Etapa 24 din Bundesliga trebuia să fie una favorabilă trupei lui Favre, dar s-a transformat într-una de coșmar pentru Dortmund. Liderul a pierdut la Augsburg iar Bayern a învins la Gladbach, într-o manieră de mare campioană.

Așa cum anticipam, Eintracht Frankfurt și TSG Hoffenheim au oferit o poveste  de meci, iar la Gelsenkirchen tensiunea dă în clocot, pentru că declinul lui Schalke pare de neoprit. Rezultatele complete ale etapei:

FC AUGSBURG – Borussia Dortmund 2-1 (1-0)

Dong-wong Ji 1-0, Dong-wong Ji 2-0, Alcacer 2-1

FC SCHALKE 04 – FORTUNA 95 DÜSSELDORF 0-4 (0-1)

Lukebakio (pen) 0-1, Kownacki 0-2, Raman 0-3, Kownacki 0-4

1.FC NÜRNBERG – RB LEIPZIG 0-1 (0-1)

Klostermann 0-1

HERTHA BSC – 1. FSV 05 MAINZ 2-1 (0-0)

Stark (autog.) 0-1, Grujic 1-1, Stark 2-1

EINTRACHT FRANKFURT – TSG 1899 HOFFENHEIM 3-2 (1-1)

Rebic 1-0, Joelinton 1-1, Belfodil 1-2, Haller 2-2, Paciencia 3-2

BAYER 04 LEVERKUSEN – SC FREIBURG 2-0 (1-0)

Aranguiz 1-0, Bailey 2-0

BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH – BAYERN MÜNCHEN 1-5 (1-2)

Martinez 0-1, Müller 0-2, Stindl 1-2, Lewandowski 1-3, Gnabry 1-4, Lewandowski (pen) 1-5

VFB STUTTGART – HANNOVER 96 5-1 (3-0)

Gomez 1-0, Kabak 2-0, Kabak 3-0, Jonathas 3-1, Zuber 4-1, Zuber 5-1

VFL WOLFSBURG – WERDER BREMEN 1-1 (0-0)

Brooks 1-0, Kruse 1-1

Plusuri

+ Bayern. Nu doar pentru victoria de la Gladbach, cât mai ales pentru felul cum a funcționat campioana. Este pentru prima dată în acest sezon în care bavarezii evoluează la nivelul din anii trecuți. Dominantă încă de la prima minge jucată, cu toți jucătorii din teren concentrați și ”înfometați”, Bayern și-a sufocat adversara și a transmis un mesaj fără echivoc atât către adversarii din campionat, cât și spre cei din UEFA Champions League: ”ne-am întors!”. Monstrul a simțit miros de sânge, iar victimele se ascund acum în catacombe.

+ Dong-won Ji. Zi de grație pentru sud-coreeanul lui Augsburg, care a reușit o dublă împotriva liderului. E adevărat, ambele goluri au fost cadouri primite în urma unor mari erori individuale comise de adversari, însă meritul atacantului asiatic este acela că a știut să transforme aceste cadouri în goluri și puncte pentru echipa sa; iar execuția tehnică de la golul cu numărul 2 chiar merită aplaudată. Într-o perioadă în care toți suporterii bavarezilor plângeau după accidentatul Finbogasson, Dong-won Ji și-a ales cel mai bun moment să iasă la rampă și să demonstreze că echipa încă are pe cine se baza.

+ Goncalo Paciencia. Portughezul a marcat golul victoriei lui Eintracht Frankfurt în minutul 90+5 al meciului de pe teren propriu cu Hoffenheim. Adus în vară pe 3 milioane de euro de la FC Porto, Paciencia a avut o primă parte a campionatului de coșmar fiind mai tot timpul accidentat. A revenit în acest început de retur, dar mai mult a lustruit banca de rezerve. Sâmbătă, a fost introdus mai mult în disperare de cauză de Adi Hütter, pentru că era singura schimbare ofensivă pe care o mai avea la dispoziție, dar portughezul a profitat de șansa oferită și a devenit erou pe Commerzbank Arena.

+ Friedhelm Funkel. În turul acestui campionat, antrenorul Fortunei Düsseldorf ajunsese într-o poziție oarecum ridicolă, după ce a pierdut cu 1-7 o deplasare la Frankfurt, la doar câteva ore după ce declarase că ”jucătorii săi s-au antrenat extraordinar în zilele premergătoare meciului”. Era perioada în care Fortuna părea candidată certă la retrogradare. De atunci însă, multe lucruri s-au schimbat. Herr Funkel chiar a lucrat bine cu echipa sa, iar Fortuna s-a îndepărtat, etapă după etapă, de zona fierbinte a clasamentului.

Trupa din Düsseldorf, fără sclipiri sau individualități deosebite, joacă momentan un fotbal bun, face totul corect și ca la carte pe teren, se apără bine, joacă simplu, eficient și fluent în faza de atact iar în etapa care tocmai s-a încheiat a șocat lumea fotbalistică din Germania cu o victorie la scor pe Veltins Arena din Gelsenkirchen. Poate cineva să le ceară mai mult?

+ Steven Zuber. Jucătorul venit în iarnă de la Hoffenheim a ieșit la rampă într-un moment în care Stuttgart avea nevoie ca de aer de un jucător care să inspire și să tragă echipa după el. Două goluri și un assist sunt cifrele lui Zuber, dar dincolo de ele, a impresionat pofta de joc, aportul ofensiv și pericolul constant creat de mijlocașul ofensiv al șvabilor. Stuttgart învinge în bună măsură datorită lui pe Hannover (5-1) și oferă suporterilor argumente să spere că sezonul poate fi salvat pe final, iar VFB va rămâne în Bundesliga.

Minusuri

Schalke 04. Echipa minerilor se descompune și vina se întinde de la etajul superior și până la ultimul jucător din teren. Echipa nu mai funcționează, iar jucătorii par să fi abandonat total orice urmă de voință de a lupta și nici măcar orgoliul de fotbaliști profesioniști nu mai acționează. De respect față de tricou sau suporteri nici n-are rost să mai vorbim. Schalke se umple de rușine cu fiecare partidă, iar tânărul antrenor Domenico Tedesco pare să trăiască în propria sa lume.

Acesta este genul de moment în care cineva din conducere ar trebui să își asume răspunderea unei decizii dar cine să facă asta, din moment ce fostul director sportiv a demisionat, iar noul director sportiv încă nu și-a intrat ”în pâine”?! Între timp, Schalke se duce ”piatră” către zona retrogradării.

Lucien Favre. Elvețianul pare încă sub efectul medicamentelor care i-au tratat răceala puternică de acum câteva săptămâni. La fel ca pe Wembley, a asistat pasiv la dezintegrarea echipei sale în fața propriilor ochi. N-a nimerit formula de echipă, după care a fost total lipsit de reacție în fața atitudinii superficiale pe care jucătorii săi o arătau pe teren, iar la pauză n-a reușit să-și trezească echipa.

Imaginile cu Favre stând așezat pe banca de rezerve și discutând neputincios cu secunzii săi n-au fost, cu siguranță, bine primite de suporterii liderului. Borussia Dortmund a pierdut stupid un meci pe care trebuia să îl rezolve fără mari probleme și a fost egalată de Bayern în clasament.

Dieter Hecking. Din păcate pentru suporterii ”mânjilor”, se confirmă reputația lui Dieter Hecking, aceea de antrenor care nu poate să scoată echipa din criză. La fel s-a întâmplat și la Wolfsburg, unde polițistul cu carnet de antrenor a pus la punct o echipă care a produs panică nu doar în Bundesliga, ci și în Europa. Dar, atunci când  mecanismul n-a mai funcționat, a fost incapabil să se reinventeze, iar Wolfsburg a ajuns, în ciuda lotului, o echipă de a doua jumătate a clasamentului.

La Gladbach, lucrurile încep să ia același curs. 12 victorii consecutive pe Borussia Park, locul 3, cu șanse de a se implica sau măcar de a arbitra lupta pentru titlu… asta era realitatea acum câteva săptămâni. Ce a urmat, e aproape șocant: 0-3 cu Hertha Berlin, 0-3 cu Wolfsburg, 1-5 cu Bayern, toate pe teren propriu. Mai grav decât înfrângerile la scor este faptul că în fața lui Bayern, trupa lui Hecking s-a predat aproape fără luptă, nereușind niciun moment să aducă aminte de echipa care în tur câștiga cu 3-0 pe Allianz Arena.

Defensiva lui Hannover. Nici până în această etapă fundașii echipei antrenate acum de Thomas Doll n-au impresionat, dar duminică parcă au dat întreaga măsură a incompetenței. Erori tehnice și tactice de neconceput la un asemenea nivel au făcut ca meciul să fie în mare parte decis după 15 minute și practic încheiat la pauză. Iar scorul ar fi putut fi și mai mare, dacă portarul Esser nu și-ar mai fi salvat echipa  în câteva situații limită. Hannover încasează 5 goluri în poate cel mai important meci al acestui retur și pare că se pregătește pentru un nou sezon de Zweite Bundesliga.

Hanno Behrens. Căpitanul lui Nürnberg și-a trădat practic echipa, ratând un penalty la 0-0. E o întâmplare care de-a lungul timpului a făcut victime celebre, dar în contextul actual al echipei sale, Behrens are argumente pentru ceva nopți nedormite. Ar fi fost o șansă importantă ca ”Der Klub” să obțină ceva dintr-un meci foarte greu, cu o echipă de Top 4. Golul și punctele erau cu atât mai vitale cu cât șansele lui Nürnberg de a evita retrogradarea directă scad de la o etapă la alta și lantena roșie a Bundesligii e în situația în care nu-și permite sub nicio formă risipirea unor asemenea șanse.

Hoffenheim. Pentru al doilea meci la rând, trupa lui Julian Nagelsmann scapă puncte printre degete, în finalul meciului. Dacă la Leipzig a fost egalată în minutul 90, la Frankfurt a fost mult mai grav, deoarece după egalarea survenită în același minut 90, vulturii au reușit să înscrie și golul victoriei, în prelungiri. Sigur, Hoffenheim se confruntă cu mari probleme de efectiv în centrul defensivei, iar sâmbătă a jucat jumătate de oră în 10 oameni, după eliminarea lui Kasim Adams (culmea, tot un fundaș central). Dar, chiar și așa, pentru Hoffenheim e îngrijortător acest deznodământ care se repetă și care a costat-o pe echipa lui Nagelsmann puncte serioase și în Champions League.

La mijlocul săptămânii, Borussia Dortmund și Eintracht Frankfurt intră în scena europeană cu tonusuri diferite: BVB, aproape eliminată de Tottenham, încearcă să obțină măcar o victorie de moral, în timp ce vulturii sunt deciși să mai scrie în fața lui Inter Milano o pagină de istorie, în cartea unui sezon pe care suporterii lui Eintracht nu-l vor uita curând.

Sursă informații statistice: transfermarkt.com

Sursă foto: bavarianfootballworks.com, dw.com, stadiumastro.com, bundesliga.com

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro, ne găsești și pe Facebook, Instagram, Twitter, Youtube și Soundcloud.

Arădean fiind am copilărit pe stadionul UTA-ei unde am învățat cu adevărat ce însemnă fotbalul. Sunt fan al fotbalului german și suporter 1.FC Köln. După ani de zile în care urmăresc tot ce mișcă în această zonă îndrăznesc să cred că am ce transmite astfel încât poate și alții să descopere farmecul fotbalului teuton. Mărturisesc și o simpatie ”externă” pentru Arsenal FC.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *