Finala Champions League

Sâmbătă, 28 Mai, la ora 22:00, Liverpool și Real Madrid dispută cel mai important și mai complex de câștigat trofeu din fotbal. Măreția grupurilor din trecut care au cucerit acest trofeu au lăsat o moștenire care este greu de întrecut în lumea fotbalului. Atingerea finalei este o realizare uriașă, însă cucerirea trofeului este ceea ce te pune pentru totdeauna pe harta fotbalului european. Miza acestui meci este uriașă și vom analiza motivațiile speciale pe care le au cele două echipe înainte de marele duel de sâmbătă seara, motivații suplimentare, dacă mai este nevoie de așa ceva, față de pura imortalitate pe care ți-o oferă acest trofeu.

În deschiderea filmului Troia din 2004 se aud următoarele cuvinte: „Omul este bântuit de vastitatea eternității. Așa că ne întrebăm.. Vor avea isprăvile noastre ecou peste veacuri? Ne vor auzi străinii numele mult după ce nu vom mai fi?” Fotbaliștii de astăzi sunt eroii războaielor antice. Dacă oamenii acelor timpuri scandau nume ca Ahile sau Hector, acum îi au pe Ronaldo sau pe Messi. Însă pentru a rămâne în istorie, trebuie să fii numărul unu! Și asta încearcă aceste două echipe să realizeze din nou, să își dovedească meritul de a avea ecou peste veacuri.

Jürgen Klopp și finala „de care se poate bucura”

La conferința de presă dinaintea finalei, Klopp a fost întrebat de o reprezentantă media dacă asta ar fi practic prima finală de care se poate bucura, având în vedere că deja a cucerit o dată trofeul și nu mai are acea presiune de a câștiga un trofeu pe care nu îl mai cucerise înainte. Neamțul a răspuns că este într-adevăr mai ușor atunci când știi că ai mai atins această bornă în trecut. Ceea ce mi-a atras însă atenția a fost un alt lucru pe care Klopp l-a spus zilele trecute, după pierderea campionatului Angliei în fața celor de la Manchester City.

Finala Champions League
Antrenorul Jürgen Klopp alături de echipă la un antrenament dinaintea finalei

 

Atunci când a făcut referire la modul dramatic în care a pierdut titlul în Premier League, Klopp a remarcat „story of my life” (povestea vieții mele). Această identificare a destinului propriu cu finalizarea unor campanii fără trofeu este un pas în spate pe care îl văd pe Klopp făcând. Mentalitatea de la Liverpool era exact câștigul cel mai mare pe care acesta îl obținuse după transferul în Anglia, și nu este un semn bun că Jürgen se gândește într-un moment atât de intens la demonii trecutului său.

Se spune că este greu să ajungi în vârf, dar și mai greu să rămâi acolo. Klopp cu siguranță își dorește acest lucru, dar dacă se lasă din nou cuprins de îndoială cu privire la legitimitatea dominației echipei sale, nu va rămâne în top. Atunci când a venit la Liverpool, a avut loc un proces simbiotic între el și club, Klopp învățând să creadă în succes, iar clubul primind un manager de top care să se potrivească oamenilor din club. De aceea este cel puțin ciudată mențiunea „story of my life”. Iar povestea cu finala de care se poate bucura mi se pare o poveste greu de crezut. Când ești în finala Champions League numai relaxat nu cred că poți fi.

Iluzionistul Carlo mai are vreun truc și pentru finală?

Finalul dublei cu Manchester City a șocat pe toată lumea. Se poate spune că a fost vorba de noroc? Nu neapărat. Pep Guardiola s-a bătut singur, cum am anticipat, iar Realul a profitat de fiecare slăbiciune pe care au arătat-o adversarele sale de pe parcursul competiției. Liverpool este cea mai bună echipă din lume în acest moment și probabil echipa cu cele mai puține slăbiciuni. Va reuși Carlo Ancelotti să găsească și aici soluția?

Eu am spus că Ancelotti a creat o iluzie, o iluzie că echipa sa este foarte puternică. Am căutat mult să îmi dau seama ce a adus succesul acesta pentru Real sub Ancelotti, pentru că antrenorul italian nu pare neapărat un om potrivit pentru clubul din capitala Spaniei și nu a arătat foarte multe lucruri deosebite pe la cluburile din afara Italiei pe la care a antrenat. Indiciul cel mai mare a venit în momentul în care a spus că Real Madrid era singura echipă pentru care ar fi părăsit pe Everton, și dorește să își încheie cariera la Madrid, unde va rămâne atât timp cât clubul va avea nevoie de el. Wow! Nu cred că nea Carlo s-ar linguși la nivelul la care este el pe lângă un angajator, fie el și Real Madrid. Acest om și-a declarat iubirea necondiționată pentru albi și acest lucru ar putea compensa pentru niște lipsuri pe care Ancelotti le are când vine vorba de a construi o echipă, a pregăti fizic o echipă sau a se adapta în general unor mentalități locale.

Finala Champions League
Benzema se antrenează cu zâmbetul pe buze înaintea finalei de la Paris

 

Acest patos deosebit al italianului, a inspirat încredere echipei spaniole și aceștia au reușit împreună să elimine câțiva adversari aparent de calibru. Prima victimă a fost Paris Saint Germain. Acolo Ancelotti a profitat de modul haotic în care sunt conduse vedetele de la Paris și de conceptul nesănătos de construcție al echipei. Apoi a venit Chelsea, care s-a plâns incontrolabil de problemele aduse de război și s-a deconcentrat total în momente în care vulpea Carlo a lovit fără ezitare. Iar ultima echipă eliminată a fost Manchester City unde Guardiola a reușit performanța de a se învinge din nou. Cred că momentan nici una din echipele doborâte nu arată o valoare incontestabilă a echipei madrilene. Dar! Un mare dar ar fi acela că este posibil ca și Klopp să îi ofere o pâine de mâncat lui Carlo în finală, dacă îl vor domina din nou gândurile negre.

Liverpool vrea să își impună hegemonia

Sincopa de anul trecut pe care a avut-o Liverpool a trezit tot felul de teorii ale fanilor despre motivul pentru care se întâmpla acea cădere a echipei față de sezonul dinainte. Părerea mea este că demonii lui Klopp au adus acest sezon slab, însă din fericire neamțul s-a autodepășit, la fel ca și jucătorii, și au revenit anul ăsta în mod epic, fiind aproape de a cuceri 4 trofee. Dar englezii cred că sunt cea mai bună echipă din momentul ăsta în lume și continuitatea proiectului ar merita probabil să impună o hegemonie de tipul a măcar 2-3 trofee Champions League. Valoarea o au și cred că măcar acest al doilea trofeu în 3 ani va veni în curtea englezilor.

O altă motivație despre care lumea vorbește ar fi revanșa lui Mo Salah, care în finala din 2018 a fost scos prin procedee de KO tehnic din teren în finala cu Real Madrid. Desigur, el poate dori să o învingă pe Real, pentru că au pierdut atunci, dar foarte mult din acea revanșă nu are sens pentru că omul care l-a eliminat din joc în acel mod foarte brutal, Sergio Ramos, nu se mai află în lotul madrilenilor, iar Realul nu mai pare echipa care să folosească acest tip de bulldogi.

Finala Champions League
Momentul din 2018 în care Mo Salah (în roșu) este accidentat de Sergio Ramos (în alb)
Real Madrid și al cincilea trofeu în 9 sezoane

Singura perioadă mai bună ca cea de acum din istoria clubului regal spaniol în Europa a fost chiar la debutul Cupei Campionilor Europeni când au cucerit cinci competiții consecutive. Dificultatea acum pentru a realiza acest lucru este incomparabil mai mare însă, iar echipa actuală este cu atât mai impresionantă, cu cât ar avea șansa acestei performanțe majore cu aproape aceiași jucători cheie în linia de mijloc. Au mai rămas doar 4 jucători de la primul succes din 2014, și aceștia sunt Karim Benzema, Gareth Bale, Dani Carvajal și Luka Modric, jucători de bază și astăzi. Acești jucători ar atinge borna de 5 trofee Champions League în carieră, ceea ce este absolut incredibil. Imediat după cu 4 trofee, ar urma jucătorii care au supraviețuit de la succesul din 2016, primul din seria lui Zinedine Zidane. Aici se mai numără restul liniei de mijloc de lângă Modric, și anume Casemiro și Toni Kroos, dar și jucători ca Lucas Vazquez sau Isco.

Finala Champions League
Veteranul Luka Modric (stânga) ajunge la antrenament înaintea finalei alături de Marco Asensio (centru) și Isco (dreapta)

 

Dominația Realului ar fi uriașă pe perioada acestor 9 sezoane, cu sincope destule însă, atunci când nu a avut un lider potrivit pe bancă. Ceea ce este însă diferit față de mini-hegemonia pe care încearcă să o impună Liverpool în această finală, este faptul că probabil Real nu o merită pe a ei. Echipa a profitat de niște circumstanțe favorabile și a ajuns într-o finală în care nu ar fi trebuit să ajungă. Este foarte adevărat că spaniolii sunt experți ai acestei faze a competiției, dar eu cred că dacă neamțul Klopp nu va face greșeli majore sau nu se va lăsa influențat de trecutul său mai îndepărtat, Realul nu va reuși să mai obțină ultima victorie de care ar avea nevoie pentru a cuceri trofeul.

Liverpool a fost monstrul acestui sezon, echipa cea mai puternică, și cred că va arăta asta și în finală. Singura șansă a Realului va fi o eventuală panică a lui Klopp, însă tind să cred că acest lucru nu se va întâmpla. Pronosticul meu este o victorie a lui Liverpool, pentru că dacă nu vor reuși asta există chiar posibilitatea ca proiectul englezilor să înceapă un declin din care să nu își mai revină. Este cu siguranță un meci pe care în condiții normale, Liverpool l-ar câștiga. Benzema este văzut ca un erou posibil salvator pentru Real în multe situații, dar nici el nu a mișcat în unele meciuri cheie în care Realul a avut mari probleme, deci invincibil nu este nici el. Să ne uităm la meciul de la Paris sau la cea mai mare parte a partidei cu Chelsea de la Madrid.

Nu vom avea două echipe închise, deci cred că finala va avea o doză sănătoasă de spectacol, iar Liverpool va ieși învingătoare la final. Poate Salah va fi un al nostru Ahile, poate Benzema va fi un Hector care va muri frumos și poate numele lor vor avea ecoul de peste veacuri la care tânjește omul dintotdeauna.

Finala Champions League
Imagine din 2018, când Real Madrid s-a impus în finală
Copyright: xRobbiexStephenson/Jmp/Shutterstockx 9694113ir

Tu ce părere ai? Spune-ne în comentarii!

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România pe Facebook, abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp, și urmărește-ne pe FacebookInstagramYouTube și Discord.

Fizician român pierdut în Pădurea Neagră, caută izvorul Dunării să îl aducă înapoi în țară. Este, în ciuda locației actuale, un simpatizant al lumii latine. Pasionat de fotbal și de Roma antică, scrie despre fotbal din plăcere.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *