Fiecare nouă rundă din Premier League aduce noi recorduri stabilite de Man City și de Pep Guardiola, dar mai sunt multe puncte de interes în campionatul englez, de la locul 2 în jos. Iată care sunt plusurile și minusurile etapelor 17 si 18, pornind de la rezultate și marcatori și ajungând până la frustrările din Fantasy Premier Leaue.

Rezultate și marcatori în etapa 17 din Premier League

  • Burnley 1 – 0 Stoke (gol Ashley Barnes)
  • Crystal Palace 2 – 1 Watford (goluri: Janmaat 0-1, Sako 1-1, McArthur 2-1)
  • Huddersfield 1 – 3 Chelsea (goluri: Bakayoko 0-1, Willian 0-2, Pedro 0-3, Depoitre 1-3)
  • Newcastle 0 – 1 Everton (gol Rooney)
  • Southampton 1 – 4 Leicester (goluri: Mahrez 0-1, Okazaki 0-2 și 1-4, King 0-3, Yoshida 1-3)
  • Swansea 0 – 4 Manchester City (goluri: David Silva 0-1 și 0-3, De Bruyne 0-2, Aguero 0-4)
  • Liverpool 0 – 0 West Brom
  • Manchester United  1 – 0 Bournemouth (gol Lukaku)
  • Spurs 2 – 0 Brighton (goluri: Aurier 1-0, Son 2-0) 
  • West Ham 0 – 0 Arsenal

Rezultate și marcatori în etapa 18 din Premier League

  • Leicester 0 – 3 Crystal Palace (goluri Benteke 0-1, Zaha 0-2, Sako 0-3)
  • Arsenal 1-0 Newcastle (gol Ozil)
  • Brighton 0-0 Burnley
  • Chelsea  Southampton (gol Alonso)
  • Stoke  West Ham (goluri: Noble 0-1 din penalty, Arnautovic 0-2, Sakho 0-3)
  • Watford  Huddersfield (goluri: Kachunga 0-1, Mooy 0-2 și 1-4 din penalty, Depoitre 0-3, Doucoure 1-3)
  • Man City  Spurs (goluri: Gundogan 1-0, De Bruyne 2-0, Sterling 3-0 și 4-0, Eriksen 4-1)
  • West Brom Manchester United (goluri: Lukaku 0-1, Lingard 0-2, Barry 1-2)
  • Bournemouth  Liverpool (goluri: Coutinho 0-1, Lovren 0-2, Salah 0-3, Firmino 0-4)
  • Everton  Swansea se joacă luni, de la 22:00, pe Eurosport 1 și Eurosport Player.

Plusuri

+ Willian. Un gol și două pase decisive pentru brazilianul care i-a făcut pe fanii lui Chelsea să nu simtă lipsa lui Morata în deplasarea de la Huddersfield. Are 5 goluri și 7 pase decisive în 25 de meciuri, în toate competițiile, marea majoritate începute pe bancă.

+ Burnley. Nu mai mai satur să laud echipa lui Dyche, dar nu-mi lipsesc deloc motivele. După 18 etape, Burnley e peste Spurs în clasament, fiind implicată într-o improbabilă luptă pentru un loc de Liga Campionilor! În plus, are cea mai bună apărare din Premier League, la egalitate cu băieții mari din Manchester, asta în ciuda absențelor lui Heaton și Lowton (accidentați) și a vânzării lui Michael Keane către Everton.

+ Roy Hodgson. Moș Crăciun a venit mai devreme pe Selhurst Park. Moșul e Hodgson, iar renii sunt șifonierul Bakary Sako, care nu mai marcase în campionat din august 2015, scoțianul James McArthur, hiperactivul Zaha și, cine ar mai fi crezut, Benteke! Crystal Palace, condusă 86 de minute, pe teren propriu, câștigă pe final: 89 și 90+2 cu Watford, cu doar 4 zile înainte de a zdrobi pe Leicester cu 0-3, chiar pe King Power Stadium! Pentru prima oară în acest sezon, Vulturii ies din zona retroradării, neînvinși de 7 etape fără înfrângere!

+ Manchester City. Încă un record pentru echipa lui Guardiola: seria de 16 victorii consecutive în campionat este fără precedent în istoria fotbalului englez. Guardiola are recordul de victorii consecutive în La Liga, Bundesliga și Premier League, dar mai impresionant decât toate aceste recorduri stabilite de Man City, e modul în care această echipă își demontează adversarii. Victoria împotriva lui Tottenham a fost o lecție tactică impecabilă, una din care am întrezărit viitorul fotbalului englez, care este în plină transformare în această perioadă: pressing ucigător, organizare impecabilă pe tranziții și jucători care pasează calm în absolut orice situație. Uluitoare mașină de fotbal… Iar De Bruyne? Probabil că, azi, e cel mai bun jucător din Premier League.

+ David Moyes. Nu credeam că ar putea cineva să-l laude pe Moyes două etape la rând, dar iată că scoțianul merită. 0-0 cu Arsenal (zic eu ajutat și de lipsa de reacție a lui Wenger, am zis mai jos) și victorie categorică la Stoke, dar, poate mai important: West Ham joacă fotbal! Arnautovic e viu și marchează, Lanzini începe să strălucească, Masuaku a venit de nicăieri și e titular fără rival în clipa asta, iar Adrian a închis poarta. Who knew?

+ David Silva (vs Swansea). 4 goluri în ultimele 3 meciuri pentru creierul lui Manchestrer City din ultimii 6-7 ani. Aproape 32 de ani în ianuarie, aproape imposibil de înlocuit.

+ Big Sam. 10 puncte din 12 posibile a făcut Everton de când l-au angajat pe Sam Allardyce. Se ciocnesc de Chelsea, de Man United și de Spurs în următoarele 5 etape, cu West Brom și Bournemouth victime între timp.

+ Andreas Christensen. Ultimul produs al academiei lui Chelsea care a jucat 3 meciuri întregi, consecutive, în Premier League a fost John Terry, care debuta în urmă cu 20 de ani! Christensen este primul tânăr jucător care reușește să se impună după exilul din împrumuturi, în modelul adesea folosit de Chelsea.

+ Manchester United. Diavolii bifează victoriile „de rutină”, arătând o creștere evidentă față de sezonul trecut de campionat. E foarte trist să ai 41 de puncte după 18 etape și aproape nicio șansă la titlu, pe care urmează să-l câștige rivalii locali. Cam așa e sezonul lui United, pe care Mourinho va încerca să-l facă mai fericit în cupe și cu un parcurs bun în primăvara Ligii Campionilor (cred că mai sus de semifinale nu poate ținti, dar cu portughezul nu știi niciodată).

+ Chelsea. Ține bine ritmul cu United, în lupta pentru locurile de Ligă, care se va duce până în ultimele săptămâni ale sezonului.

+ Mohamed Salah. Golgeterul Premier League lovește din nou și ajunge la cota 14 în campionat și 20 în toate competițiile.

Minusuri

 – Watford. Doar un punct în ultimele 4 meciuri înseamnă că Viespile au cam ieșit din lupta numită Best of the rest, lăsându-le pe Burnley și Leicester să-și dispute locul 7 la final de sezon.

 – Newcastle și Rafa Benitez. 1 punct în 9 etape. Jumulite rău Coțofenele, dar încrederea în Rafa pare să reziste.

  Swansea și Paul Clement. 4 puncte în ultimele 10 etape. Mai jumulite Lebedele decât Coțofenele, dar urmează un Swansea vs Crystal Palace care-i poate rederesa. Cu 15 puncte la mijloc de sezon, lupta e deschisă. Cu 12 e mult mai greu, dar 12 aveau și în stagiunea trecută, în exact același punct. Până la final de ianuarie joacă o dublă cu Liverpool, plus meciuri cu Arsenal și Spurs. Clement prinde Anul Nou în Țara Galilor doar cu victorii împotriva lui Palace și Watford.

 – Bournemouth. Fără victorie din 18 noiembrie, sunt șanse mari să nu ia niciun punct până la finalul lui 2017: Man City, West Ham și Everton sunt adversarele.

Toată echipa lui Tottenham (vs Manchester City). Să-i luăm pe rând:

  • Pochettino nu e primul manager care e surclasat, tactic, de Guardiola. Au mai fost vreo 20 în acest sezon (practic, doar Koeman a sustras puncte care să conteze de la Cetățeni), ceea ce ar fi trebuit să-l învețe câte ceva pe tacticianul Poch (care nu e un antrenor slab pentru că a pierdut, cam oricine pierde cu monstrul de pe Etihad). Singura echipă care, deși dominată de City, a încercat să construiască, a fost Man United. La Spurs am văzut fix același joc de pressing avansat făcut de oricare alt adversar, fără niciun succes, pentru că City joacă impecabil tranzițiile.
  • Dele Alli a fost la câțiva newtoni distanță să-i rupă piciorul lui De Bruyne. Fault inutil, nu e prima oară când face așa ceva Alli și cred că va fi suspendat, din nou.
  • Eric Dier a făcut un meci execrabil pe Etihad, dovendind că rolul său natural e cel de mijlocaș la închidere, nu de fundaș central, deși în aproape orice zi e bun și în apărare. În plus, ne-a arătat și cât de important e Toby Alderweireld, a cărui accidentare a deraiat-o pe Spurs din lupta pentru top 4.
  • Hugo Lloris a fost extrem de ezitant în degajări și s-a complicat de vreo două ori, cu mingea la picior si atacanți în duel direct. Problemă de concentrare sau de trac în fața unui adversar extrem de puternic.
  • Harry Kane a luat un galben pentru un fault la fel de inutil precum cel al lui Alli și destul de tare, împotriva colegului de națională, Raheem Sterling. La următoarea abatere, Kane va fi suspendată o rundă.

 

Arsene Wenger (vs West Ham). E a doua etapă la rând când spun asta: de ce își ține Wenger cel mai bun atacant pe care-l are pe bancă până în ultimele minute, când pierde sau face egal? De data asta a intrat titular Giroud și Lacazette a stat pe bancă până în minutul 84.

Băieții care ratează penalty-uri și scot peri albi unor oameni cinstiți care joacă Fantasy Premier League după metode pseudo-științifice. 11 penalty-uri s-au ratat până acum în acest sezon de Premier League (alte 28 au fost transformate), dintre care 3 numai în etapa 18 (mulțumim Jesus, Murray și Rooney, a doua oară anul ăsta!). Un jucător de Fantasy cu experiență, va fi mereu tentat să mizeze pe executanții de faze fixe, în special de penalty-uri, așa că rugăm seriozitate!

Marți și miercuri se joacă sferturile din League Cup (Carabao Cup), cu derby londonez Arsenal vs West Ham și Manchester City, Chelsea și Manchester United favorite să meargă în semifinale. Vineri începe runda 19, cu Arsenal vs Liverpool, dar se termină la timp pentru ca Moș Crăciun să-și facă treaba.

Sursa foto: PremierLeague.com, sursa informațiilor: Opta, PremierLeague.com.

Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube pentru a fi la curent cu tot ce contează în Premier League

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *