Liga Campionilor: optimi de finală (I)

Începând de marți ne revedem cu fotbalul de cel mai înalt nivel. Începând de marți, pe durata mai multor luni, vom revedea echipele de top ale Europei luptând pentru cel mai râvnit trofeu din sport. Un trofeu al cărui câștigător trebuie să dovedească nu doar că deține o organizare perfectă, o echipă de valoare, tehnică și strategică, sau resursele să realizeze lucruri mărețe, dar și faptul că în spatele acestor calități se află și un concept uman de bază, o comunitate, o identitate. Lupta dintre superficialitate și profunzime se dă aproape etapă de etapă în această competiție, în care fotbalul răsplătește eroii care luptă în spiritul acestuia. Încă din prima săptămână avem dueluri încinse și filozofii contrastante care se luptă pentru un loc în sferturile de finală.

Paris Saint-Germain – Real Madrid  (marți, ora 22:00)

În anul 2003 avea loc o dublă manșă în sferturile competiției, care avea să devină etalon de spectacol, și referință de bază a unor generații întregi de jucători care voiau să se impună pe cea mai înaltă scenă fotbalistică. Cele două cluburi gigant, Manchester United și Real Madrid, se înfruntau cu echipe de un nivel uriaș. Grandoarea așa numiților ”galactici” a biruit în cele din urmă un club englez ce alinia la start nume legendare, printre care și un anumit David Beckham. Cu toții am auzit de el și de faptul că la finalul acelui an, după ce echipa sa a fost eliminată de un Real, la care instrumental era un oarecare Ronaldo, englezul a semnat chiar cu echipa ”albilor” din Madrid.

Într-o situație similară se află astăzi Kylian Mbappe. La fel ca în 2003 cu Beckham, Mbappe se zvonește că a semnat deja cu Real Madrid. La fel ca Manchester United, și Paris Saint Germain aliniază nume uriașe la start, iar emblema echipei – Mbappe își asumă rolul de jucător cheie în această dublă pentru parizieni, la fel cum o făcea Beckham pe vremuri pentru englezi.

O echipă pariziană încropită cu bani, dar fără foarte multă logică, se bazează în acest moment pe un element unic, ca liant dintre o echipă fără noimă și una cu identitate. Acest element este chiar copilul minune al fotbalului francez, Kylian Mbappe. Fără Mbappe, echipa își pierde identitatea. Neymar ar fi un copil răzgâiat care se ceartă cu coechipierii când aceștia îi iau mingea pentru lovituri libere. Mauricio Pochettino și Leo Messi ar fi niște argentinieni pierduți într-o societate pe care nu o înțeleg pe deplin. Iar Gianluigi Donnarumma ar fi doar un mercenar, trădător de țară. În schimb, cu Mbappe, echipa este emblema Franței, iar acest puști are rolul de a uni toate aceste oi pierdute, și a le da o direcție. Dar acum, el pleacă.. Banii arabilor nu reușesc să țină nestemata din teren la Paris.

Kylian Mbappe
Emblema echipei Parisuilui, Kylian Mbappe

Deși Realul nu mai este ce era în 2003 și poate nu are un antrenor capabil să mai câștige trofeul, spaniolii vor triumfa la finalul celor două partide și vor elimina Parisul din competiție, lăsând capitala Franței din nou fără trofeul pe care ea l-a inventat. Un transfer prematur al lui Mbappe la Madrid ar putea avea același efect pe care l-a avut și plecarea lui David Beckham.

Sporting Lisabona – Manchester City  (marți, ora 22:00)

Ne dorim de multe ori în fotbal ca buturuga mică să răstoarne carul mare, David să îl învingă pe Goliath ș.a.m.d. Ceea ce va încerca Ruben Amorim cu Sporting în această dublă este exact la fel de improbabil pe cât erau acele povești din copilărie. Antrenorul vedetă al campionatului portughez a reușit rezultate remarcabile în faza grupelor, dar din păcate a tras lozul cel mai greu pentru faza optimilor.

Mai știm însă unii din noi un antrenor portughez vedetă al unui club portughez care trăgea lozul cel mai greu în anul 2004.. tot o echipă din Manchester, dar mai roșie unpic. Atunci, confruntarea avea să dea atât campioana Europei, cât și unul din cei mai buni manageri din istorie. Dacă Sergio Conceicao nu a reușit să îi calce lui Jose Mourinho pe urme, poate este acest Ruben Amorim  capabil. Este testul cel mai mare al carierei lui Amorim de până acum și îi ținem pumnii.

Manchester City are un fel de lapsusuri uneori care ne dau impresia că echipa se mai și scurtcircuitează. Dar parcursul fenomenal din campionat, unde nu este o surpriză că un club cu resurse nelimitate este lider după perioada cea mai grea a sezonului, cu multe accidentări pentru majoritatea cluburilor, este un argument că City poate ajunge departe. Pep Guardiola va fi nevoit însă, să treacă de niște portughezi care sunt hotărâți să își creeze propria identitate în Europa.

Pep Guardiola
Pep Guradiola va avea un test greu cu Sporting

 

RB Salzburg – Bayern München  (miercuri, ora 22:00)

Un alt club fără tradiție, care vrea să își creeze o identitate la cel mai înalt nivel, este RB Salzburg. Cu niște victorii meritate, altele mai puțin, austriecii continuă aventura în Ligă cu un adversar unde norocul nu va juca nici un rol. Două echipe germanice dispută un loc în faza următoare. Cei doi antrenori nemți sunt vârf de lancie în domeniul lor și speră amândoi să calce pe urmele unor legende ca Jupp Heynckes sau Ottmar Hitzfeld.

Dacă între antrenori este greu de ales care are potențial mai mare, când vine vorba de lotul de jucători, bavarezii sunt la ani lumină de austrieci. Rămâne de văzut cât va reuși Matthias Jaissle să compenseze din diferența de valoare a celor două echipe. Salzburgul nu se va putea baza decât pe o asemenea strategie pentru a evita un masacru. Cu toate astea, bavarezii nu au avut cele mai strălucite meciuri în ultima vreme, iar Bayernul este și ea una din echipele care în mod normal poate concura pentru trofeu, dar anul acesta probabil că nu.

Matthias Jaissle
Antrenorul austriecilor, neamțul Jaissle

Tensiunile din club care au dus la plecarea lui Hansi Flick sunt încă prezente și lipsa unui om cu o disciplină fizică și morală specifice Bavariei în poziția de director sportiv, pot aduce genul de atmosferă la club care duc până și la dezastre de genul unei eliminări din Liga Campionilor în fața unei echipe austriece. Cel mai probabil însă Bayern va supraviețui acestei duble.

Inter Milano – Liverpool  (miercuri, ora 22:00)

Două echipe care inspiră pasiuni intense, Inter și Liverpool sunt printre favoritele copilăriei multora din noi. Personaje ca Michael Owen pentru englezi, sau Ronaldo și Roberto Baggio pentru italieni, ne-au atras față de aceste nume uriașe ale fotbalului continental. Este păcat că una din ele va trebui să părăsească Liga după această rundă.

La Liverpool lucrurile sunt destul de clare. Jürgen Klopp conduce clubul visurilor lui. Echipa are poftă de joc, talent, dar mai ales identitate. Este greu să joci pentru un club cu o identitate atât de puternică precum Liverpool și să nu simți responsabilitatea pe care o ai față de acea comunitate. Imaginea acestui club este un exemplu despre cum fotbalul transcede sportul.

Inter Milano trece printr-o schimbare majoră și probabil total nebenefică. Banii saudiților care au achiziționat și clubul englez Newcastle United, anunță să se avânte și la Milano fără un plan  bazat pe umanitate. Familia care fusese construită la Inter în vremea patronajului chinez se destramă și lasă locul unui cu totul alt tip de investitori.

Liga campionilor optimi
După câștigarea Cupei Africii, Mane se va lupta și pentru o nouă Ligă.

Cât de repede se poate distruge munca de la un club de fotbal rămâne de văzut, dar nu cred că va fi vorba de foarte mult timp la Inter. După înfrângerea dură din ”derby della madonnina”, poate foarte ușor veni un al doilea șoc cu o înfrângere în fața englezilor din Liverpool, și o eliminare prematură a unei echipe care părea să fie pe punctul de a demonstra ceva frumos în fotbalul monetizat din ziua de azi.


Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România pe Facebook, abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp, și urmărește-ne pe FacebookInstagramYouTube și Discord.

Fizician român pierdut în Pădurea Neagră, caută izvorul Dunării să îl aducă înapoi în țară. Este, în ciuda locației actuale, un simpatizant al lumii latine. Pasionat de fotbal și de Roma antică, scrie despre fotbal din plăcere.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată.