Locul 6 ocupat de Manchester United în clasamentul din Premier League nu spune întreaga poveste a sezonului pe care-l fac Diavolii Roșii. Nici statisticile nu au spus vreodată o poveste, dar printre cifre se ascund indicii despre transformările pe care le suferă o echipă și despre direcția în care merge clubul.

Ce înseamnă trofeul League Cup pentru Manchester United?

În fața a 85.000 de spectatori, pe Webley, Manchester United a devenit aseară echipa engleză cu cele mai multe trofee majore în istorie (42!). În urmă cu doar 9 luni, Liverpool conducea în acest clasament (cu 41 de trofee), care ia în calcul trofeele Premier League, FA Cup, League Cup și cupele europene câștigate. Pe 21 mai 2016 United-ul lui van Gaal câștiga FA Cup, pe 26 februarie 2017, United-ul lui Mourinho câștiga League Cup, după o finală frumoasă cu Southampton (3-2). Trofeul League Cup e o victorie indirectă în fața lui Liverpool, una care ne face să regretăm și mai mult finala ce ar fi putut fi chiar împotriva Cormoranilor.

Pentru Mourinho este trofeul cu numărul 31 în 16 sezoane de management. Pentru Ibrahimovic este trofeul 33 din carieră. Pentru Rashford, la 18 ani, e deja al doilea. Mai presus însă de goana după numere, acest prim succes al sezonului pentru Diavoli ar trebui să ne facă pe toți mai atenți la ce se întâmplă pe Old Trafford de la venirea lui Mourinho la club.

Câteva statistici

Care este singura echipă din Anglia care n-a pierdut încă nicio competiție dintre cele începute în acest sezon? Manchester United. League Cup e câștigată, mai rămân Europa League și FA Cup ca ținte abordabile, iar în campionat e esențial un loc în top 4, pentru că titlul e deja în drum spre Stamford Bridge primăvara asta.

Jucătorul din Premier League cu cele mai multe meciuri jucate, în toate competițiile, în acest sezon? Zlatan. 38 de meciuri, la 35 de ani. A înscris 26 de goluri și a dat 7 pase decisive. Absolut uluitor jucător…

Problema frecventă a lui United în ultimii ani a fost apărarea. În acest sezon de Premier League, doar Tottenham(18 goluri primite) și Chelsea (19) au apărări mai eficiente decât United (21) și doar Curtois are mai multe meciuri fără gol primit decât De Gea.

United are 6 înfrângeri din 42 de meciuri (3 în campionat, cu Manchester City, Chelsea și Watford, una în League Cup, cu Hull și două în cupele europene). Diavolii termină neînvinși 85% dintre partidele jucate în acest sezon. Doar Chelsea (87%) are procentaj de meciuri fără înfrângere din primele 6 clasate în Premier League (Manchester City are 82%, Spurs 82%, Liverpool 75%, Arsenal 83%).

Pentru un termen de comparație, iau echipele cele mai titrate din celelalte 4 campionate mari ale Europei:

 • Real Madrid – 92% fără înfrângere;
 • Bayern – 90% fără înfrângere;
 • PSG – 89% fără înfrângere;
 • Juventus – 86% fără înfrângere.

Câte meciuri mai au de jucat echipele din top 6 Premier League?

 1. Manchester United mai poate juca între 15 și 22 de meciuri (cu parcurs până în finala Europa League și FA Cup);
 2. Manchester City între 15 și 23 (cu parcurs până în finala EL, respectiv UCL și FA Cup);
 3. Arsenal între 15 și 17 (22 dacă trec de Bayern în UCL, dar șansele sunt infime, le trebuie 4-0 pe Emirates împotriva bavarezilor);
 4. Tottenham și Chelsea mai au între 14 și 16 meciuri (cu parcurs până în finala FA Cup);
 5. Liverpool mai are exact 13 meciuri.

Nicio altă echipă din Anglia nu a jucat mai multe meciuri în acest sezon. 44 de partide jucate are United, cu cinci mai multe decât City. Sunt șanse mari ca Manchester United să fie, la finalul sezonului, echipa din Anglia care joacă cel mai mult în 2016/2017 (dintre toate campionatele europene). Va termina sezonul undeva între 59 și 66 de partide. Ca termen de comparație:

 • Real Madrid va avea undeva între 55 și 61;
 • Bayern între 47 și 55;
 • PSG între 51 și 59;
 • Juventus între 51 și 57.

United are un lot destul de numeros, cu 20 de jucători de câmp care pot juca oricând titulari fără să-i panicheze pe suporteri (Shaw, Young și Schweinsteiger sunt singurii care au sub 10 apariții anul ăsta) și suficientă coeziune câștigată în ultimele luni pentru a încheia sezonul în forță.

Concluzie

E un sezon pe care United nu l-a ratat încă, ba chiar va pune la final cel puțin un trofeu minor pe masă (dacă nu chiar unul major, cum ar fi Europa League), singura nereușită majoră posibilă fiind ratarea prezenței în UCL. Multă ambiție arată Mourinho suporterilor, folosind doar echipe de start identice sau apropiate 11-lui ideal al momentului, indiferent de competiție.

În campionat pot termina oriunde între locurile 2 și 6. Chelsea va lua titlul, Liverpool n-are voie să rateze UCL din prisma programului până la final. Imaginați-vă că două dintre City, Liverpool, United, Spurs și Arsenal merg în Europa League sezonul viitor și, fără îndoială, vor vrea să o câștige. Dintre aceste 5 echipe, Manchester United e cea mai bine poziționată pentru a face un sezon de legendă, în ciuda locului 6 ocupat acum în campionat.

Dacă vă plac articolele de pe site, ne puteți urmări pe Facebook și Twitter.

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.

  2 replies on “Manchester United – statistici înainte de ultima turnantă”

  Comments are closed.