Deznodământul grupelor este unul foarte interesant. Nu au existat foarte mari surprize, însă au existat cu siguranță mari favorite care au avut emoții până la ultimul meci. Unele au confirmat, una a eșuat din păcate. Și mă refer aici la Ajax, care a avut însă parte de o grupă foarte spectaculoasă (până la un moment dat). Am avut parte de o perioadă foarte aglomerată de meciuri. Acest lucru se datorează în mare parte lăcomiei ”producătorilor” fotbalului, care nu pot concepe să aibă pierderi în continuare datorate pandemiei. Intergritatea fizică a fotbaliștilor e pe plan secund desigur. Însă mă întreb la ce bun să îl vedem pe Neymar jucând din 3 în 3 zile dacă apoi se accidentează și nu îl mai vedem până la finalul sezonului..

Rezultatele finale ale grupelor

Grupa A

Deși în campionatul Germaniei începe să arate slăbiciuni, Bayern și-a dominat grupa europeană într-un mod foarte autoritar. Diferența dintre ei și restul bazată și pe forța financiară a marii corporații germane, dar și pe modul deosebit în care FC Bayern reușește să își păstreze identitatea bavareză și să o arate lumii întregi, a fost clară. Nu au învins și la Madrid, dar superioritatea față de Atletico o stabiliseră din meciul tur, alegând poate în retur și o abordare mai relaxată, atât de necesară în perioada foarte aglomerată de meciuri din ultimele luni. Atletico a fost una din marile favorite ale competiției care a avut emoții până la ultimul meci. Este însă mult spus emoții dacă ne uităm la ce siguranță debordantă au arătat în meciul decisiv de la Salzburg. Așadar Hans Flick și Diego Simeone merg mai departe și sunt printre echipele cele mai pregătite și convingătoare în momentul de față.

Grupa B

O grupă absolut șocantă, câștigată până la urmă de marea favorită, care însă nu prea a arătat a favorită până la ultimul meci. Însă ce meci! Real a dominat clar și a arătat ce înseamnă atitudine într-un meci decisiv. Dacă ne uităm la felul în care s-au distribuit rezultatele în această grupă, am avea impresia că s-a jucat după regulile jocului ”rock, paper, scissor”, fiecare echipă alegându-și o victimă pe care a surclasat-o. Cel mai mare șoc a venit de la dubla victorie a ucrainienilor în fața spaniolilor, rezultate care o să rămână în istoria clubului din Donețk. În ciuda impresionantei performanțe, ucrainienii nu au reușit să avanseze și se vor mulțumi cu eliminarea Interului din Milano și continuarea în primăvară în Europa League.

Despre Real aș spune că Zinedine Zidane și-a sincronizat perfect cea mai bună săptămână a sezonului cu cea mai importantă, învingând la zero în decurs de 7 zile 3 echipe calificate în faza următoare a Ligii Campionilor. Dacă va reuși asta și mai departe, iar trecutul lui Zizou ne arată că are acest talent, Realul începe să dea semne că ar trebui luată foarte în serios de rivalele care țintesc trofeul sezonul acesta.

Au existat și anumite semne care vin din afara terenului de joc, care arată cât de mare este autoritatea legendei franceze în vestiarul clubului albilor. A existat un moment de tensiune în meciul de la Mönchengladbach în care Karim Benzema a fost surprins încercând să își convingă unul dintre colegi să nu îi mai paseze brazilianului Vinicius Junior pentru că acesta ar ”juca pentru adversar”. Este o expresie pe care mulți ne-o amintim de pe terenurile copilăriei ”nu i-o da că e cu ei”, folosită în mod sarcastic pentru colegii de echipă care pierd mingea foarte ușor. Dacă în contextul maidanului este ceva la ordinea zilei, pentru un vestiar de talia celui de la Real Madrid ar putea crea fisuri fatale care să submineze performanța echipei ca întreg. Nu numai că nu s-a iscat un conflict și nimeni nu a mai auzit despre probleme între cei doi după acest eveniment, dar cei doi au fost chiar titulari în meciul de referință cu nemții în care au colaborat cu succes la marea victorie care a adus calificarea. Ca să nu mai spun că Zidane a reușit să îl țină la club pe nemulțumitul Gareth Bale, eternă rezervă de lux, fără să divizeze vestiarul, timp de aproape 4 ani.

Grupa C

Porto și City au defilat. City a câștigat grupa. Nu cred că ar fi o mare nedreptate să mă opresc aici cu povestea acestei grupe. Mi-am dorit ca Porto să le dea englezilor o lecție, să pedepsească acea copie kitchoasa a Barcelonei. Nu s-a întâmplat și Pep Guardiola își poate face în continuare speranțe deșarte la câștigarea acestei competiții cu clubul din Manchester. Porto se menține pe aceeași linie, solidă dar fără să impresioneze cu nimic. Va fi interesant cum va evolua în această iarnă.

Grupa D

Grupa echipelor cu fotbal frumos. Liverpool, campioana europeană de acum un an, câștigă grupa. Nu ușor însă, având o sincopă pe propriul teren cu Atalanta ce o putea pune în pericol. Iar meciul cu Ajax mi s-a părut unul care putea să aibă foarte ușor un alt deznodământ. Despre eliminarea Ajaxului nu pot decât să spun că a fost foarte corectă. Nu au reușit să învingă pe propriul teren pe adversarul direct la calificare. Poate ar fi meritat victoria dar asta e altă poveste. Atalanta a arătat însă în acest meci că poate juca și tradițional italienește, fără spectacol și tacticizat. Prin asta i-au surprins pe lăncieri, cred eu, și au obținut locul 2 în grupă.

Ajax a avut și ghinion cu o grupă atât de imprevizibilă, cu echipe foarte bine organizate, ofensive și cu experiență în fazele superioare ale competiției. Din păcate, pentru al doilea an la rând, Ajax eșuează în încercarea de a reveni în top unde îi e locul.

Grupa E

De departe cea mai mare surpriză a grupei a fost victoria lui Chelsea la Sevilla cu 4-0. Poate că nu putem lua meciul ca fiind extrem de relevant având în vedere că ambele echipe erau deja calificate, dar nu putem nici ignora un rezultat care a arătat mult despre ambiția lui Lampard și despre capacitățile lui ca antrenor. Și chiar fără miză nu a fost acest meci pentru că pierzătoarea urma să primească un adversar mai dificil în faza următoare (cel puțin teoretic pentru că vom vedea cu cine a picat defapt câștigătoarea grupei în faza optimilor).

Grupa F

În grupa F s-a schimbat pe final de an o variabilă extrem de importantă. Este vorba de antrenorul echipei germane Dortmund. Lucien Favre a fost demis în sfârșit după o umilință acasă în fața echipei Vfb Stuttgart, scor 1-5. Salut decizia clubului de a îl demite și pentru binele fotbalului sper să aibă inspirația să aducă un antrenor care să redea identitate acestui colos al Germaniei care a câștigat grupa deși îl avea pe Favre încă pe bancă. Ceea ce spune multe despre capacitățile acestui club. Lotul de jucători este fenomenal, facilitățile la fel. Vom vedea dacă se va găsi soluția potrivită și pe bancă unde de la Jürgen Klopp nu a mai existat nimeni pe măsura lui.

Grupa G

Juventus a surprins prin maniera în care a învins în Barcelona, câștigând grupa. Ne aducem aminte că Barcelona a câștigat la Torino, profitând de elanul dat de demisia președintelui problemă al clubului. Acel entuziasm s-a risipit cu timpul și Barcelona a revenit în tranșeele reconstrucției unde se chinuie încă poate prea vizibil. Ronald Koeman nu arată încă ceva deosebit ca tactician sau motivator. Nici din punct de vedere al autorității nu pare să stea foarte bine. Rămâne de văzut în lunile ce vor urma dacă va reuși în cele din urmă să adune echipa în jurul lui. Deși este un cunoscător al filozofiei clubului, anumite reacții ale sale trădează o oarecare lipsă de leadership. Barcelona este încă un mare semn de întrebare pentru partea a doua a sezonului, atât pe plan intern, cât și european.

Echipa lui Andrea Pirlo arată că progresează încet dar sigur. În campionatul intern are evoluții care inspiră oscilant entuziasm și dezamăgire. În timp ce în Europa reușește să câștige o grupă în care Kievul lui Mircea Lucescu a fost și foarte afectat de coronavirus iar Barcelona este încă slăbită de evenimente majore la nivel intern. Lucescu reușește să califice echipa din Ucraina în Europa League unde eu cred că poate spera la rezultate mari.

Grupa H

Ultima etapă a acestei grupe a luat atenția publicului de la fotbal. Poate dacă acest lucru nu s-ar fi întâmplat, turcii ar fi reușit să o încurce pe Paris Saint Germain, al căror proiect haotic este din nou răsplătit. Victoria din retur împotriva lui Julian Nagelsmann a fost foarte discutabilă și contestată chiar de nemți. Nemții ar fi meritat să câștige grupa, dar obiectivul lor era calificarea, pe care am anticipat că o vor obține. Victima cu nume a grupei este Manchester United care au dovedit de ce lipsa unui lider adevărat pe banca tehnică nu poate fi tolerată în această competiție. Este și motivul pentru care nu le prezic viață lungă nici celor din Paris în fazele superioare.

Optimile de finală

Leipzig – Liverpool (16 Februarie și 10 Martie)

Un duel al tehnicienilor germani. Este vorba de două echipe cu identitate, două echipe care ne propun stiluri proprii interesante. Liverpool este de departe marea favorită și o văd trecând fără mari probleme de revelația ultimelor sezoane din Germania. Problemele de lot ale lui Liverpool nu cred că vor conta atât de mult în acest duel.

Barcelona – Paris Saint Germain (16 Februarie și 10 Martie)

Duelul ar putea fi unul mai echilibrat decât și-ar dori catalanii. Cred că totul depinde de viteza cu care se liniștesc apele în Barcelona. Un alt factor important ar putea fi și o eventuală demitere a lui Tuchel de la cârma francezilor, o mutare la fel de necesară ca demiterea lui Favre de la Dortmund. Însă la Paris nu este doar problema antrenorului ci și lipsa de perspectivă și înțelegere a fenomenului fotbalistic de către investitorii clubului. Scoțând din ecuație surprize majore de strategie în lunile de până la reluarea competiției, Barcelona are prima șansă la calificare.

Porto – Juventus (17 Februarie și 9 Martie)

Porto ar putea fi o nucă tare pentru Juventusul din momentul actual. Însă două luni de zile este mult pentru un antrenor cum promite să fie Pirlo. Nici Sergio Conceicao nu ar dori să se lase mai prejos când vine vorba de promisiuni, dar îl văd pe italian triumfător în acest duel al latinilor.

Sevilla – Borussia Dortmund (17 Februarie și 9 Martie)

Poate cel mai greu de prezis duel la momentul acesta având în vedere certitudinea faptului că Dortmund va avea un nou antrenor. Este un duel în situația actuală foarte echilibrat pe care un jucător precum Haaland îl poate decide. Ajutat de o organizare mentală bună a colegilor de către un nou lider pe bancă, ar putea transforma victoria cu spaniolii într-o certitudine.

Lazio – Bayern (23 Februarie și 17 Martie)

Deși italienii sunt vestiți pentru felul în care le pun probleme nemților în fotbal, mă tem că în acest duel nu vor avea posibilități prea multe pentru a realiza asta. Bayernul a supus Europa în ultimul sezon într-un mod autoritar și nu văd cum Lazio ar fi echipa care să le încheie domnia.

Atletico Madrid – Chelsea (23 Februarie și 17 Martie)

Chelsea a dat semne importante în ultima vreme că vrea să fie luată în serios dar nu pare încă să aibe capacitatea de a doborî coloși cum este Atletico. Simeone va trebui să fie atent, însă pe Chelsea nu cred că îi poate subestima în modul în care i-a subestimat pe Leipzig în August. Ar mai fi de menționat faptul că Atletico a fost probabil cea mai grea echipă dintre cele clasate pe locul 2 în grupă, ironic pentru Chelsea care a făcut risipă mare de energie pentru a evita adversarele care și-au câștigat grupa.

Borussia Mönchengladbach – Manchester City (24 Februarie și 16 Martie)

Nu cred că aceste echipe vor lua titlul și cred că va fi un duel mai echilibrat decât îl vede lumea. Cota pentru pariori a nemților de a trece mai departe va fi probabil mai mare decât ar trebui. Un eșec aici al lui Guardiola ar putea declanșa cutremurul la Manchester, cutremur care poate fi potolit de o eventuală aducere a lui Messi. Dar o demonstrație de potență financiară de acest gen nu va vindeca lipsa de originalitate a proiectului și nici nu va da identitate clubului. City ar putea deveni însă cea mai bună copie a Barcelonei pe care o reușește Guardiola de când a plecat din Catalunia. Dacă spiritul fotbalului veghează, nu va da sorți de izbândă acestei încercări.

Atalanta – Real Madrid (24 Februarie și 16 Martie)

Cum spaniolii arată din ce în ce mai bine, iar Atalanta este o echipă frumoasă dar nu una impresionantă, nu pot vedea pe Real pierzând aici. Deși Atalanta a eliminat din competiție o altă favorită a mea, consider că acest duel 100% latin va fi adjudecat de madrileni. Aceștia par să aibă noroc la această tragere la sorți, câștigând și mai mult timp pentru a șlefui echipa care încă încearcă să își găsească eroul care să îl înlocuiască pe Cristiano Ronaldo.

Favoritele competiției

În lista favoritelor mi-aș dori să pot spune că am noutăți, însă nu pot spune că doresc să adaug vreo echipă sau să le schimb ordinea. Ajax a fost eliminată. Era pe ultima poziție a proiectelor frumoase pe care le-am considerat capabile să cucerească trofeul însă se pare că nu au fost la fel de pregătiți și maturi nici în acest sezon, cum fuseseră cu două sezoane în urmă. Sper că vor ajunge acolo din nou în sezoanele ce urmează.

La fel a părăsit competiția și Dinamo Kiev, care eu consideram că sunt singurii estici care ar putea ajunge să facă un miracol. Este adevărat că alte echipe estice au avut poate rezultate mai bune decât Dinamo Kiev, însă ucrainienii au avut adversari uriași și probleme mari de lot datorate coronavirus. Vom vedea cum se vor descurca în Europa League unde vor fi și toate celelalte reprezentante ale Estului care au făcut figură bună în Ligă pentru că nici măcar una nu a reușit să acceadă în faza optimilor aici. Afacerea Ligii Campionilor rămâne una a Vestului de aici încolo, ca în mult prea mulți alți ani.

Cât despre aceste echipe vestice rămase la ”masa bogaților”, ordinea favoritelor rămâne: Bayern, Real Madrid, Atletico, Liverpool, Juventus, Barcelona. Cu mențiunea că Real micșorează considerabil distanța față de Bayern, iar dacă Bayern nu reușește performanța de a deveni a doua echipă din istoria actualului format al Ligii care să își apere trofeul, cred că Real este principala favorită la încoronare. Pare în natura lucrurilor, fiind vorba de ”echipa regelui”.

Fizician român pierdut în Pădurea Neagră, caută izvorul Dunării să îl aducă înapoi în țară. Este, în ciuda locației actuale, un simpatizant al lumii latine. Pasionat de fotbal și de Roma antică, scrie despre fotbal din plăcere.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *