Raheem Sterling e al doilea jucător pe care Manchester City îl vinde în această vară unei echipe din Big 6, după transferul lui Gabriel Jesus la Arsenal. Spre deosebire de brazilian, Sterling a fost o figură importantă în istoria recentă a lui City, bifând cel puțin 30 de partide în fiecare din ultimele șapte sezoane din Premier League.

Cu 131 de goluri și 74 de assist-uri, Sterling e jucătorul cu cea mai ridicată contribuție de goluri și pase de gol pentru Cetățeni de când Pep Guardiola a venit pe banca de pe Etihad și atunci nu putem decât să ne întrebăm: De ce Manchester City îl vinde pe Sterling și de ce tocmai lui Chelsea?

Nevoia de impredictibilitate la City

Sterling a fost un jucător important al Cetățenilor, participând la 12 din cele 29 de trofee câștigate de către aceștia în istoria lor, jucând 292 de meciuri sub comanda lui Pep Guardiola (mai mult decât orice alt jucător în cariera de antrenor a catalanului). Doar Messi și Aguero au reușit mai multe goluri pentru Pep decât a făcut-o Raheem și doar De Bruyne și Messi au reușit mai multe assist-uri pentru jucătorii lui Guardiola decât a făcut-o englezul. Și totuși…

În pofida cifrelor sale excelente, Raheem Sterling nu a fost niciodată văzut ca o legendă de către fanii lui Manchester City. Fernandinho va fi iubit pe viață pe Etihad, în timp ce puțini vor regreta măcar plecarea șeptarului la Chelsea.

Englezul a fost o rotiță care a funcționat excelent în mașinăria de fotbal gândită de Pep Guardiola, un winger foarte bun, dar rareori au fost momentele în care Sterling a dat impresia unui jucător de clasă sau a unui world-beater.  Deși a pus umărul serios la cele patru titluri câștigate în ultimii 5 ani, jucând mai mult de 30 de partide pe sezon, forma din ultimele două sezoane a fost fluctuantă.  A jucat în banda dreaptă, a fost folosit în stânga, uneori chiar și vârf. În unele meciuri a jucat exact și a fost eficient în fața porții, iar în altele le-a scos peri albi Cetățenilor, ratând inexplicabil din situații simple de gol.

Senzația ultimelor două sezoane a fost că Sterling e jucătorul acela excelent pe care-l știm de când impresiona încă de la 17 ani, dar căruia îi este greu să mai vină cu ceva nou (asta dacă Pep îi dădea libertatea să o facă…). Cu toții îi știm mișcările din corp sau când alege să își prelungească mingea în detrimentul unei pase, iar la un club cu pretențiile lui City, ai nevoie de sânge proaspăt și de o doză de impredictibilitate pentru putea lua titlu după titlu. Venirile lui Haaland și Alvarez vor aduce un factor surpriză în jocul Cetățenilor, în timp ce Foden, Mahrez, Bernardo Silva sau De Bruyne par să fi fost cu un nivel sau două mai sus decât Sterling în ultimul an.  Cu City în mare nevoie de a echilibra balanța de plăți și cu Raheem Sterling intrat în ultimul an de contract, soluția a fost simplă.

De ce-l transferă Chelsea?

Raheem Sterling are toate calitățile pe care trebuie să le bifeze cei din avanposturi în sistemul preferat de Thomas Tuchel la Chelsea. Englezului îi place să facă pressing, poate juca în ambele benzi, dar și vârf de atac, și e excelent în dueluri 1 vs 1. Are cifre excelente și după 10 sezoane la cel mai înalt nivel oferă garanția că nu mai are nevoie de vreo perioadă de acomodare cu campionatul englez. Îl va găsi în lotul englezilor și pe fratele său, Dujon.

Dincolo de toate calitățile englezului, transferul său reprezintă și un adevărat statement de care avea nevoie noua conducere a lui Chelsea. Raheem Sterling e primul marquee transfer realizat de Todd Boehly. Chelsea îl transferă pe jucătorul cu cele mai multe contribuții la goluri din toată cariera lui Pep Guardiola la Manchester City. Sterling la Chelsea și curtarea lui Ronaldo. Ce semnale mai puternice puteau fi transmise fanilor Premier League de către noii patroni ai Albaștrilor?!

sursa foto: goal.com; sursă date: bbc.com;

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *