A început cu prima victorie a lui David Moyes pe banca lui West Ham, tocmai în fața campioanei en-titre,  continuat cu o nebunie de meci pe St. James Park și apoi cu remiza scoasă de Arsenal pe St. Mary’s. Toate astea înainte de marile derby-uri de duminică: Merseyside și Manchester! La final, în deplinătatea facultăților mentale și perfect lucid, declar încheiată lupta pentru titlu în Premier League, încă de la începutul lunii decembrie! Etapa 16 din Premier league are multe plusuri și minusuri, le înșir mai jos pe toate cele care mi-au sărit în ochi.

Rezultate și marcatori în etapa 16 din Premier League

  • West Ham vs Chelsea 1-0 (gol Arnautovic)
  • Burnley vs Watford 1-0 (gol Arfield)
  • Crystal Palace  Bournemouth 2-2 (goluri: Defoe 0-1 și 2-1, Milivojevic 1-1 din penalty, Dann 2-2)
  • Huddersfield vs Brighton 2-0 (goluri: Steve Mounie)
  • Swansea  West Brom 1-0 (gol Bony)
  • Tottenham vs Stoke 3-1 (goluri Shawcross 1-0 autogol,  Son 2-0, Kane 3-0 și 4-0, Eriksen 5-0, Shawcross 5-1)
  • Newcastle  Leicester 2-3 (goluri: Joselu 1-0, Mahrez 1-1, Gray 1-2, Gayle 2-2, Perez 2-3 autogol)
  • Southampton  Arsenal 1-1 (goluri: Austin 1-0, Giroud 1-1)
  • Liverpool vs Everton 1-1 (goluri: Salah 1-0, Rooney 1-1 din penalty)
  • Manchester United Manchester City 1-2 (goluri: David Silva 0-1, Rashford 1-1, Otamendi 1-2)

Plusuri

+ Pep Guardiola. Manchester City are acum 11 puncte avans față de United, 14 față de Chelsea și 16 față de Liverpool, după a paisprezecea victorie consecutivă în campionat. Niciodată în istoria Premier League, în formatul cu 20 de echipe, n-a avut vreun club un avans atât de mare după 16 runde. City are cea mai bună apărare (la egalitate cu United) și cel mai bun atac (cu 12 goluri peste Diavoli), iar patru dintre primii 5 pasatori din Premier League sunt Cetățeni (Fernandinho, Otamendi, David Silva și De Bruyne). Guardiola joacă fotbalul pe care și-l dorește, cu fotbaliștii pe care i-a vrut și are meritul de a fi creeat cea mai bună echipă din Anglia și una dintre cele mai competitive din lume în 2017.

+ David Moyes. A intrat în runda 16 ca deținător al unui record negativ în Premier League, fiind antrenorul care conduce o echipă aflată în zona retrogradării de cele mai multe ori consecutiv (41). Din 30 septembrie nu mai câștigase West Ham un meci în campionat, dar avea să o facă tocmai în fața lui Chelsea, cu o defensivă excelentă și un joc pe contre foarte bun. Să reușească oare David Moyes să-și salveze cariera tocmai în acest rol extrem de greu pe banca The Hammers?

+ Wilfried Bony. De 3 ani nu mai înscrisese în partide consecutive din Premier League!

+ Burnley. Echipa lui Dyche s-a distanțat la 5 puncte în lupta pentru trofeul Best of the rest, fiind cea mai constantă echipă din afara Big 6. În sezonul trecut au atins pragul de 28 de puncte (câte au acum) pe 31 ianuarie, cam asta e creșterea lui Burnley în acest sezon. Sunt la un punct de un loc de Liga Campionilor și la 15 peste linia retrogradării!

+ Harry Kane. Cu dubla în fața lui Stoke, Kane ajunge la 50 de goluri înscrise în 40 de meciuri pentru Spurs și pentru Anglia în anul 2017.

+ Christian Eriksen. A marcat la meciul 200 în tricoul lui Tottenham. Are doar 25 de ani și peste 350 de meciuri la seniori pentru Ajax și Spurs.

+ Olivier Giroud. Tocmai l-a egalat pe Ole Gunnar Solskjaer în materie de goluri înscrise din postura de rezervă în Premier League pentru un club. De 17 ori a marcat francezul, venind de pe bancă!

+ Mohamed Salah. Golgeterul Premier League înscrie din nou. 13 goluri în 16 meciuri pentru micuțul egiptean al lui Liverpool!


Minusuri

 – Chelsea. Nu sunt sigur dacă oboseala a făcut să vedem o campioană en-titre atât de ștearsă pe Olympic Stadium, în deschiderea etapei. Arhitectul Fabregas n-a fost nicio secundă în meci, iar efortul lui Hazard n-a fost suficient pentru că toți jucătorii lui Conte au părut deconectați de la meci. Conduși din prima repriza, campionii n-au tras niciun șut pe poartă în repriza a doua, deși au avut aproape 72% posesie.

3-4-3-ul lui Arsene Wenger. Francezul a aliniat unsprezecele ideal, în aceeași formulă pe care o joacă din primăvară, dar din ce în ce mai des se vede că linia de 3 apărători nu funcționează pentru Arsenal cu opțiunile din lotul actual. Burnley, Southampton și Bournemouth au defensive mai eficiente decât Tunarii în acest sezon!

 – Rafa Benitez. Tic-tac, tic-tac, tic-tac, 7 meciuri cu un singur punct câștigat, tic-tac, tic-tac, tic-tac, înfrângere pe teren propriu în ziua în care clubul serba 125 de ani de la înființare, tic-tac, tic-tac.

 – Jose Mourinho. Când te bate o echipă net superioară într-un derby nu e ceva ieșit din comun. Dar nu poți să nu te întrebi de ce e City-ul de azi mai bună decât United? Au cheltuit în ultimele două sezoane aproximativ la fel și au fotbaliști fantastici ambele, însă organizarea Cetățenilor e net superioară, la fel și mentalitatea impusă dinspre bancă spre iarbă. Da, Paul Pogba e o absență uriașă, dar United are totuși calitatea pentru a ataca și a nu se lăsa dominată pe teren propriu. 6-0-4 a fost tactica lui Mourinho în fața unei echipa care controlează jocul de la mijloc aproape din reflex. Am scris aici mai multe despre dilemele care rămân în urma derby-ului, pentru Man United.

 – Jurgen Klopp. Și-a depășit numărul de schimbări în primul 11 făcute în sezonul trecut, cu doar 16 etape scurse… Are lot mai bun, asta ar fi o explicație, dar când joci derby-ul cu rivalii locali, oricât de slabi ar fi aceștia în sezon, ar fi o idee să aliniezi cel mai bun 11, nu? După meciul excelent cu Spartak Moscova, când a intrat cu cea mai bună formulă pentru a-și asigura, fără emoții, calificarea în primăvara Ligii, Klopp i-a lăsat pe bancă pe Coutinho (4 goluri și 3 pase decisive în ultimele două meciuri) și pe Firmino (3 goluri și un assist în ultimele două meciuri). Da, putea câștiga la scor un meci în care a avut 80% posesie și 23 de ocazii de gol (dintre care doar 3 pe spațiul porții), dar pentru ce anume și-a odihnit zmeii? Pentru legendarul duel de pe Anfield cu West Brom, din etapa intermediară care urmează?

 – Sadio Mane. La ocazia imensă din prelungirile primei reprize, în Merseyside Derby, Liverpool a fost pe contraatac 4 contra 2. Mane a recuperat și a ales să tragă tot el, ratând, deși o pasă în lateral însemna 2-0 cert și șah mat.

Defensiva lui Crystal Palace. O observație: Sakho a ieșit accidentat în prima repriză. Palace luase un gol în ultimele 3 meciuri, cu francezul în teren. A luat două fără el, de la o linie de atac deloc de speriat a lui Bournemouth.

 – Christian Benteke. 5 penalty-uri a bătut belgianul pentru Palace. A ratat 3 dintre ele, ultimul în prelungirile meciului cu Bournemouth, la 2-2. Ar trebui să împartă minusul cu cine încă-l lasă să bată…

 – Craig Pawson. Arbitrul din Merseyside Derby a dat extrem de ușor (spre gratuit) penalty-ul din care Rooney a egalat.


Golul etapei

Ryad Mahrez în Newcastle vs Leicester.

Nu vă relaxați prea mult pentru că luni avem tragerea la sorți a primei faze eliminatorii din UCL și EL, cu toate echipele din Big 6 implicate, iar de marți și miercuri se joacă etapa 17 din Premier League!

Sursa foto: PremierLeague.com, informații de pe PremierLeague.com și Opta Stats.

Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube pentru a fi la curent cu tot ce contează în Premier LeagueAbonează-te la newsletter-ul Tackle.ro pentru a primi, de două ori pe săptămână, articole bune de citit din lumea fotbalului, pe e-mail.

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *