Articolele precedente din seria Ghid FPL:

 1. Ce este și cum funcționează Fantasy Premier League?
 2. Transferuri și wild-card
 3. Opțiuni tactice speciale și double-gameweek

Cu cine concurez în Fantasy Premier League?

Orice utilizator poate creea sau poate adera la o ligă deja creeată, unde va concura cu alți utilizatori în două moduri:

 1. Classic League – Punctele din fiecare etapă se adună la total și, la finalul sezonului de Premier League, câștigă cine are cele mai multe puncte.
 2. Head-to-head League – Fiecare utlizator joacă împotriva unui alt utilizator, cu regulile clasice de punctaj: 3 puncte la victorie, unul la egal. Rezultatul fiecărui duel de etapă e determinat de punctele adunate de fiecare echipă. Exemplu: În etapa a patra, echipa mea a totalizat 76 de puncte și a învins, în meci direct pe united ro, care a făcut 42 de puncte. Scor 76-42 pentru Strașnic United și 3 puncte în liga head-to head.

Nimeni nu va fi însă obligat să creeze o ligă pentru a juca, toți utilizatorii fiind automat înscriși în liga globală, alături de alte aproape 4 milioane de de jucători de Fantasy Premier League din întreaga lume, dar și în liga țării lor de proveniență și a suporterilor aceluiași club (pe care îl alegi când îți faci cont). De exemplu, Strașnic United joacă în liga globală (unde momentan este în top 50.000), în liga României șî în liga suporterilor lui Manchester United, dar și în alte 9 ligi clasice și head-to-head.

De ce e interasant Fantasy Premier League?

 1. Fotbalul din Premier League capătă o nouă dimensiune când joci FPL împotriva unor prieteni la fel de pasionați de fenomen.
 2. Cheia jocului e balanța dintre clasa jucătorilor și forma lor de moment. În FPL, forma de moment contează mai mult decât clasa jucătorilor (care nu e irelevantă, dar contează mai puțin). Un exemplu: În prima etapă a sezonului curent, Robert Snodgrass (Hull) a dat un gol și a făcut 10 puncte, pe când Kevin de Bruyne (Manchester City) a luat doar 2 puncte pentru ca a jucat 90 de minute. Comparând parcursurile lui Snodgrass și De Bruyne din ultimii ani, este evident care e jucătorul de clasă.
 3. Statisticile din Fantasy Premier League indică excelent evoluția sau involuția jucătorilor (despre asta vom scrie un articol dedicat, în curând).
 4. Premier League durează 9 luni, la fel și sezonul de Fantasy Premier League. Nu e un sprint, ci un maraton în care deciziile strategice contează mult, iar o etapă slabă (20-40 de puncte) poate fi urmată de una cu 100 de puncte.
 5. Mizezi pe jucător, nu pe echipă (cum e cazul în vasta majoritate a pariurilor). Da, echipa îl ajută pe jucător să performeze, dar ideea la FPL e să identifici jucătorii care au potențial de a fi mai buni decât echipa lor și, implicit, să ai un raport calitate/preț (sau puncte/preț) bun.

În articolele viitoare, vom încerca să răspundem următoarelor întrebări:

 1. Cum funcționează sistemul de puncte bonus?
 2. Cum indică statisticile din Fantasy Premier League evoluția sau involuția unui jucător?

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.