Ce înseamnă Aston Villa pentru fotbalul britanic?
Aston Villa a fost mult timp în fruntea fotbalului britanic. Șapte titluri de campioană, șapte FA Cup, cinci Cupe ale Ligii și, cireașa de pe tort, Cupa Campionilor Europeni, toate se regăsesc în vitrina clubului din Midlands. Totuși, toate aceste succese au avut loc cu ceva timp în urmă, iar privind prezentul, aceste amintiri par tot mai îndepărtate. Înființat în 1874, clubul Aston Villa a fost unul dintre membrii fondatori ai Football League în 1888, dar și a Premier League în 1992. Până în urmă cu doi ani, „The Villains” se lăudau și cu faptul că au evoluat doar în elita fotbalului englez. Însă, pe parcusul a șapte ani, clubul a trecut de la top 4 în Premier League la retrogradare.
Championship, mlaștina.
Când un club de talia lui Villa a retrogradat, toată lumea s-a gândit că e doar un accident și că după doar un sezon, cei din Midlands își vor vedea din nou clubul favorit în Premier League. Puțini au avertizat însă că Championship devine un cimitir al ”giganților” unde găsim aproape la fel de multe foste campioane ale Angliei ca și în primul eșalon! Fosta Regină a Europei, Nottingham Forest, semi-finalistele Cupei Campionilor Europeni, Leeds și Derby, precum și alte opt foste campioane ale Angliei (Sheffield United, Blackburn, Burnley, Huddersfield, Ipswich, Preston, Sheffield Wednesday sau Wolves) toate s-au împotmolit în mlaștina din ligile inferioare, odată cu retrogradarea din primul eșalon, iar doar unele s-au redresat.
Începutul declinului
Ce s-a întâmplat cu Aston Villa? Puneți această întrebare oricărui fan al echipei, iar răspunsul va fi același: Randy Lerner, patronul american ce a cumpărat clubul în 2006. În urmă cu un deceniu, „The Villains” se luptau an de an pentru un loc în Cupa UEFA și aproape de fiecare dată termina în prima jumătate a clasamentului din Premier League, fiind o echipă de temut cu Martin O’Neill pe bancă. În primul an la conducere, Lerner a vrut să impresioneze și a plătit 25 milioane de lire sterline pentru transferuri noi, la club sosind Stiliyan Petrov, John Carew și Ashley Young. Miliardarul american dorea să-l susțină pe managerul Martin O’Neill și, ulterior, pe parcursul următorilor patru ani, a mai cheltuit 92 milioane de lire sterline.
Fotbalul fiind un business atipic, nu a adus rezultate financiare pe termen scurt. Nici trofee.
“Football is not merely a small business, it’s also a bad one. Anyone who spends any time inside football soon discovers that just as oil is part of the oil business, stupidity is part of the football business.” (Simon Kuper – Soccernomics)
Asta l-a făcut pe Lerner să mai echilibreze balanțele de plăți ale lui Villa, vânzându-i în 2010 pe bani buni pe doi dintre cei mai buni oameni din echipă: James Milner și Ashley Young. Transferurile celor doi l-au scos din sărite pe Martin O’Neill, irlandezul demisionând pe 9 august 2010, chiar cu câteva zile înainte de începerea unui nou sezon. Randy Lerner trebuia să acționeze rapid și să găsească un înlocuitor, iar soluția a fost una neinspirată, rezultând în aducerea lui Gerard Houllier, care nu mai fusese implicat în fotbal de mai bine de trei ani.
„This House is a Circus”
Houllier n-a rezistat decât un an, fiind nevoit să se retragă după unele probleme de sănătate și ceea ce a urmat poate fi parte dintr-un manual: „Cum să-ți bați joc de propriul club de fotbal„. Miliardarul american l-a numit antrenor pe scoțianul Alex McLeish, care venea tocmai de la „rivala de moarte” și vecina de oraș, Birmingham City, cu care avea în palmares o proaspătă retrogradare.
„What on earth was this businessman thinking?” Fanii au luat-o razna la aflarea veștii, iar cei mai pesimiști deja prevedeau norii negri ce aveau să vină deasupra Villa Park. Treptat, nici buzunarul lui Lerner nu mai era atât de generos. Clubul l-a vândut pe Steward Downing cu 20 milioane de lire și l-a înlocuit cu Charles N’Zogbia, adus pe 9,5 milioane de lire.
Cu un scouting neinspirat, cu o lipsă de încredere în rândul fanilor și al echipei, cu un manager incompetent, clubul a intrat într-un regres vizibil. După cum arăta o analiză financiară excelentă semnată The Swiss Ramble, cifrele clubului erau pur și simplu îngrozitoare: cea mai mare pierdere din Premier League, scăderea veniturilor, un buget salarial scăpat de sub control, o medie a spectatorilor în scăderei, cel mai mic nivel al lichidităților din Premier League, iar lista poate continua. Mulți fani au început la un moment dat să-și dorească retrogradarea, văzând acest moment ca pe un refresh pe care clubul trebuie să și-l dea.
Între timp, după ce a târât clubul prin cea mai proastă perioadă din istorie, Lerner a scăpat de povară și a reușit să vândă clubul omului de afaceri chinez Tony Xia. Retrogadarea a fost un șoc de care clubul avea nevoie, dar acum, doi ani mai târziu, nu se întrevede nici o garanție că Villa va reveni prea curând în elita fotbalului britanic.
Surse foto: metro.co.uk, sportsjoe.ie. Surse:
- foxsports.com – How did Aston Villa go from the top 4 to relegated from the Premier League in 7 years?
- goalprofits.com – Ups And Downs: The History Of Aston Villa Football Club
Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube pentru a fi la curent cu tot ce contează în Premier League!