12 decembrie 2016, Nyon. Porto, Benfica, Sevilla, Leverkusen sau Real Madrid puteau fi adversarii tunarilor în șaisprezecimile Champions League, dar Ruud Gullit a extras-o din urnă pe FC Bayern Munchen, continuând „tradiția” tragerilor la sorți mai puțin norocoase pentru Arsenal în Europa. Campioana Germaniei nu mai sperie pentru fotbalul pe care-l practică, dar îl are pe bancă pe Carlo Ancelotti, italianul care a câștigat „Liga” de 3 ori și care a mai jucat alte 4 finale. Bayern nu mai impresionează în acest sezon, iar sursele spun că atmosfera din vestiar nu e deloc cea mai bună. Mai mult, după mulți ani, Arsenal nu va mai evolua în primul meci pe teren propriu, fapt ce va conta enorm în economia dublei manșe.

Bayern-ul lui Guardiola vs Bayern-ul lui Ancelotti

După mandatul spectaculos și plin de inovații tactice al lui Pep Guardiola, Bayern Munchen părea că vrea să renunțe la „El Juego de Posicion” și l-a numit antrenor principal pe Carlo Ancelotti, italianul perceput ca un antrenor ce se concentrează pe obținerea victoriilor mai mult decât o făcea predecesorul său, despre care mulți spun că experimentează prea mult și uneori complică lucrurile inutil. Mulți fani ai lui Bayern au fost încântați de anunțul venirii lui Carlo Ancelotti după 3 ani în care bavarezii s-au aflat sub idealismul lui Pep Guardiola. Lumea se aștepta ca Ancelotti să readucă fotbalul direct din perioada lui Heynckes, dar italianul nu a abandonat total moștenirea primită de la Pep. Don Carlo a continuat cu așezarea 4-3-3, păstrându-l pe Xabi Alonnso în centrul terenului, în rolul de regista. Bayern continuă să domine posesia balonului în partidele pe care le joacă dar abordarea este mult mai pragmatică, după cum spune și Joshua Kimmich:

„We play more cautious. We do not try 90 minutes of pressing play as with Pep Guardiola. This is simply not our plan. There are now phases in which we wait to go forward so we can create more space.”

Până în prezent, sub comanda lui Ancellotti, Bayern se află la cârma clasamentului în Bundesliga, unde are cel mai bun atac și cea mai bună apărare, dar nu și-a câștigat grupa în Champions League. Ancelotti pare să experimenteze foarte puțin și cum era de așteptat, prima jumătate de an cu Don Carlo pe bancă a arătat că problemele bavarezilor nu sunt la capitolul defensiv ci la faza de construcție. În pofida unui lot cu nenumărați mijlocași cu calități individuale remarcabile, Bayern a arătat că suferă în special atunci când are în față o echipă care se apără aglomerat, cu linia de fund foarte „jos”. Cele mai bune exemple în acest sens sunt partidele cu Atletico Madrid și Rostov din Champions League, unde bavarezii au întalnit astfel de sisteme defensive. Majoritatea golurilor marcate de Bayern-ul lui Don Carlo vin din contra-atacuri, care par a fi singurele momente în care jucătorii ofensivi au libertatea și spațiul în care pot face diferența.

Cum va juca Arsenal?

„Past actions predict future behavior” spun specialiștii. Dacă e să luam în calcul acest principiu și dacă e să ne uităm la poate ultimul succes important în deplasare pentru Arsenal (victoria de pe Etihad cu Manchester City în ianuarie 2015) sau victoria cu Bayern Munchen din grupele sezonului trecut din Ligă, e de așteptat că Wenger va aborda la fel meciul de miercuri. „Tactical triumph or just lucky?” Asta scria Barney Ronay după victoria cu City de acum doi ani, dar de atunci Arsenal a mai reușit câteva victorii importante, cu o abordare similară, semn că Arsene Wenger a lăsat mândria deoparte și cedează deliberat poseseia atunci când întâlnește unele echipe de top.

Iar dacă e să punem cap la cap aceste detalii cu faptul că Bayern a avut probleme în acest sezon atunci când adversarul a „coborât” mult și s-a apărat „jos”, e de așteptat ca miercuri pe Allianz Arena să vedem un Arsenal ce va ceda posesia și ce va aștepta să speculeze eventuale contra-atacuri. Un prim unsprezece cu Sanchez, Walcott sau Welbeck în avanposturi l-ar putea face și pe Ancelotti să-și ia măsuri de precauție iar la cum îl știm pe italian, ne putem aștepta la un meci închis, în care se va risca foarte puțin, un meci diferit de ce ne-am aștepta atunci când sunt la lucru echipe ca Arsenal și Bayern.

Concluzii

După tragerea la sorți, în rândul tunarilor predomina un sentiment de optimism în ceea ce privește dubla cu Bayern. Între timp, rezultatele echipei au fost dezamăgitoare și după înfrângerile consecutive cu Watford și Chelsea, doza de încredere s-a diminuat considerabil. Cu toate acestea, senzația e că de această dată Bayern Munchen nu mai e la nivelul din întâlnirile precedente, iar faptul că prima manșă se va disputa în Germania și că returul va avea loc pe teren propriu e un mare plus pentru tunari. De altfel, de fiecare dată în ultimii ani în șaisprezecimile Ligii, calificarea era pierdută de Arsenal încă din turul jucat „acasă”.

Dacă vă place ce citiți pe site, ne puteți urmări pe Facebook și Twitter.

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.