Dacă valorile date de transfermarkt ar conta, unde România (€61.60m) este de 2 ori mai valoroasă din punct de vedere al valorii lotului decât Islanda (€29.23m) am spune că ne așteaptă un meci la îndemână. Dar în meciul din această seară se întâlnesc două naționale în oglindă.

România, o națională în care continua reconstrucție este scuza perfectă pentru lipsa de rezultate, o națională având la bază un campionat intern unde principalele atribute sunt gradele de rudenie între șefii echipelor, unde, realistic vorbind, numărăm pe degetele de la o mână echipele care își merită cu adevărat titulatura de profesioniste, o națională cu stranieri pentru care performanța în campionatele din Europa rămâne o utopie. O națională unde ajungem să naturalizăm un portughez de 34 de ani, unde alegem un antrenor tânăr tocmai pentru a avea alibi în vârsta sa, unde ne mândrim cu seriile de meciuri fără înfrângere din amicale sau partide fără miză.

Și Islanda. O națională pe care o admiram la Euro 2016. O națională cu o competiție internă inexistentă, cunoscută doar atunci când campionatele din Europa sunt în pauză iar pe oferta de la pariuri găsești echipe precum Valur sau Akranes. Dar o națională care și-a înțeles valoarea și a transformat-o în atu. Pentru că și-a creat o identitate și un stil de joc bazat pe valoarea reală a jucătorilor săi. Unde fiecare jucător își cunoaște condiția și în primul rând, până să o depășească, într-o optime de european cu Anglia, o atinge. Pentru că în Islanda nu apar zilnic 10 articole care îl transferă pe Magnusson, Ragnarsson sau Heraldsson la Manchester United, Barcelona sau alte super puteri din Europa. Probabil pentru că ei știu că 1km alergat în plus face mai mult decât un supranume de Mbappe. O națională care nu a câștigat campionate europene dar a făcut performanta raportată la valoarea jucătorilor.

Pentru cine a citit Harry Potter, „oglinda lui Erised” îi este cunoscută. Oglinda îți arată cea mai adâncă și sinceră dorință din sufletele noastre. Și poate pentru o seară, am vrea să fim noi ca Islanda. Să ne respectăm valoarea pe care pretindem că o avem, să fim sinceri cu abilitățile noastre ca echipă națională și să putem ieși mândri la finalul meciului de pe teren. Pentru că adevăratul suporter român își dorește, în primul rând, indiferent de rezultat, să poată să aplaude la final echipa națională a României.

Și un meci decisiv pentru calificare la Euro contra Ungariei.

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

Mihai n-a vrut să-și completeze profilul, așa că l-au completat colegii de redacție. Pasionat de cricket și oină, fan Margareta Pâslaru și Sofia Vicoveanca, entuziast al goblenului. Președintele fan-club-ului Shane Cojocărel. "Ianoși e regele miștoului cum Jean Pădureanu era regele blaturilor" - apreciere de Dan Dracea, din aprilie 2019.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *