S-a scurs și etapa 13, fără modificări majore la niciun capăt al clasamentului. Giganții din Manchester au învins greu două nou-promovate, Spurs a pierdut, din nou, puncte acasă, la fel și Chelsea și Liverpool, dar în meci direct. Marcăm în continuare plusurile și minusurile rundei, de la recordul lui Sterling, la blestemul Wembley pentru Pochettino.

Rezultate și marcatori în etapa 13 din Premier League

  • West Ham vs Leicester 1-1 (goluri: Albrighton 0-1, Kouyate 1-1)
  • Crystal Palace Stoke 2-1 (goluri: Shaqiri 0-1, Loftus-Cheek 1-1, Sakho 2-1)
  • Manchester United Brighton 1-0 (gol Ashley Young)
  • Newcastle Watford 0-3 (goluri: Hughes 0-1, Yedlin autogol 0-2, Gray 0-3)
  • Spurs West Brom 1-1 (goluri: Rondon 0-1, Kane 1-1)
  • Swansea Bournemouth 0-0
  • Liverpool Chelsea 1-1 (goluri: Salah 1-0, Willian 1-1)
  • Southampton Everton 4-1 (goluri: Tadic 1-0, Sigurdsson 1-1, Austin 2-1 și 3-1, Davis 4-1)
  • Burnley Arsenal 0-1 (gol Sanchez din penalty)
  • Huddersfield Manchester City 1-2 (goluri: Otamendi autogol 1-0, Aguero din penalty 1-1, Sterling 1-2)

Plusuri

+ David Moyes. Cu o adunătură de jucători fără niciun țel comun, noul manager al lui West Ham trebuie să-i convingă că sezonul e departe de a se fi terminat și că ieșirea din zona retrogradării se întâmplă doar dacă joci niște fotbal totuși. Fix asta pare că a reușit la 0-1 cu Leicester, pe Olympic Stadium, pentru că Ciocănarii au început să arate că sunt totuși fotbaliști, câștigând punctul prin muncă onestă. A fost prima oară în acest sezon când West Ham a câștigat un punct după ce a fost condusă.

+ Ashley Young. În calitate de fan al lui United încă din cretacic, am văzut această echipă trecând prin multe. Una dintre chestiile pe care le-am văzut a fost o căutare disperată (cu peste 80 de milioane de Lire investite în ultimii 4 ani) a unui înlocuitor pentru Patrice Evra în banda stângă a apărării. Se pare că urmașul era chiar la club și se numea Ashley Young. Cine ar fi crezut că retragerea cu succes a lui Valencia în defensivă va fi replicată și în cazul englezului?

+ Eddie Howe. Am obosit să tot critic defensiva Cireșelor aici, dar de data asta chiar au reușit o chestie unică în istoria clubului și merită un mare plus. În al doilea lor sezon în Premier League, oamenii lui Eddie Howe reușesc să lege 3 clean-sheet-uri consecutive pentru prima oară! Plus 7 puncte în 3 etape, fix cât făcuseră în precedentele 10, ceea ce nu-i deloc rău.

+ Watford. Will Hughes marchează în meciuri consecutive pentru prima oară în carieră. Richarlison nu se poate opri din goluri și pase decisive. Viespile scot, iar, un clean-sheet. Efectul Marco Silva!

+ Ruben Loftus-Cheek. Debut în naționala de seniori a Angliei, două pase decisive și un prim gol pentru Palace. Așa arătă cele mai recente săptămâni din viața lui Loftus-Cheek.

+ Mohamed Salah. Excepțional, din nou, de data asta în fața unui adversar de calibru. Micuțul egiptean este golgeterul Premier League în acest moment! Are 10 goluri și 3 pase decisive în 13 etape.

+ Liverpool. Într-un derby contra campioanei en-titre, echipă a cărui manager s-a plâns în ultima vreme de programul încărcat, Liverpool a deschis scorul în minutul 65 și a ales să nu ucidă jocul. A costat-o, evident, dar atitudinea rămâne una demnă de laudă. Plusul putea să fie și minus.

+ Charlie Austin. Mai țineți minte vremurile când Charlie Austin de la QPR era esențial la Fantasy Premier League? Era în 2014/2015, când marca 18 goluri în Premier League! Se pare ca aceale vremuri ar putea reveni, doar că beneficiara ar fi Southampton. Dublă pentru Austin în etapa 13.

+ Manchester City. Cred că în acest sezon vom afla campioana Angliei pe 9 decembrie, cu o certitudine de 90%. Doar o înfrângere în Derby of Manchester mai poate frâna avântul Cetățenilor, dar privind jocul de acum al combatanetelor, pare extrem de improbabil un astfel de eșec.

+ Nicio echipă din istoria Premier League nu a adunat atât de multe puncte câte are City acum în 13 etape. 37 din 39 posibile.

+ Alt record: City a câștigat 11 meciuri consecutive, în deplasare, în toate competițiile, nebunie pe care n-a mai reușit-o nicio echipă engleză vreodată!

+ Harry Kane. A punctat din nou, după 3 etape seci (dintre care una a fost accientat), atingând borna de implicare în 100 de goluri în Premier League (marcator sau pasator decisiv). 128 de meciuri i-au trebuit.

+ Raheem Sterling. Mulți s-au înșelat prezicând că se va rata, transferându-se la Manchester City. Mă număr printre ei, așa că trebuie să punctez: Sterling tocmai a scos penalty și a marcat apoi golul victoriei la Huddersfield și e la cel mai bun sezon din carieră. Doar Salah, Aguero și Kane au înscris mai mult decât el până acum în Premier League și e la al treilea meci de campionat când câștigă puncte pentru echipă cu golurile lui.

+ Tuturor jucătorilor care au purtat în etapa 13 șnururi în culorile curcubeului.


Minusuri

  West Ham. O echipă care nu știe ce să facă atunci când are mingea. În afară de Lanzini și de invenția Masuaku (jucat într-un rol ofensiv în acest meci), jucătorii lui Moyes se opresc în spatele mingii și se uită unii la alții, pasând, fără perspective, numai în spate.

 – Everton. De aproape 60 de ani n-a mai primit Everton atât de multe goluri într-o primă treime de sezon. Proprietarul clubului încă visează probabil la un antrenor mare, altfel nu e de înțeles de ce amână numirea unui responsabil permanent pentru salvarea acestui sezon. Everton are lot prea bun ca să retrogradeze (da, știu, la fel avea și Newcastle), dar nu are cum să țintească mai jos de locurile 9-10. După 140 de milioane de Lire investite în vară! Ce-ar fi făcut David Moyes cu acești bani pe vremuri, având în vedere că pe Fellaini deja îl avea?

 – Mauricio Pochettino. Oricare ar fi blocajul psihic pe care-l au cei de la Spurs pe teren propriu, în campionat, Poch trebuie să-l spargă.

 – Swansea. Cu ce te ajută un egal împotriva unei contra-candidate directe la retrogradare? Să fie Paul Clement următorul manager concediat din Premier League? Dintre ultimele 5, doar Lebedele n-au schimbat antrenorul încă.

  Antonio Conte. Doar mie mi s-a părut că Albaștrii au venit pe Anfield pentru un punct? Atât de minuțioase să fie calculele pentru top 4, încât să nu merite forțarea unei victorii în fața unei defensive deja celebre pentru gafele sale? Da, nici Mourinho n-a făcut-o (și a scos un 0-0, fix ce-și dorea), dar Conte părea mai curajos de atât.

  Rafa Benitez. Înfrângere cu 0-3 acasă, al patrulea eșec consecutiv și Newcastle e mai aproape de retrogradare decât de locurile 7-8, la care probabil că țintește.

 – Leicester. Din nou iau Vulpile gol după un corner, a șasea oară în acest sezon… Sunt cei mai vulnerabili la faze fixe din Premier League (la egalitate cu Watford).


Fotografia etapei

Nici bine nu s-a terminat etapa 13, că începe runda intermediară în Premier League, cu o deplasare complicată pentru Manchester United la Watford și un meci al orgoliilor rănite pe Goodison, Everton vs West Ham. Stați prin preajmă!

Surse: Informații și statistici de pe Opta și fogografii de pe Premier League.com.

Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube pentru a fi la curent cu tot ce contează în Premier LeagueAbonează-te la newsletter-ul Tackle.ro pentru a primi, de două ori pe săptămână, articole bune de citit din lumea fotbalului, pe e-mail.

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *