Gerry Marsden și povestea cântecului ‘You’ll Never Walk Alone’

Câți dintre noi nu am avut pielea de găină atunci când am pășit pe un stadion de fotbal. Iar de câte ori asta nu se întâmpla datorită a ceea ce se întâmpla pe teren, ci datorită a ceea ce se petrecea în tribună.

Dacă ai avea de ales un singur lucru pentru a convinge un străin de fotbal de ce e așa magic sportul rege, ce ați alege? Parcă e greu să nu aduci în discuție imnul ‘You’ll Never Walk Alone’ și imaginile cu fanii lui Liverpool cântând celebrul refren, uneori chiar și cu ochii în lacrimi, fie că e pe Anfield, la Istanbul sau în Australia.

Cum și când a fost compus ‘You’ll Never Walk Alone’?

Un cântec atât de cunoscut are totuși originile atât de puțin știute. Cântecul a fost scris în 1945 pentru un film numit Carousel. În al doilea act al musical-ului, personajul Nettie Fowler, verișoara personajului principal din film (Julie Jordan), îi cântă acesteia ‘You’ll Never Walk Alone’ pentru a-i oferi alinare după decesul lui Billy, soțul ei. Cântecul apare din nou în musical, în ultima scenă, în care Louise (fiica lui Billy și Julie) se află la un curs de absolvire.

Întrucât a interpretat-o ​​pentru prima dată pe Nettie Fowler în producția originală jucată pe Broadway, Christine Johnson a fost prima persoană care a cântat versurile despre care nimeni nu anticipa că vor deveni atât de cunoscute câteva decenii mai târziu. În imaginile de mai sus care sunt din film, melodia este cântată Claramae Turner, aceasta jucând-o pe Nettie.

Cum a ajuns Gerry Marsden să facă celebrul cover?

Gerry Marsden, un artist englez născut în Liverpool, abia făcea primii pași în muzică atunci când filmul Carousel ajungea pe ecrane în Marea Britanie. Englezul a văzut filmul alături de familie, iar momentele în care lui Louise și Julie li se cântă ‘You’ll Never Walk Alone’ i-au rămas în minte pentru totdeauna. La 8 ani după lansarea filmului, trupa sa, Gerry and the Pacemakers, înregistra un cover după cântecul din film, iar ce-a urmat a fost istorie. Piesa a ajuns la scurt timp number 1 în Marea Britanie, iar refrenul e recunoscut aproape de oricine pe glob.

Cum au ajuns fanii lui Liverpool să fie asociați cu povestea cântecului ‘You’ll Never Walk Alone’?

Dacă ne uităm în urmă, încă de prin anii ’60, fanii lui Liverpool erau recunoscuți pentru cum preluau în peluza refrenele unor piese celebre în Anglia, ba chiar Anfield a fost unul din primele stadioane din Marea Britanie care să aibă un DJ! Beatles, Cilla Black sau Gerry and the Peacemakers au ajuns pe rând pe buzele celor de pe Anfield, tradiția fiind ca piesele din ”UK Top 10” să fie cântate de suporterii Cormoranilor.

‘You’ll Never Walk Alone’ a ajuns în Top 10 pe 19 octombrie 1963, chiar înaintea unui meci jucat acasă împotriva lui West Brom. Nu e ceva confirmat istoric, dar mulți sunt de părere că atunci a fost prima dată când refrenul s-a auzit pe Anfield.

Piesa a stat câteva săptămâni în top 10, dar timpul trecea și suporterii au continuat să cânte melodia chiar și atunci când radio-ul începea să uite de ‘You’ll Never Walk Alone’. Doi ani mai târziu, pe o înregistrare de la finala FA Cup din 1965 de pe Wembley, cu Leeds, se pot auzi fanii lui Liverpool cântând celebrul refren. Tot atunci, comentatorul meciului, Kenneth Wolstenholme, descria piesa ca fiind “Liverpool’s signature tune”Injecția letală era facută, iar Cormoranii aveau să rămână pentru totdeauna asociați cu ‘You’ll Never Walk Alone’.

Ce alte cluburi au mai adoptat ulterior cântecul?

La un an după finala lui Liverpool de FA Cup, cântecul a fost adoptat și de fanii lui Celtic Glasgow, iar acum fanii scoțienilor cântă melodia înaintea fiecărui meci european. În Olanda, Twente, Feyenoord și Cambuur au adoptat și ele ”imnul”, iar în Germania, fanii echipelor Borussia Dortmund, FSV Mainz 05 și TSV 1860 Munchen cântă refrenul din Carousel. CD Lugo în Spania, FC Tokyo în Japonia și Bali United în Indonesia sunt alte cluburi pe glob care au adoptat și ei piesa făcută celebră de Gerry Marsden.

Gerry Marsden a încetat ieri din viață, la vârsta de 78 de ani. Rămas bun, Gerry!

Surse:

  • RollingStone.com – Gerry Marsden, Gerry and the Pacemakers Singer, Dead at 78
  • Smooth Radio – The Story of… ‘You’ll Never Walk Alone’, Liverpool FC’s anthem
  • foto: liverpoolfc.com

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment