptat un rezultat negativ dacă este să ne luăm după statistică, cea care ne arată că Tricolorii nu prea reușesc să lege două partide importante bune, într-un decurs de câteva zile. Problema este că, dacă în trecut reușeam ca în primul meci să obținem ceva notabil, acum am ratat și prezența la EURO, dar și locul 1 din grupa de Nations League, ceea ce este un mare semnal de alarmă.
Despre tactica folosită de Mirel Rădoi, în meciurile cu Islanda și Norvegia s-a discutat deja la toate emisiunile cu profil sportiv. Ceea ce mă face să-mi îndrept atenția spre alte puncte nevralgice ale fotbalului românesc, psihicul, educația și inteligența de joc. Acestea sunt probabil cele mai importante trei lucruri care ne lipsesc în ziua de astăzi.
Fotbalul se joacă cu picioarele, dar asta nu e suficient. Cornel Dinu enunța acum patru ani că „X e muncitor, dar terenul de fotbal nu e șantier” și bine a zis! Degeaba alergăm, degeaba avem talent, dacă nu știm cum să-l folosim. Aici intervine inteligența de joc. Degeaba la antrenamente ne dăm mari și tari dacă în meciurile oficiale nu știm să preluăm o minge sau ne tremură genunchii când avem adversarul în fața noastră. Lucru scos în evidență și de Mirel Rădoi după partida de aseară: „Am multe lucruri negative în minte, îmi e greu să fiu limpede în felul în care mă exprim. Mi-e greu să înțeleg cum jucători cu calitate tehnică nu au putut să facă o preluare sau să aibă o exprimare mai fericită la nivel de echipă. Sunt lucruri pe care ar trebui să le facem cu totul altfel.
Nu-i acuz public pe jucători, dar mi-e foarte rușine de cei care au văzut această partidă. Un popor întreg a suferit o umilință. Nu am arătat absolut nimic”, a declarat Mirel Rădoi, la conferința de presă susținută după meciul cu Norvegia.
Pe de altă parte, psihicul și-a spus și el cuvântul. Deși începusem bine jocul, ne-am trezit cumva într-o altă lume după golul marcat de către Haaland în fatidicul minut 13. Iar de aici încolo parcă am revăzut meciul din Islanda, unde nimic nu ne-a mai ieșit. Am părut din nou apatici și paralizați în special în compartimentul median, unde am expus apărarea deja fragilă, la atacuri ce au dus scorul la 4-0. Nu știm să gestionăm aceste momente când suntem conduși. Dacă primim gol, parcă meciul s-a terminat. Nu avem reacție, nu avem mentalitate și spirit de învingător. Ducem lipsă gravă de aceste două atribute esențiale.
Lumea fotbalului românesc îl acuză pe Mirel Rădoi că este prea pesimist și că nu a avut cele mai fericite declarații, dar doar așa putem avansa, prin a ne admite greșelile și prin a trezi la realitate niște fotbaliști ce au demonstrat la un nivel de vârstă, iar care acum trebuie să arate că picioarele lor sunt conectate la mintea unui sportiv cu caracter și personalitate de învingător. Suntem unde suntem nu doar din cauza lui X sau Y care au fost în conducerea fotbalului românesc, suntem aici pentru că s-a neglijat adevărul pe care Gică Hagi îl spunea acum două decenii.
Suntem aici pentru că s-au găsit mereu scuze, iar aseară chiar Gică Hagi spunea că „Jucătorii sunt ultimii vinovați” lucru ce mă pune pe gânduri. Dacă nu ei sunt vinovații, cei care sunt acolo în iarbă, atunci cine? Dacă un corporatist nu reușește să scoată un raport în deadline-ul impus, cine e vinovat? Excel-ul? Conexiunea la internet? Pauza de țigară? Nu. Fotbaliștii sunt primii vinovați pentru că fotbalul pentru ei este job-ul lor de la 9 la 18 și pentru care ar trebui să muncească mai mult. Da, da ați văzut bine de la 9 la 18 ar trebui și ei să muncească pe diferite aspecte conectate cu sportul cum ar fi: partea psihologică, partea de educație fotbalistică. Toate minusurile de care duc lipsă, ar trebui revizuite și aprofundate după terminarea antrenamentului. ABC-ul fotbalului nu înseamnă doar a învăța cum să joci sau cum să aperi, ci și cum să gestionezi momente, cum să te prezinți în anumite situații. Mentalul este neglijat, iar atâta timp cât acesta va rămâne neglijat rezultatele nu vor fi altele.
PS: Vă las mai jos caseta tehnică a meciului de aseară pentru cine vrea să vadă niște lucruri în subsolul pozei, conexiunea la internet și Excelul par să fi fost la fel ca la norvegieni.
Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit, alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.