Liga campionilor optimi

Ce meciuri ne așteaptă săptămâna asta! În afară de Real Madrid, care ne-a arătat de ce ar trebui să fie cea mai respectată echipă din Ligă, nici una din echipe nu a reușit o răsturnare a situației echipei calificate în retururile jucate până acum. Ei bine, săptămâna asta nici nu avem prea multe echipe unde să putem spune dinainte că sunt favorite clare la calificare. Poate doar Chelsea să fie cu un pas în faza următoare, dar și ei au probleme de o natură ce poate provoca dezastre. Să luăm partidele pe rând.

Manchester United – Atletico Madrid  (marți, ora 22:00) în tur 1-1

Diego Simeone era să ne arate acum trei săptămâni de ce ar trebui să ne rămână vie în memorie dubla lui Atletico împotriva lui Liverpool din 2020. Șansa e de partea lui, cu meciul decisiv fiind acum din nou pe teren englez. Manchester United pare foarte instabilă încă, în ciuda alegerii făcute de conducere pentru banca tehnică. Ralf Rangnick pare să își continue neperturbat jobul, deși există deja voci care îl vor înlăturat de la echipă. Neamțul, unul din arhitecții principali ai proiectului Red Bull în fotbalul european, nu pare deranjat de critici și probabil nu va renunța la proiect prea curând, atât timp cât clubul îl va mai susține.

Ar fi mare păcat ca planul cu antrenorul german, care ar urma să preia atribuții asemănătoare cu cele avute la cluburile RB, să nu se mai împlinească. Mofturile juătorilor de la legendarul club englez ar trebui, cel puțin pentru o perioadă, să se piardă în fundal, pentru ca noi să putem auzi sunetul cristalin al muncii acestor superstaruri. Dacă United este în continuare clubul de care s-au îndrăgostit atâția fani ai fenomenului fotbalistic, atunci nu are cum să nu îl susțină pe antrenorul actual, care nu are doar voința, ci și experiența necesare pentru a aduce din nou succesul în tabăra englezilor. Procesul ar putea dura mai mult, este posibil să apară nevoia de despărțire față de unii jucători care nu par să pună osul la treabă pentru succes, dar rezultatele vor apărea sigur, iar identitatea pe care neamțul dorește să o imprime atmosferei de la club, pare a se potrivi cu comunitatea locală. O susținere aici a lui Rangnick ar avea sens mult mai mult decât a avut la Ole Gunnar Solskjaer.

Pentru Atletico rămâne miza de care am spus înaintea turului. Nimic nu s-a schimbat și cred că partida va fi una din cele mai atractive de săptămâna aceasta. Simeone nu are decât varianta calificării, în campionat fiind și acolo în ușor impas pentru că nu reușește să pună deloc presiune asupra liderului. Ba mai mult, o Barcelona greu de recunoscut în prima parte a sezonului este pe punctul de a se desprinde de ei în clasament.

Liga campionilor optimi
Două din marile vedete portugheze ale partidei dintre Atletico și Manchester United: Joao Felix și Bruno Fernandes

 

Ajax – Benfica  (marți, ora 22:00) în tur 2-2

După un meci tur în care le-a scăpat printre degete victoria, Ajax joacă în fața propriilor suporteri un meci ce ar trebui să se dovedească a fi o formalitate. Golul egalării încasat acum trei săptămâni nu îi ajută foarte mult pe lăncieri să își dovedească acea maturitate de care vorbeam înaintea dublei, dar aceeași maturitate este în joc și pentru meciul de astăzi. Orice greșeală ar anula un sezon întreg de muncă asiduă, un sezon întreg perfect în Europa până acum.

Echipa lui Erik ten Hag nu a avut cele mai bune partide nici în campionat, după semi-eșecul, dacă îl putem numi așa, de la Lisabona. O primă înfrângere în campionat de la insucccesul de la început de Decembrie cu Alkmaar, și două partide câștigate la scor limită, 3-2, deși au dominat copios. Dacă înaintea turului păreau într-o formă ireproșabilă și nu s-au impus, poate acum concentrarea va fi mult mai mare și în ciuda unei aparente scăderi de formă, se vor regrupa și vor înfrunta cu succes echipa de pe locul al treila din campionatul Portugaliei.

Liga campionilor optimi
Ajax propun și ei un monstru în atac, Sebastien Haller

Că tot ajungem la ei, Benfica nu pare nici acum, la fel cum nu părea nici înaintea primei înfruntări, o echipă foarte solidă. Venită și după o schimbare de antrenor, consider că doar o doză bună de noroc le poate aduce o calificare portughezilor la Amsterdam. Spiritul lor latin de luptă este unul din atuurile pe care le vor avea, însă vor avea în față o echipă cu o tradiție fotbalistică strâns legată de un club emblemă al latinității fotbalului european, Barcelona. Paralelele dintre Ajax și Barcelona sunt multe și le leagă personaje importante din istoria celor două cluburi. Johann Cruyff este unul din aceste personaje, care chiar a intuit o creștere uriașă a clubului la care s-a afirmat pentru prima dată în fotbalul mondial. Acesta este unul din motivele pentru care cred că puștii lui Ajax vor trece fără mari probleme de această fază a competiției.

Lille OSC – Chelsea Londra (miercuri, ora 22:00) în tur 0-2

Ce motiv ar putea exista să credem că Chelsea nu ar obține calificarea într-o partidă pe care o începe de la 2-0, în fața unei echipe care a pierdut contactul cu succesul care a adus-o în această competiție? Nici unul, aș spune eu, nici chiar sancțiuniile impuse asupra clubului, sancțiuni datorate climatului politic actual, ostil patronului încă în funcție al clubului londonez. Nu el va juca pe teren, dar modul în care se decid momentan sancțiuni împotriva lui Chelsea nu doar că lasă un nivel mare de imprevizibilitate asupra modului de desfășurare propriu-zisă a partidelor echipei, dar va influența cu siguranță și moralul jucătorilor.

Campioana Europei are o misiune aparent facilă în Franța și nu pare să avem motive să ne îndoim de încă un succes. Este însă echipa rusului Roman Abramovic îndeajuns de unită în front pentru a ține piept dificultăților actuale sau se va diviza vestiarul acestora, provocând probleme grave atât pe teren cât și în afara acestuia? Thomas Tuchel pare să aibe atitudinea corectă în această privință și pare să mențină echipa pe linia de plutire, Chelsea legând trei victorii consecutive în fața a trei actuale sau recent foste candidate la retrogradare. Nimic nu este însă sigur pe terenul minat pe care înaintează londonezii momentan.

Thomas Tuchel
Thomas Tuchel a găsit fericirea și împlinirea profesională la Chelsea. Îi va strica Putin planurile?
Copyright: xDavexShopland/Shutterstockx 12845309au

De partea francezilor, lucrurile nu par mai bune decât erau. Deși au obținut o victorie improbabilă la Lyon, aceasta a venit în urma unui meci în care au fost dominați destul de clar. Un scenariu asemănător cu Chelsea nu le-ar aduce o calificare. Victoria la 3 goluri diferență este foarte improbabilă, așa că aș merge la acest meci pe o calificare a englezilor fără mari probleme. Experiența europeană și valoarea individuală a lotului londonez ar trebui să fie îndeajuns pentru o calificare în această dublă manșă cu francezii.

Juventus – Villareal (miercuri, ora 22:00) în tur 1-1

Meciut tur terminat la egalitate, 1-1, a fost în mare parte opera a doi oameni foarte importanți: Massimiliano Allegri și Dușan Vlahovic. Cei doi au surprins plăcut într-un moment în care Juventus suferea pe plan european. Speranțele italienilor la un sezon de succes în Ligă se leagă de acești doi oameni. Antrenorul se vede în situația de a realiza minuni cu un lot handicapat grav de accidentări ale unor oameni cheie din primul 11. Dar cu o nouă vedetă a echipei care promite multe și am văzut asta în meciul din Spania unde la debutul său în cea mai importantă competiție la nivel de club din lume a marcat după doar 32 secunde, record absolut.

Deși va fi principala armă și miercuri, Vlahovic pare să aibă o mică scădere de formă, el nefiind nici măcar titular în ultima partidă. Este de suspectat o odihnire din partea antrenorului, dar nici evoluțiile sale din teren de la dubla de la Empoli nu sunt argumente că sîrbul ar fi în top cu forma. Vine însă un meci mare și pare genul de jucător care profită de asemenea oportunități. Deși a fost criticat pentru că nu a ales Arsenal în iarnă, consider că alegerea lui a fost una bună și că stilul echipei italiene i se va potrivi mult mai bine. Pare să se fi adaptat instant lotului și să fie unul din acei jucători care se află în locul potrivit, la momentul potrivit. Dacă și restul echipei se va ridica la nivelul competiției în care evoluează, cred că vor obține calificarea în faza următoare.

Dusan Vlahovic Juventus
Dusan Vlahovic, ridicând pumnul după cel mai rapid gol la debut al vreunui jucător în istoria Ligii Campionilor

Antrenorul lui Villareal este marele atu pe care îl au spaniolii în lupta din acest meci decisiv. Și din acest motiv, duelul antrenorilor va fi unul din cele mai interesante din această săptămână, ce pare presărată cu meciuri cu miză mare. Dacă săptămâna trecută multe duble erau semi-decise sau evidente, acum avem de unde alege, dacă dorim să vedem lupte aprige pentru zecile de milioane de euro pe care le oferă în continuare această uriașă competiție europeană.


Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România pe Facebook, abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp, și urmărește-ne pe FacebookInstagramYouTube și Discord.

Fizician român pierdut în Pădurea Neagră, caută izvorul Dunării să îl aducă înapoi în țară. Este, în ciuda locației actuale, un simpatizant al lumii latine. Pasionat de fotbal și de Roma antică, scrie despre fotbal din plăcere.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată.