Manchester United a câștigat 13 titluri de campioană a Angliei din primele 20 de sezoane de Premier League, adăugând și două trofee Champions League, plus câtva cupe, așa că brand-ul fotbalistic al clubului părea de neclintit în a doua decadă a noului mileniu. Dar în 2013, totul s-a schimbat, pentru că arhitectul Diavolilor, Sir Alex Ferguson, s-a retras, alături de CEO-ul David Gill, iar familia Glazer, care deține echipa, a trebuit să regândească strategia pentru anii următori. Bazele declinului însă, au fost puse mult mai devreme, cu 10 ani înaintea retragerii lui Sir Alex.

Patronii lui Manchester United nu au niciun fel de interes pentru fotbal

Familia Glazer deține afaceri în numeroase domenii, de la motociclete (brandul Harley-Davidson) la bănci și imobiliare. În 1995 au cumpărat Tampa Bay Buccaneers, care juca în NFL, iar echipa a avut succes în anii care au urmat, câștigând Super Bowl-ul de două ori (singurele trofee din istorie).

Bazându-se pe metodele care le-a adus succesul în NFL, familia Glazer a început, în 2003, să achiziționeze pachete de acțiuni la cel mai puternic club de fotbal al Angliei, Manchester United. Doi ani mai târziu, în 2005, reușea să-și asigure controlul total al clubului, după o achiziție de 800 de milioane de Lire, dintre care 660 de milioane au fost bani împrumutați și girați cu activele clubului! Astfel, la finalul anului 2005, după 74 de ani de activitate fără datorii, Manchester United a intrat într-o nouă eră. Glazerii au delistat clubul de la bursa londoneză și aveau să-l listeze, șapte ani mai târziu (în 2012), la Bursa din New York, cu o valoare de 2.3 miliarde de Lire (sursa). Totul, cu bani împrumutați și zero interes pentru fotbal.

Dacă ai fi investit 100 de Lire în acțiuni la Manchester United, în 2014, acele acțiuni ar fi valorat, în 2022, 81 de Lire. Prin comparație, cu aceeași bani investiți în acțiuni ale clubului Juventus, valoarea lor ar fi dublă astăzi.

Foto: Darren Staples/Sportimage

Clubul are datorii în continuare (492 de milioane de Lire în mai 2022) și plătește dobânzile împrumuturilor făcute de Glazeri pentru achiziție. Dacă familia Glazer ar vinde, astăzi, clubul, aceștia ar face-o la un profit estimat de 3.8 miliarde de Lire (bazat pe datele publicate de Forbes în mai 2022 și ignorând datoriile, care aparțin în cea mai mare parte clubului). Până la vânzare însă, familia Glazer încasează dividende de la Manchester United în fiecare an, Diavolii fiind singurul club din Premier League care plătește, cu regularitate, astfel de dividende (conform cotidianului The Telegraph, într-un articol din 2021).

Pentru Glazeri, Manchester United e o „vacă de muls” (cash-cow).

Și totuși… care e planul? Pe scurt: niciunul din perspectiva fotbalistică.

Lipsa unei strategii

Când te aștepți ca niște oameni care n-au habar de fotbal și cărora nu le pasă de fotbal să continue povestea celui mai puternic club de fotbal al Angliei, dezamăgirea nu poate fi prea departe. Și n-a fost. David Gill, contabil la bază, a fost înlocuit cu un alt contabil, Ed Woodward, dar know-how-ul fotbalistic al lui Gill, adunat în cei 16 ani în care a lucrat pentru clubul Man United, nu avea cum să-i fie transferat succesorului.

Ed Woodward, omul „de casă” al familiei Glazer la achiziția din 2005, a continuat să dezvolte brandul Manchester United, însă echipa ar fi avut nevoie de un Director of Football care să se ocupe de obiectul principal de activitate al organizației, cel fără de care nu ar fi existat niciun business de dezvoltat: fotbalul.

David Gill & Sir Alex Ferguson, doi pensionari pe Old Trafford. Foto: Simon Stacpoole/Offside/Offside via Getty Images

O întrebare legitimă ar fi…

De ce nu a avut Manchester United un Director of Football niciodată*?

Rolul de director sportiv sau DoF a apărut în fotbal la începutul anilor ’90, dar fiecare club definește fișa postului după propriile nevoi. Din 1986 până în 2013, Manchester United a avut la cârmă un manager de școală veche, care a avut control total asupra clubului. Sir Alex Ferguson a fost managerul, antrenorul și directorul sportiv al lui Manchester United, fără să se încurce în formalități. Când îl ai pe cel mai bun din branșă, nu te uiți în jur la ce se întâmplă cu industria pentru că ești ocupat să câștigi.

Imediat după demisiile lui David Gill și Sir Alex Ferguson, board-ul lui Manchester United trebuia să identifice nevoia de a introduce un Director of Football în organigrama clubului, făcându-l responsabil de dezvoltarea unei strategii pentru următorii ani și de alegerea managerului alături de care să poată livra rezultate, folosind acea strategie.

Ce s-a întâmplat, în realitate? Responsabilitatea pentru fotbal a rămas tot la Woodward. Oricât de bine intenționat ar fi fost acesta, avea de condus o companie cu venituri de 500 de milioane de Lire pe an și peste 1000 de angajați, așa că business-ul (la care a fost mereu bun) a fost prioritar. În consecință, clubul a numit și a demis 5 manageri în 9 ani (fără să-i numărăm pe actualul manager, Erik Ten Hag, nici pe interimarii Ryan Giggs și Michael Carrick), aducând 3 trofee: FA Cup (cu Louis Van Gaal), League Cup și Europa League (ambele cu Jose Mourinho). 3 trofee în 9 ani și două locuri 2 în campionat a obținut Manchester United, într-o perioadă în care a investit aproximativ 1.5 miliarde de Lire în transferuri! 500 de milioane de Lire per trofeu și nici măcar unul major în vitrina clubului.

Abia în 2021 a numit Manchester United primul său Director of Football (DoF). John Murtough a jucat fotbal doar când era copil, la aceeași echipă care i-a inițiat pe Rashford, Lingard si Welbeck, dar a ajuns să lucreze în fotbal după ce și-a luat licența în sports science. A lucrat la Fulham, Conventry și Everton, unde a fost remarcat și apreciat de David Moyes, care l-a adus cu el a Man United în 2013, pentru a se ocupa de academie și de scouting. Moyes n-a rezistat nici măcar un sezon pe Old Trafford, dar Murtough a prins rădăcini și avea să fie succesorul lui Woodward în 2021, devenind primul Director of Football din istoria clubului Manchester United.

8 ani le-a luat celor de la Manchester United să înlocuiască, la cârma echipei de fotbal, un contabil cu un om specializat în fotbal.

O scurtă recapitulare

Manchester United este un club care:
1. „Produce” din punct de vedere financiar (din drepturi TV, contracte de sponsorizare, bilete, produse de brand, etc);
2. Investește în transferuri haotic, an de an, din cauza unei lipse de strategie. Rezultatele sunt, mai degrabă, întâmplătoare.
3. Nu își reduce nivelul datoriilor către bănci.

Ce urmează pentru Manchester United?

Manchester United are, în 2022, structura de conducere a clubului care i-a lipsit din 2013 încoace, dar rezultatele nu pot să vină peste noapte.

Structura actuală a conducerii echipei de fotbal Manchester United:

  • DOF: John Murtough (numit în martie 2021) – se ocupă de strategie și de recrutarea unor fotbaliști pentru prima echipă.
  • Deputy DOF: Andy O’Boyle (numit în mai 2022) este responsabil de implementarea strategiei fotbalistice a clubului în echipele masculine și feminine, dar și în academie (zonă pe care este specializat, de fapt)
  • Manager: Erik Ten Hag a preluat echipa în iunie 2022, alături de secunzii Mitchell van der Gaag și Steve McLaren (fost secund al lui Sir Alex Ferguson și manager la Newcastle în Premier League)
  • Technical Director: Darren Fletcher (fost jucător al clubului, numit în martie 2021) se concentrează pe dezvoltarea pe termen lung a lotului și creșterea individuală a jucătorilor, dar și pe tranziția unor fotbaliști din Academie către prima echipă (alături de Nicky Kox, managerul Academiei).
  • Football Operations: Alan Dawson (la club din 2013, în roluri comerciale, fost pilot și comandat în Royal Airforce)

Simplul fapt că există o structură nu garantează că aceasta va și funcționa cu actuala sa componență. Această structură este implementată la Manchester United din luna mai a anului 2022, adică de mai puțin de 3 luni, la momentul publicării acestui text. Niciun club de fotbal nu se reinventează în 3 luni.

Erik Ten Hag și cel care l-a angajat, John Murtogh. Foto via IMAGO

Cel puțin o piesă lipsește totuși. După îndepărtarea lui Jim Lawlor (în iunie 2022), fostul Chief Analyst, promovat la conducerea departamentului de scouting (Chief Scout) în 2014, nu a fost numit (încă) un înlocuitor. Nu este transparent cine coordonează scouterii clubului, iar asta se reflectă în țintele urmărite de Man United în vara lui 2022. Diavolii par că se concentrează strict pe jucători cunoscuți de noul manager (olandezi sau foști și actuali jucători la Ajax) și pe fotbaliști de care alte cluburi vor să scape (Rabiot).

Ce trebuie și ce pot să facă fanii lui Manchester United?

Fanii lui Manchester United, printre care se numără, cu mândrie, și autorul acestui text, trebuie să-și coboare așteptările, pentru că Manchester United nu mai este un club de elită.

Trebuie să realizăm și că Ole Gunnar Solskjaer a supra-performat cu acest lot al lui Man United, iar Mourinho, aducătorul de trofee, a executat magie în primul său sezon.

Trebuie să ne acceptăm prezentul și să avem răbdare, pentru că nu putem schimba nimic.

Putem doar să continuăm să susținem echipa Manchester United. La un moment dat, familia Glazer va vinde clubul Manchester United. E important ca noi să fim încă acolo, când se va întâmpla asta.

În loc de concluzii, iată 3 minute și 24 de secunde care rezumă răspunsul la întrebarea din titlu. De ce este Manchester United în derivă, de 10 ani?

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România pe Facebook, abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp, și urmărește-ne pe FacebookInstagramYouTube și Discord.

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    2 replies on “De ce este clubul Manchester United în derivă, de 10 ani?”

    • Dan Dracea
      11/08/2022 at 13:18

      Bombă poza de copertă a articolului!