Un transfer venit de nicăieri, fără o sumedenie de zvonuri prin presă sau tatonări interminabile. Sună a Liverpool. Un fotbalist sud-american, cu potențial uriaș. Sună a Real Madrid. Un jucător de care nu au auzit mulți prin Europa, încă. Sună a Ajax. Deși toate cele trei afirmații sunt valabile, pe Facundo Pellistri tocmai l-a transferat Manchester United. Dar totuși…

Cine este Facundo Pellistri?

Facundo Pellistri este un fotbalist uruguayan, care nu a împlinit încă 19 ani, și care a debutat în 2019 pentru Peñarol, jucând de atunci de 30 de ori pentru clubul din Montevideo, în campionat și în Copa Libertadores. 2 goluri și 4 pase decisive, a reușit puștiul care a primit numărul 10 la începutul sezonului curent.

Managerul care i-a oferit rolul de decar lui Pellistri este chiar legendarul atacant uruguayan Diego Forlan, fostul coleg de la Manchester United al managerului Diavolilor de astăzi, Ole Gunnar Solskajaer. Să fie relația dintre cei doi antrenori și cea a lui Forlan cu Manchester United explicația acestui transfer de care nu s-a scris mai nimic, până cu doar câteva ore înaintea vizitei medicale a fotbalistului? Suma de transfer: în jur de 8 milioane de Lire, cât a fost clauza de reziliere a contractului lui Pellistri.

Academia lui Peñarol nu a produs, până acum, fotbaliști care să se impună în fotbalul european, dar există si o excepție, recentă chiar: Federico Valverde, mijlocașul central al lui Real Madrid, apărut parcă de nicăieri în echipa lui Zinedine Zidane.

Pe ce post joacă Facundo Pellistri?

Pellistri joacă fotbal de la 4 ani, fiind crescut în spiritul uruguayan al jocului: „poți juca prost, dar nu ai voie să-ți fie vreodată teamă”. Jucând într-un cadru organizat de la o vârstă fragedă, precum au făcut-o și Luis Suarez sau noul său coleg de la Manchester united, Edison Cavani, Pellistri s-a specializat devreme pe rolul de inside forward:

Poziția sa naturală este pe banda dreaptă, însă poate la fel de bine să fie coșmarul apărătorilor și pe stânga (mai rar drept vârf). Explozia și viteza de reacție și în alergare cu mingea la picior îi complementează tehnica lui Pellestri. Dribbling-ul este principala sa preocupare pe teren și e capabil să scoată 2-3 adversari din joc (la nivelul campionatului din Uruguay, desigur).

Se poziționează destul de bine fără minge și caută mereu duelul direct pentru a-și putea crea un avantaj și de a deschide jocul echipei sale. Nu are însă flerul unui playmaker, ci mai degrabă profilul unui facilitator de ocazii pentru echipa sa: câștigă duelul, crează superioritate numerică și deschide culoare atragând încă un adversar asupra sa. Deși nu pare o forță a naturii, se ține excelent pe picioare și e foarte greu de dărâmat, chiar și în viteză.

Facundo Pellistri este un talent neșlefuit. Se observă ușor că nu ia cele mai înțelepte decizii în anumite dueluri și că ar avea nevoie de mai multă înțelegere tactică a jocului pe care-l iubește. Poate și de mai multă concentrare la momentul finalizării, unde apar multe ocazii irosite cu șuturi complet inofensive.

Stilul lui de joc poate să fie letal în Premier League, dar la fel de ușor poate fi „liniștit” de fundașii experimentați și pressing-ul sufocant pe care-l fac multe echipe la acest nivel. 50%/50%, harta grea pentru Facundo Pellistri.

E tânăr, talentat, n-a jucat prea mult, dar se vede că e „golan” cu mingea la picior și asta contează. Nu sunt mulți ca el zilele astea, care să aibă curajul să fie atât de „obraznici” pe un teren de fotbal. Asta e extrem de prețios.

Asta declara Juan Roman Riquelme despre Facundo Pellistri, la scurt timp după primul său gol pentru Peñarol.

Ce șanse are Facundo Pellistri să strălucească la Manchester United?

Premier League e cel mai popular campionat de fotbal al lumii, iar asta aduce multă presiune pe orice tânăr fotbalist care aterizează aici. În plus, sud-americanii nu au scris vreo istorie remarcabilă în materie de adaptare, după ce au făcut pasul direct în prima liga engleză. Gabriel Jesus este printre puținii fotbaliști remarcabili veniți din America de Sud, deși așteptările fanilor și ale specialiștilor erau mult mai mari decât ce a livrat până acum brazilianul venit să-l înlocuiască pe Sergio Aguero.

Dar privind la Manchester United, echipa care l-a adus pe Facundo Pellistri, în Regat, iată ce fotbaliști tineri scriu prezentul acestui club:

  • Marcus Rashford – promovat din academie, la 18 ani, aproape complet anonim. A jucat peste 200 de meciuri în următoarele 4 sezoane, contribuind la peste 100 de goluri pentru club.
  • Anthony Martial – cumpărat de la AS Monaco, la 19 ani, pe o sumă considerată enormă, Martial a fost folosit pe mai multe roluri în atac. Peste 200 de meciuri, peste 100 de contrbuiții ofensive.
  • Mason Greenwood – promovat din academie, la 17 ani, a ajuns în doar câteva luni să joace la naționala mare a Angliei. E considerat unul dintre cei mai buni fotbaliști adolescenți din lume și este titular, în ciuda vârstei. Cu Greenwood se va lupta Pellistri pentru minute în echipa lui Solskajaer.
  • Aaron Wan-Bissaka – fundaș din top 10 cei mai scumpi apărători transferați vreodată, a fost cumpărat de la Crystal Palace, după un sezon de debut fantastic, la 21 de ani. Este titular la United și component al naționalei Angliei.

Manchester United, deși nu pare a avea vreun plan precis în materie de dezvoltare fotbalistică, este un club care oferă multe șanse fotbaliștilor tineri. Ce alt club din lume a mai inclus pe foaia de joc, meci de meci, cel puțin un fotbalist din academia proprie, de mai bine de 80 de ani, fără vreo excepție?

 

Pellistri va începe să apară pe banca lui Man United, apoi să prindă minute și meciuri prin cupe. Va putea uruguayanul să facă față presiunii de la un club de talia lui Manchester United și să aducă măcar o parte din jocul său exploziv în Premier League?Foarte greu de răspuns la această întrebare, însă nici nu ne vom grăbi să oferim concluzii. Cert este că Manchester United pariază pe viitor cu acest transfer și își recunoaște eșecul de a-l transfera pe Jadon Sancho în această fereastră. Poate că nici nu va mai fi nevoie de Sancho, cine știe?

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată.