Până duminica trecută, numele Ethan Nwaneri nu spunea nimănui nimic. Duminică după-amiază, bula fotbalistică a internetului a explodat, numele puștiului englez apărând peste tot după ce Nwaneri a devenit cel mai tânăr jucător din istoria Premier League.

Cum a ajuns Nwaneri dintr-un nume necunoscut fanilor Premier League într-unul viral? E o discuție care merge în trei planuri: Statement-ul pe care Arsenal vrea să-l trimită ca și club de fotbal, talentul lui Nwaneri și debutul potrivit are tot timpul loc la momentul potrivit.

Mesajul pe care a vrut să-l trimită Arteta și Arsenal Football Club

Erau minutele de prelungire ale meciului când Ethan Nwaneri a devenit cel mai tânăr jucător din istoria Premier League. Era 0-3 pe tabela de marcaj,  schimbările nu mai erau doar pentru simpla trecere a timpului, iar Fabio Vieira putea să mai joace bine-mersi încă 2-3 minute.

Introducerea lui Nwaneri a fost în primul rând un mesaj pe care clubul Arsenal a vrut să-l trimită prin Mikel Arteta, după cum spunea chiar spaniolul după meci: ”It’s for the club. It’s not for me, it’s not for the player.”  Mesajul că în nordul Londrei este un club unde ușile sunt deschise pentru puști talentați și unde aceștia au libertatea de a-și arăta talentul și unde cei mai devotați primesc șansa de a arăta asta la prima echipă.

”All the decisions that we take, that I take it’s for the club. It’s not for me, it’s not for the player. We want to give opportunities when there is talent, when there is personality and when there are players that love what they do so much and they have no fear. The doors are open to explore where they can go.” (Mikel Arteta la conferința de după meciul cu Brentford)

Un club des criticat pentru cât de ușor i-a lăsat să plece pe Serge Gnabry (Bayern Munchen), Ismaël Bennacer (AC Milan), Donyell Malen (Dortmund) și cel mai recent Omari Hutchinson (Chelsea) avea nevoie să trimită un astfel de mesaj.

Cât de bun e de fapt Ethan Nwaneri?

În aproape două decenii de urmărit echipele de tineret ale lui Arsenal, mărturisesc că am văzut atâția jucători foarte talentați, încât e dificil să te pronunți asupra lui Nwaneri. De la Nacer Barazite, Jay Emmanuel-Thomas și până la Marcelo Flores, Nwaneri sau Cătălin Cîrjan, academia Tunarilor nu a dus vreodată lipsă de talente care a entuziasmat fanii după prestațiile de la juniori.

Alegerea lui Nwaneri pentru lotul echipei cu Brentford a suprins multă lume. Englezul e de la 9 ani la Academia lui Arsenal, de anul trecut de la vârsta de 14 ani evoluează la echipa U-18, iar anul acesta a bifat un meci chiar și la U-21., în Premier League 2.  Chiar în luna septembrie a făcut primele sale antrenamente cu Xhaka & co., iar Arteta abia ce l-a văzut de câteva ori, bazându-se doar pe recomandările celor din Academie. It was a pure gut feeling. I met the boy, I really liked what I saw. Obviously Per and the academy staff gave me really good information about him as well. I met him, he’s trained a couple of times with us as well.”   

Internetul a explodat odată cu debutul celui mai tânăr jucător din istoria Premier League, dar dincolo de titlurile bombastice, declarațiile lui  Arteta și felul care acesta a interpretat introducerea lui Ethan Nwaneri ne dau senzația că a fost vorba mai mult despre ceea ce a vrut să transmită clubul Arsenal și mai puțin neapărat despre valorea din acest moment a lui Nwaneri.

https://www.youtube.com/watch?v=WR9R8RYZ4LA&ab_channel=V%C3%8DN%C4%AAProductionsHD

De ce nu a fost ales Cătălin Cîrjan?

O întrebare pe care e firesc să ne-o punem mai ales noi cei din România. Martin Odegaard se accidentase și devenise indisponibil pentru partida cu Brentford, decarul Emile Smith-Rowe era și el accidentat, iar atunci judecata firească ar fi ca antrenorul să se orienteze către următorii din pecking order, cum ar zice englezii. Ai nevoie de un mijlocaș ofensiv tehnic care să joace în spatele vârfurilor, care s-a mai antrenat cu prima echipa și care a mai fost în lotul echipei mari. Pe cine alegi? Mulți ne-am gândi că decizia firească ar fi includerea lui Cătălin Cîrjan, compatriotul nostru care e foarte apreciat în sânul clubului și care (în pofida lipsei sale îndelungate de pe teren anul trecut) poate ar fi meritat să-și facă debutul. De ce nu a fost ales Cătălin Cîrjan? Poate că debutul românului care face 20 de ani în decembrie nu ar fi fost un mesaj atât de puternic pentru club. Arsenal e pe primul loc, câștigă confortabil cu Brentford și toate titlurile din presă vorbesc despre al lor cel mai tânăr jucător din istoria Premier League.  ”It’s for the club. I think it sends a strong message about who we are as a club.”, vorba lui Mikel Arteta.

Momentul potrivit pentru debut

Câte debuturi ale unor tineri jucători nu au nevoie de un conjunctură specială. Mi-aduc aminte de cum Hector Bellerin devenea titular la Arsenal în 2014 tocmai într-o perioadă cruntă la club, cu mulți fundași de bandă accidentați. A fost nevoie ca Mathieu Debuchy, Calum Chambers și Nacho Monreal să se accidenteze pentru ca spaniolul să debuteze. La Liverpool, Trent Alexander-Arnold a reușit să arate tuturor de ce e în stare abia după ce titularul de pe post, Nathaniel Clyne a suferit o accidentare gravă.

Uneori, dincolo de talent și muncă pe terenul de antrenament, ai nevoie de conjunctura potrivită pentru ca numele tău să se facă cunoscut. Pentru Nwaneri, un puști care jucase doar un meci la U-21, săptămâna trecută a fost momentul potrivit. ”Yesterday he had to come because we had the injuries, especially to Martin, and then I had that feeling from yesterday that if the opportunity could come, that I was going to do it, and I just done it.” 

E Ethan Nwaneri mai mult decât un mesaj pe care clubul Arsenal a vrut să-l trimită lumii fotbalului? Doar timpul ne va răspunde… Momentan, dincolo de titlurile spectaculoase din ziare, senzația e că a fost mai mult despre club și mai puțin despre Nwaneri.

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România pe Facebook, abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp, și urmărește-ne pe FacebookInstagramYouTube și Discord.

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *