A mai trecut o etapă în Premier League și Arsenal își păstrează distanța la vârf și în urma căreia lupta pentru evitarea retrogradării devine și mai încurcată. Putem spune însă că etapa a fost una marcată de concedierile lui Brendan Rodgers și Graham Potter, stabilindu-se un record în istoria Premier League în ceea ce privește numărul de antrenori schimbați într-un sezon.

Manchester City – Liverpool 4-1

+ Jack Grealish. A fost una din cele mai reușite prestații ale englezului în tricoul lui Manchester City. A marcat un gol și a oferit un assist pentru prima reușită a Cetățenilor, fază la care a impresionat prin efortul depus. În mai puțin de două minute, Grealish a trecut de la postura de ultim apărător al Cetățenilor (apărându-se la un contraatac cu Mo Salah în prim plan) la cea de a oferi mingea pe tavă lui Alvarez pentru golul egalizator.

https://twitter.com/IJaSport/status/1643228332664799234

– Jurgen Klopp. Deși a deschis scorul și a părut periculoasă pe contre în prima parte a meciului, Liverpool a părut că a fost ”pasată” mult prea ușor de către Cetățeni, superioritatea creată la mijlocul terenului de urcările lui John Stones făcând de multe ori ineficient pressing-ul de întâmpinare al lui Liverpool.

Arsenal – Leeds 4-1 (White, Jesus x2, Xhaka – Kristenssen)

+ Arsenal.  Leeds a fost un adversar net inferior, dar atitudinea lui Arsenal este inconfundabilă. Tunarii arată ca o echipă campioană, fotbalul pe care-l joacă echipa lui Arteta trădează o încredere în planul de a câștiga meciuri și în propriile forțe ale fiecărui fotbalist care intră pe teren cu emblema lui Arsenal pe tricou. Revenirea lui Gabriel Jesus s-a produs cu o dublă și orice cădere (dincolo de meciul direct cu Manchester City) pare din ce în ce mai improbabilă.

– Criticii lui Ben White. Arsenal a plătit (în vara lui 2021) 50 de milioane de Lire pentru un fotbalist care s-a impus instant ca titular întâi ca fundaș central, apoi ca fundaș dreapta. Doar trei meciuri a ratat în acest sezon și a început să conteze și pentru atacul Tunarilor, dar prețul a fost prea mare, coform nostalgicilor vremurilor când un fotbalist costa cât un concediu la Neptun (stațiunea, nu planeta). (Vlad Bogos)

Bournemouth – Fulham 2-1 (Tavernier, Solanke / Pereira)

+ Marcus Tavernier. Englezul de 24 de ani adus în vară de la Middlesborough a schimbat soarta partidei de sâmbătă cu Fulham. Tavernier a fost trimis în teren la pauză, când oaspeții conduceau cu 1-0, a oferit o pasă de gol și a reușit golul egalizator, prin ceea ce e unul din golurile sezonului.

– Carlos Vinicius. Fulham a impresionat în acest sezon, dar pentru a avea o viață fără emoții în Premier League în sezoanele viitoare are nevoie de rezerve mai bune, echipa suferind de fiecare dată când Mitrovic sau Joao Palhniha au lipsit. Atacantul brazilian de 1.90m are un singur gol în acest sezon și senzația e că Fulham are de un back-up mai bun pentru sârbul Mitrovic. Desele accidentări ale nouarului de pe Craven Cottage l-au făcut pe Marco Silva să apeleze la atacantul venit de la Benfica, dar sâmbătă nu a fost prima dată când Vinicius dezamăgește pentru Fulham. Doar 21 de atingeri ale balonului a avut Vinicius în 90 de minute pe Vitality Stadium. (Alex Avram)

https://twitter.com/VolePlus/status/1642573986373435395

Brighton – Brentford 3-3

+ fazele fixe ale lui Brentford. Albinele au punctat de două ori în urma unor faze fixe, fiind (probabil) cea mai periculoasă echipă din Premier League când vine vorba de aruncări de la margine din preajma porții adverse sau de lovituri libere din apropierea careului advers.

+ Karou Mitoma. Japonezul a devenit încetul cu încetul unul din jucătorii cei mai iubiți din Premier League, indiferent de echipa pe care o susții. Sâmbătă pe Amex Stadium, a marcat pentru Brighton un gol superb, lobând elegand portarul advers din afara careului.

Crystal Palace – Leicester 2-1 (Iversen a.g., Mateta / Pereira)

+ Roy Hodgson. A fost primul meci din acest an în care Palace a marcat două goluri și totodată prima victorie. Revenirea bătrânului Roy pe banca tehnică a adus un succes muncit și meritat, o descătușare masivă la finalul unui meci dominat de Palace parcă ca niciodată. De mult era nevoie de un astfel de rezultat pe Selhurst Park, iar poate că Hodgson e omul perfect pentru a o scuti de emoții pe Palace în acest final de sezon.

– Brendan Rodgers. Ceasul ticăia de multe luni deja, dar în final a sunat și alarma pentru Rodgers. Un manager care nu va fi uitat pentru performanțele din sezoanele trecute, calificări europene și trofeul FA Cup câștigat, dar totodată un manager care nu a reușit să gestioneze suficient de bine o echipă deprivată de achiziții și de un lot competitiv, iar butonul de panică a fost apăsat de către conducere – poate mai târziu decât ar fi fost nevoie. Îl vom mai vedea pe Rodgers curând. (Dan Dracea)

Nottingham Forest – Wolves 1-1 (Johnson / Podence)

+ Morgan Gibbs-White. Jucătorul transferat în vară tocmai de la Wolves a făcut din nou un meci excelent pentru Forest, reușind 6 key passes în partida de sâmbătă, un record pentru acest sezon. Englezul a fost unul din cei mai activi jucători de pe teren, luând pe cont propriu multe acțiuni în jumătatea adversă și fiind principalul creator pentru gazde.

– Eficacitatea Lupilor. Oricâte schimbări s-au făcut la Wolves, fie de antrenor sau de atacanți, problema a rămas aceeași: ratările exasperante ale celor din avanposturi. Cu Nottingham Forest, a avut 72% posesie a balonului, a dus mingea în preajma careului advers, dar cei din față nu au avut inspirația de a trimite mingea în plasă. Fie că e vorba de Matheus Cunha, Diego Costa, Pedro Neto sau Pablo Sarabia, Lupii au o problemă în a marca goluri, iar asta nu s-a rezolvat nici cu Julien Lopetegui pe bancă. (Alex Avram)

https://twitter.com/StatmanDave/status/1642927182824501248

Chelsea – Aston Villa 0-2 (Watkins, McGinn)

+ Ollie Watkins. 7 goluri marcate de Watkins în ultimele 8 etape de Premier League o ajută pe Aston Villa să se apropie, la doar două puncte, de cupele europene. Watkins e un atacant încă sub-apreciat, care poate face un pas către o echipă mai mare, dar și să continue la clubul său care crește

– Todd Boehly. A cumpărat Chelsea de la reduceri și s-a apucat să ”construiască” o echipă nouă, fără să se priceapă la sportul practicat de echipa pe care încerca s-o construiască. Putem argumenta că dublă câștigătoare de Liga Campionilor, ca orice alt club mare aflat în tranziție, ar fi de așteptat să sufere din punct de vedere fotbalistic, dar judecând două schimbări de manageri (am menționat că a fost concediat Potter?) și jumătate de miliard topit în transferuri (despre care nu putem spune multe)… Chelsea pare să fie în derivă. (Vlad Bogos)

West Ham – Southampton 1-0 (Aguerd)

+ Nayef Aguerd. Pasul care a făcut diferența. Aguerd și-a potrivit urcarea în careu perfect la lovitura liberă din care s-a marcat singurul gol al meciului, iar West Ham va răsufla ușurată ieșind cu trei puncte dintr-un meci crucial.

– Southampton. Atacul pare să fie una din marile probleme ale lui Southampton în deplasările din ultimele luni, iar atacul a lăsat de dorit și aici. Bara lui Paul Onuachu și șutul ulterior al lui Kyle Walker-Peters au fost cele mai importante ocazii pe care Southampton și le-a croit, și chiar și acelea au avut un xG de 0.05 și 0.06. Sfinții au marcat doar o singură dată în ultimele cinci deplasări și trebuie să strângă din dinți pentru a se salva de la retrogradare. Lupta e crâncenă. (Dan Dracea)

Newcastle – Manchester United 2-0 (Willock, Wilson)

+Newcastle. Coțofenele au dominat-o pe Manchester United la toate capitolele, iar Diavolii Roșii se pot considera norocoși că au scăpat doar cu două goluri primite. A fost o prestație completă a trupei lui Eddie Howe, care a arătat determinare, agresivitate și o calitate superioară.

– Man United fără Casemiro. Cu Casemiro în teren, Manchester United a câștigat 76% din partidele disputate, iar când brazilianul a lipsit, rata victoriilor e de doar 33%. Ar fi prea superficial să dăm vina pe McTomminay și Sabitzer, mijlocașii centrali din partida cu Newcastle, dar atunci când brazilianul lipsește, echipa pare mult mai pasivă pe teren.

https://twitter.com/ESPNFC/status/1642889691211890688

Everton – Tottenham 1-1 (Keane / Kane (pen))

+golul de generic al lui Michael Keane. Nu cred că am fost singurul care a fost sceptic când l-a văzut pe Keane că se pregătește să șuteze de la distanță către poarta lui Lloris. Deși pare că și-a făcut pașii într-un mod stângaci, Keane a lovit mingea excelent, iar șutul său puternic l-a lăsat fără replică pe portarul lui Tottenham.

https://twitter.com/Reinaldodcg9/status/1643051570743975938

– Lucas Moura. A intrat pe teren în minutul 82 și a fost eliminat în minutul 88, după o intrare urâtă la Michael Keane. Moura și-a lăsat echipa cu un om mai puțin pe teren, ceea ce a făcut-o pe Everton să poată pună presiune mai multă pe poarta lui Lloris și să marcheze golul egalizator.

Marți și miercuri se joacă o parte dintre meciurile restante în Premier League, iar în caz că ai ratat, luni ți-am făcut un rezumat al weekendului cu fotbal european.

10 lucruri de reținut din weekend-ul de fotbal european

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România pe Facebook, abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp, și urmărește-ne pe FacebookInstagramYouTube și Discord.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *