Meciul sezonului de până acum s-a jucat în etapa 12 din Premier League, dar obligațiile morale față de publicul nostru ne fac să vorbim despre toata runda. Din fericire, fotbalul ne-a ajutat!
Rezultate și marcatori în etapa 12 din Premier League
- Norwich – Watford 0-2 (Deulofeu, Gray)
- Chelsea – Crystal Palace 2-0 (Abraham, Pulisic)
- Burnley – West Ham United 3-0 (Barnes, Wood, Jimenez autogol)
- Newcastle – Bournemouth 2-1 (Harry Wilson 0-1, Yedlin 1-1, Clark 1-2)
- Southampton – Everton 1-2 (Davies 0-1, Ings 1-1, Richarlison 1-2)
- Tottenham – Sheffield United 1-1 (Son 1-0, Baldock 1-1)
- Leicester City – Arsenal 2-0 (Vardy, Maddison)
- Manchester United – Brighton 3-1 (Pereira 1-0, Propper 2-0 autogol, Dunk 2-1, Rashford 3-1)
- Wolverhampton – Aston Villa 2-1 (Neves 1-0, Jimenez 2-0, Trezeguet 2-1)
- Liverpool – Manchester City 3-1 (Fabinho 1-0, Salah 2-0, Mane 3-0, Bernardo Silva 3-1)
Plusuri în etapa 12 din Premier League
+ Watford. Ultimul club din English Football League (primele 4 divizii din Anglia) care nu câștigase niciun meci în acest sezon, s-a tăiat de pe lista neagră. Din 20 aprilie n-au mai câștigat Viespile în Premier League, dar duelul cu Norwich era unul crucial. Victoria a venit fără posesie și cu două goluri din două șuturi pe poartă. Echipa lui Quique Sanches Flores urcă pe locul 18 și… respiră.
+ Chelsea. Ce bine le-a prins interdicția de a face transferuri, nu-i așa? Cum altfel ar fi primit șanse Abraham, Mount, Tomori, James sau Hudson-Odoi? În plus, achiziția verii (dinainte de interdicție),Christian Pulisic (21 de ani), a marcat 5 goluri în ultimele 3 meciuri din Premier League!
+ George Baldock. De mai mult de un an nu mai înscrisese fundașul dreapta al lui Sheffield United, așa că nu exista un adversar mai potrivit decât Tottenham pentru o ispravă ca asta!
+ Golul lui Harry Wilson. Ce fază frumos lucrată de Bournemouth!
Bournemouth’s set-pieces > pic.twitter.com/QnYkCs7gpg
— Caño Football (@CanoFootball) November 10, 2019
+ Leicester City. Echipa lui Rodgers a reușit să facă Arsenalul să pară o echipă de pluton (avem și despre dânșii, la minusuri), iar cursa pentru un loc de Liga Campionilor e cât se poate de serioasă.
- Vardy, golgeterul Premier League, cu 11 goluri în 12 etape, arată la fel de bine ca în sezonul în care Leicester a aruncat în aer ierarhia tradițională a Angliei, câștigând campionatul.
- Ce fotbalist bun a putu cumpăra Leicester pentru doar 15 milioane de Lire! Wilfred Ndidi a reușit cele mai multe recuperări și doar Jorginho are mai multe intercepții în acest sezon. Cifrele sunt cu nigerianul de 3 sezoane deja, dar nici n-ai nevoie de statistică dacă veci măcar 20 de minute de fotbal jucat de Vulpi. L-am lăudat de multe ori pe Ndidi, așa că de data asta spun doar că e unul dintre cei mai talentați tineri închizători din lume. 23 de ani în decembrie.
- Cea mai bună apărare din Premier League o are echipa care a vândut cel mai scump fundaș din istoria fotbalului vara trecută.
+ Raul Jimenez. Și al doilea sezon cu Wolverhampton se contureaza la fel ca primul. Jimenez marchează fără vreo jenă și deja are 13 reușite, în toate competițiile.
+ Burnley. 3-0 sec, după 3 înfrângeri consecutive, în fața unor echipe evident mai bune. Burnley devine definiția echipei mid-table din Premier League, cam cum era Stoke pe vremuri.
+ Noul cuplu de atac al lui Manchester United. Rashford și Martial, o poveste pe care o așteptam de ceva timp. în sfârșit fac click cei doi, golurile vin, iar managerul e cam forțat să-i joace împreună, neavând un lot care să absoarbă oboseala și eventualele accidentări.
+ Jurgen Klopp. Liverpool a împachetat echipa de roboți a lui Manchester City, i-a pus o fundă roșie și a scris pe cutie „Nu deschide până la Crăciun”. Dacă energia Cormoranilor din sezoanele trecute era coșmarul adversarilor, acum absolut orice din jocul echipei reprezintă un pericol. Liverpool știe să dea goluri pe contr-atac, de la distanță, cu mijlocașii centrali. Tot ei știu să se apere pe două linii și să contra-atace fulgerător. Apoi au învățat și cum să câștige absolut orice meci: de la nevoia de a înscrie, la cea de a nu primi gol, până la cea de a trage de timp. Creația lui Klopp, pentru care clubul a investit doar 72 de milioane de Lire (net, scăzând valoarea totală a vânzărilor de jucători), se mișcă mai bine ca oricând în cei 4 ani de viață de până acum. Cu 8 puncte avans față de Leicester și 9 față de City, pare că așteptarea fanilor pentru un titlu în Premier League se apropie de final.
Faza etapei
Michael Oliver e felicitat la finalul meciului de pe Anfield, de către un fan al VAR-ului lavabil.
😂😂😂 pic.twitter.com/G9o5WQFIEG
— GoonerViews (@GoonerViews) November 10, 2019
Minusuri în etapa 12 din Premier League
– VAR, arbitrajul video.
- De când scriu cronici de etapă aici, mă feresc cât pot de mult, să vorbesc despre arbitraj, pentru că greșeli se fac oriunde, iar cineva câștigă și altcineva pierde. Pur și simplu așa funcționează orice joc jucat de oameni vreodată. Pentru că nu pot ocoli subiectul de data asta, nu tratez fiecare caz în parte și vă las dezbaterile tehnice vouă, cititorilor.
- Tehnologia e bună și poate transforma jocul în bine, dar modul în care e folosită în Anglia, face ca nimeni să nu se mai poată bucura, pe deplin, de fotbal. Offside-uri milimetrice care strică goluri și decizii grele în careu, la care VAR nici măcar nu intervine. Nu trece nici măcar un singur weekend fără ca unul dintre subiectele fierbinți să fie arbitrajul video, iar toată ideea de tehnologie în fotbal pervertește discuția despre cât de slabi sunt arbitrii și cât de incapabilă este liga să reglementeze orice. Practic, introducerea arbitrajului video în fotbalul englez, e doar o perdea de fum pentru problema (reală) a arbitrilor.
– Norwich. Am crezut în ei, pentru că am simțit o poveste frumoasă înfiripându-se, cu Pukki personaj central. A fost doar un foc de paie. Canarii au cea mai slabă defensivă din Anglia și probleme reale în a înscrie goluri. Rămâne de văzut ce fel de club este Norwich: îl va înlocui pe Farke în plin sezon sau… nu?
– Unai Emery. Un singur șut pe spatiul porții, acesta este bilanțul lui Arsenal în meciul cu Leicester. Echipa n-a mai câștigat din 6 octombrie și intră în pauza internațională cu golaveraj negativ! Tocmai faptul că am ajuns să ne așteptăm să o comită Arsenal, în fiecare etapă, e un motiv de tristețe pentru brandul fotbalistic al Tunarilor. Ce-l face pe Unai Emery să aleagă formule de start atât de diferite de la o etapă la alta și să nu poată alcătui o echipă decentă din talentul pe care-l are în lot? Nu vom afla prea curând, dar previziunea mea este că spaniolul nu va părăsi echipa până la finalul stagiunii. Fanii Arsenal (la fel ca și cei ai lui Manchester United) trebuie să admită că echipa lor nu mai contează în campionat dincolo de prezența în Europa League și să continue să o iubească și așa. Îți alegi prietenii, partenerul/partenera de viață, chiar și familia la nevoie, dar clubul pe care ți l-ai ales este pe viață.
– Manchester City. Bravo nu e Ederson, Angelino nu e Zinchenko sau măcar Mendy, Fernandino nu e Laporte, cum nici fundaș central nu e, iar Manchester City nu arată deloc precum campioana en-titre a Angliei. Echipa lui Guardiola nu a uitat, brusc, să joace acel fotbal, dar în fața unei echipe căreia totul i-a mers ca la carte, Cetățenii ne-au arătat mare slăbiciune pe care au avut-o în ultimii ani: spiritul de luptă. Dacă de la marea lor rivală te aștepți să se bată în fiecare secundă pentru fiecare milimetru de teren, jucătorii lui Manchester City par că nu știu ce au de făcut când echipa e condusă: 3 meciuri pierdute în acest sezon, fără vreo tentativă serioasă de răsturnare a scorului, la care adăugăm eliminările din Liga Campionilor, cu Liverpool în 2018 și cu Tottenham în 2019. Cea mai nostimă statistică ne spune că Manchester City are, pe hârtie, o apărare sub cea a lui Manchester United. Cine ar fi crezut asta și că tocmai filosoful modern al fotbalului are nevoie să umble la mentalitatea jucătorilor săi?
– Manuel Pellegrini. Fără victorie din septembrie, West Ham reintră, ca în fiecare an, în calculele retrogradării, deși lotul e mai mult decât decent. Maxim două înfrângeri le mai trebuie patronilor pentru o schimbare de regim… Înlocuiți-i numele cu Ralph de la Southampton, Marco Silva de la Everton și veți vedea același tip de înfrutare tacită între manager și înalta ierarhie a clubului.
Dar Vlad, de ce nu scrii nimic de bine despre Everton? Mai dați-le două etape…
Premier League ia o pauză weekend-ul viitor pentru meciurile internațioale, dar noi nu închidem prăvălia, așa că urmăriți-ne peste tot.
Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:
- Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin Whatsapp sau e-mail.
- Urmărește-ne pe Facebook, Instagram, Twitter și Youtube.
- Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple Music, Spotify, Anchor.fm sau pe Google Podcasts.