Acum, mai mult ca niciodată, Anglia are cea mai talentată generație de tineri jucători. Nu doar atât, acestora li se oferă șanse mai multe decât ar fi primit în alte circumstanțe: Trent Alexander-Arnold, Marcus Rashford, Phil Foden, Declan Rice, Mason Greenwood. Probabil totul are un preț destul de mare, oarecum nefăcut public.
Prețul anunțat oficial e o oarecare ridicare a moralului în ceea ce privește promovarea talentelor naționale, creșterea așteptărilor care au fost scăzute în ultima vreme (cel puțin în jurul populației generale). Neoficial însă, ceea ce dorește toată lumea de fapt (dar rezervată în a declara public) … câștigarea campionatului mondial. Indiferent care are fi așteptările sau motivația, rezultatul e același: presiune pe tinerii jucători, responsabilizarea lor și speranțe. Cuvinte mari pentru niște puști de 19-22 de ani care deși au deja vreo 10 ani de presiune și performanță în spate acum trebuie să se confrunte cu populația (mai mare ca de obicei), mass media (foarte dificilă în Anglia), competiția (care poate veni din țări străine și poartă nume de Zyiech și Havertz sau din academii și poartă nume de englezi flămânzi de prima echipă). Mai ales că de ceva vreme (cam 10 ani) există o dezbatere continuă în mediul academic în Anglia privind: ”impactul jucătorilor străini din Premier League asupra echipei naționale a Angliei”. Credeți-mă, încă visez polemici și discuții în contradictoriu – dar poate analizăm subiectul mai în detaliu cu altă ocazie.
Ei bine, printre puținii care îmi vin în minte și îmi acordă încredere că pot oferi un exemplu pozitiv și o speranță autentică și bine fondată populației, Federației Engleze și Academiilor este Phil Foden. Spun un exemplu și pentru Academiile din Anglia (mai ales cele cu resurse mai puține), deoarece unele încă urmăresc jucătorii dezvoltați fizic peste medie pentru vârsta lor și omit alte calități, cele mai importante în opinia mea și anume cele de ordin tehnic. A fost descoperit încă de la 6 ani și deși nu sunt fan ”scouting la vârste fragede” s-a dovedit a fi o alegere foarte bună. La 10-11 ani, atât din poze cât și din spusele lui Foden, acesta era mult mai mic decât coechipieri sau adversari la grupele de vârsta la care activa. Prin urmare, deși pornea cu un dezvantaj, acesta avea să impresioneze la toate grupele de juniori la care activa împotriva unor tineri mai dezvoltați decât el. Pentru cei care nu știu, tatăl și fratele lui mai mare sunt fani Man. United iar lui Phil îi place să petreacă timp pescuind cu ei, astfel că ar fi fost posibil ca oricând tânărul Phil să schimbe academiile. Și, cu toate acestea, nu a făcut-o. Ba mai mult decât atât și-a continuat ambițios propriul drum și, cine știe, poate faptul că toți membrii familiei îi erau rivali din punct de vedere sportiv l-a ajutat și mai mult să își dorească să aibă succes.
Susținerea publică de care are parte – După câștigarea Campionatului Mondial U17 cu selecționata Angliei și a distincției privind cel mai bun jucător al turneului, Pep Guardiola avea să declare despre Foden: „este un talent incredibil, am încredere foarte mare în el, nu m-am îndoit niciodată de el. Poate juca la echipa mare, nu contează pe ce post. Deși nu pare puternic, totuși este și este un tânăr excepțional. Anglia are un diamant.” Întrebat dacă va pleca împrumut la vreo echipă pentru a prinde mai multe minute în Premier League, Pep răspundea: „Împrumut? Nici vorbă. Va rămâne cu noi mulți, mulți ani.” După ce a fost declarat la un moment dat omul meciului cu Totenham, Sterling (una dintre vedetele lui Man City) l-a cerut insistent la naționala mare a Angliei.
Caracterul și personalitatea lui – un tip modest, conștiincios și muncitor, însă în mod surprinzător a devenit tată la vârsta de doar 18 ani, iar astfel și-a asumat o responsabilitate foarte mare,care îl pune într-o poziție mai matură decât alți jucători de vârsta lui. Dacă această maturitate se va reflecta și în joc, da, va rămâne pentru mulți ani la City (desigur, nu are rost să menționez că intervine și importanța impresarului, a managementului și circumstanțelor neprevăzute ce pot apărea oricând, de nicăieri și pot schimba cariere).
Am avut ocazia să îl urmăresc live în meciul de pregătire pentru campionatul European U21 disputat contra Germaniei. Emană energie pozitivă și o dorință de a juca și de a susține echipa într-un mod rar întâlnit. Dorește să se implice în orice fază, cere mingea, gesticulează și comunică destul de mult iar acest tip de jucător are șanse mari de a prinde toate minutele unui meci (desigur că depinde de meci, circumstanțe, performanță etc.). Mai mult decât atât, ca mijlocaș ofensiv este de dorit să exemplifici un asemenea comportament deoarece ajută la destabilizarea apărării adverse. Acesta este după părerea mea obiectivul principal al numărului 10.
Abilitățile tehnice – foarte important de menționat, a jucat un pic fotbal de stradă. Un alt subiect extrem de interesant pe care poate îl analizăm cu altă ocazie. Fotbalul de stradă l-a ajutat pe Foden în dezvoltarea capacității de a controla mingea pe spații mici cu ambele picioare, o calitate tehnică exponențială, nu doar pentru filozofia lui Guardiola și Manchester City ci pentru orice alt club sau filozofie. Protejarea eficientă a mingii în ciuda fizicului său este uluitoare. Echilibrul, mobilitatea și coordonarea joacă roluri extrem de importante în controlul mingii pe spații mici și protejarea mingii. Aici consider că academiile trebuie să schimbe viziunea deoarece par a omite aceste detalii care duc la îngreunarea proceselor de recrutare, selecție și dezvoltare a copiilor.
Capacitatea de a controla și lovi mingea cu amblele picioare împreună cu o primă atingere foarte bună îi oferă imprevizibilitate, deci și o creștere a șanselor de mențiere a posesiei sau a destabilizării apărăriii adverse. Ambele sunt elemente cheie în filozofia lui Guardiola. La pasa de gol împotriva celor de la Liverpool, în primul rând verifică umărul înainte de a face o alergare în spațiu, apoi verifică umărul foarte bine înainte de a primi mingea, care îi vine pe piciorul drept dar el alege să facă preluare cu exteriorul piciorului stâng. Apoi o ține sub control tot cu exteriorul prin 3 atingeri consecutive și așteaptă momentul potrivit pentru a pasa lui Sterling. Deși îl avea pe de Bruyne în dreapta. O preluare cu dreptul și o pasă către de Bruyne care a făcut învăluirea foarte bună, îl salva de 3 atingeri și îl punea pe de Bruyne într-o situație bună de a marca.
Foarte important, controlul mingii cu exteriorul! Acest control al mingii cu ambele picioare pe care insist are cel mai mare efect atunci când mingea poate fi controlată cu încredere cu toate părțile piciorului. Controlul cu exteriorul, în special, oferă posibilitatea mai multor procedee de întoarceri sau răsuciri, foarte utile în duelurile 1 contra 1 sau 1 contra 2.
Un nou atribut important ce poate s-a observat mai sus, verificarea umărului. Am asistat la antrenamente ale unor echipe de U23 de Premier League și printre cea mai auzită instrucțiune a fost ”check the shoulder”. A obține informație rapid este fundamental. La golul marcat împotriva lui Liverpool, are o poziție inițială foarte bună, verifică umărul înainte de a primi, pasează (cu stângul) și se repoziționează foarte bine – vreo 2m doar, dar care pot face diferența în fotbal. O preluare și protejare foarte bună, verifică din nou umărul și îl vede pe Robertson moment în care alege 1-2-ul (iar pasează cu stângul) și exploatează spațiul lăsat liber de ”dive in-ul” lui Robertson apoi finalizează din prima cu dreptul. Dacă nu s-ar fi informat, nu ar fi marcat.
Un alt factor important pentru un număr 10. Finalizarea din prima. Aproximativ 70% din goluri sunt marcate dintr-o atingere și desi nu e atacant își dezvoltă acest tip de finalizare foarte bine, lucru ce îl va face mai eficient.
Nu în ultimul rând, extrem de importantă poziționarea sa în teren și stilul personal de joc raportar la poziția din teren. Jocul între liniile adverse se dezvoltă constant și trebuie adaptat în funcție de adversar. În special astăzi când foarte mulți antrenori pun accent pe dezvoltarea apărării în propria jumătate sau în preajma careului propriu. Poziționarea între compartimentele adverse și tendința lui Foden de a ataca spațiul, chiar dacă e restrâns, curajul de a intra în dueluri 1 contra 1 sau chiar 1 contra 2 folosind tehnica în regim de viteză, îl propun ca fiind tipul de jucător care poate schimba soarta unui meci.
Încrederea se clădește prin rezultate iar Foden are rezultate considerabile pentru vârsta sa: a trecut prin Academie în condițiile în care Academiile se uită prea puțin la jucători de tipul lui, s-a impus în fața colegilor și adversarilor mai bine dezvoltați fizic, are susținere publică din partea antrenorului (care este și unul dintre cel mai bun din lume), are competiție iar competiția duce la progress, are colegi de națională ce pot să îl scoată în evidență și are și un trecut și un caracter potrivit.
Și totuși întrebările rămân: Ce pot învăța academiile? Cum și în ce condiții va fi folosit la echipa națională mare, atât el cât și alți jucători tineri care vor face tranziția? Când, cum și cine va sparge gheața și va vorbi public mai serios despre câștigarea campionatului Mondial? Din nou, mai tare ca niciodată, Anglia este într-o poziție foarte bună iar gestionarea momentului actual e crucială pentru performanță.
Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:
- Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin e-mail.
- Urmărește-ne pe Facebook, Instagram, Twitter și Youtube.
- Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple Music, Spotify, Anchor.fm sau pe Google Podcasts.