Erau doi adversari pe care Mourinho ar fi vrut să-i evite la tragerea la sorți pentru optimile Europa League: FK Krasnodar și FK Rostov, echipele rusești care ar fi adăugat o deplasare lungă unei echipe cu un program supra-încărcat. Manchester United a evitat favorite precum AS Roma sau Lyon, a evitat și nemții, dar n-a scăpat de un drum până în Rusia, Rostov-pe-Don fiind destinația Diavolilor pentru turul optimilor din Europa League.

Din motive care mie îmi scapă, sunt încă mulți care cred că Manchester United nu ar fi interesată de câștigarea Europa League, ca și cum acest trofeu nu ar fi suficient de mare pentru o echipă care a dominat mulți ani Anglia, câștigând Liga Campionilor în ’99 și 2007. Echipele alese de Mourinho până acum în EL au fost cele mai bune posibile și un loc în top 4 în Premier League pare mai greu de obținut acum decât trofeul european care ar duce-o pe United în Liga Campionilor la anul. Portughezul însă are propriul stil de a dezamorsa presiunea care planează asupra echipei pentru finalul de sezon care urmează, declarând că în optimi nu poți încă adulmeca finala, ci doar o prezență în sferturi îl poate face să se gândească serios la trofeu.

Pe 7 martie, cu două zile înaintea meciului tur, lotul lui Manchester United, în frunte cu Jose Mourinho a aterizat în Rostov-pe-Don, după un zbor de 4 ore (puțin peste 3000 de kilometri). Echipa va fi susținută de 238 de fani, care au avut curajul să călătorească într-unul dintre leagănele huliganismului rusesc, atât de vizibil în toată demența sa lumii întregi la EURO 2016, când fanii ruși i-au vânat pe englezi pe străzile Marsiliei.

Ce știm despre FK Rostov, Leicester-ul rusesc?

FK Rostov se afla adânc în prăpastia retrogradării la finalul turului din sezonul 2014-2015: era ultima din 16. Și-au angajat un nou manager atunci, pe turkmenul Kurban Berdyev, care i-a condus către o rămânere în prima divizie, câștigând play-off-ul din iunie 2015. Cam ca Leicester cu Nigel Pearson.

În sezonul următor, același în care Ranieri dădea peste cap toate ierarhiile din fotbalul englez câștigând Premier League cu Vulpile, FK Rostov mărșăluia la fel de triumfal în Rusia. Victorii cu Zenith, cu toți granzii Moscovei (CSKA, Lokomotiv, Dinamo și Spartak) în retur, n-au fost însă suficiente pentru a-i aduce lui Rostov primul titlu de campioană a Rusiei din istorie. Au terminat pe 2, după CSKA Moscova și au mers în preliminariile Ligii Campionilor, eliminând echipe solide: Anderlecht și Ajax, în drum spre grupe.

Bardyev, considerat un geniu al tacticii în Rusia și artizanul acestei echipe, a demisionat însă după ratarea titlului dar, în ciuda speculațiilor care-l plasau la unul dintre granzii moscoviți, a revenit în calitate de vice-președinte/consultant/antrenor la Rostov. Această mutare a dus la un mix bizar de management la echipă: Ivan Danilyants, fostul secund al lui Bardyev este acum manager, dar secundul lui Danilyants, Dmitry Kirichenko (marcatorul celui mai rapid gol din istoria Campionatului European, în 2004), pare că va urma la conducerea echipei, dar nu are încă licența necesară pentru a fi manager.

Bardyev, Danilyants și Kirichenko au cu toții atribuții în managementul lui FC Rostov, greu de spus cine ia deciziile. A fost o vară grea pentru Rostov, cu probleme financiare și salarii întârziate cu două luni pentru vice-campionii Rusiei. Și-au vândut cei mai buni doi fundași centrali pentru aproximativ 15 milioane de Euro (Novoseltsev la Zenith și Bastos la Lazio), dar n-au mai pierdut niciun alt jucător-cheie și banii din transferuri i-au ținut pe linia de plutire, ba chiar au terminat pe 3 grupa de Liga Campionilor cu Bayern Munchen, Atletico Madrid și PSV Eindhoven, la prima prezență din istoria clubului, în cupele europene.

Punctele tari și punctele slabe ale lui FK Rostov

Ca și Leicester, Rostov e o echipă compusă din jucători care nu s-au impus la cluburi mai mari. Atacanții Bukharov (dublă în ultimul meci de campionat) și Poloz (3 goluri în grupele UCL), portarul Dzhanaev sunt astfel de exemple, toți reconstruindu-și carierele la Rostov.

Principalul pericol al lui Rostov este atacantul iranian Sardar Azmoun (20 de ani), cumpărat sezonul trecut cu doar 2 milioane de Lire de la Rubin Kazan și inclus recent într-o listă cu cei mai talentați tineri jucători din fotbalul actual. E un vârf excelent în duelurile aeriene, rapid, tehnic, dreptaci natural si aproape la fel de confortabil cu mingea la piciorul stâng. E genul de atacant care hărțuiește constant apărarea, care risipește mult efort pentru echipă, dar care rareori rezistă 90 de minute în partide intense. E foarte ușor de provocat, nu-și stăpânește bine nervii și cu siguranță apărarea lui United va profita de asta. A înscris 27 de goluri și a dat 7 pase decisive în 94 de meciuri la Rostov (am mai zis că are abia 20 de ani?), fiind decisiv în Europa, chiar dacă nu a marcat mult în acest sezon.

În apărare e veteranul Cesar Navas, crescut de Real Madrid (unde nu s-a impus, colindând Spania pe la Malaga, și Santander), ajuns la 37 de ani să-și încheie cariera în Rusia. I se alătură jucători masivi ca Granat sau Mevlja, făcând din linia de 3 fundași a lui Rostov o vulnerabilitate exploatabilă de jucători tehnici și rapizi precum Martial, Mata și Mkhitaryan, mai ales pe Old Trafford, unde gazonul permite fotbalului să existe. Pogba, Fellaini și Ibra vor duce probabil greul duelurilor fizice cu apărarea lui Rostov în meciul tur. Rușii au schimbat în ultimele meciuri portarul, tânărul Medvedev câștigându-și mănușile de titular.

Kalachev, extrema dreaptă de 35 de ani și singurul titular obișnuit care are sub 1.80m, e unul dintre cei mai buni jucători din campionatul Rusiei, principalul pasator decisiv al lui Rostov, dar Blind n-ar trebui să aibă o viață prea grea cu el. Mijlocul e unul format din jucători masivi, în total sunt 4 jucători de câmp de peste 1,90m ce cred că vor fi titulari. La Rostov joacă și românul Andrei Prepeliță (trecut pe la FC Argeș, Universitatea Craiova, Steaua și Ludogorets din Bulgaria), dar nu mi-aș face mari speranțe să-l vedem în dubla manșă.

FK Rostov joacă un fotbal ofensiv, foarte direct, într-un 3-5-2/5-3-2 flexibil, fără să acapareze posesia, abordare care îi duce pe 5 în campionatul Rusiei, Premier Liga, la 13 puncte de liderul Spartak Moscova, în luptă strânsă cu alte 6 echipe (toate grupate în intervalul 29-26 de puncte în clasament) pentru un loc în sezonul viitor de Europa League. Singura diferență față de United la acest capitol e că Diavolii nu prea se luptă cu nimeni pentru Europa League.

Teren greu

Managerul rușilor l-a avertizat pe Mourinho că starea gazonului de pe Olimp-2, stadionul de 16 mii de locuri al lui FK Rostov, este una proastă în urma pauzei de iarnă. Ajuns la fața locului, Mourinho a confirmat ieri că are dileme serioase de selecție din cauza gazonului pe care se va juca. Iată cum arată azi iarba de pe Olimp-2.

[envira-gallery id=”2726″]

Deși jurnaliștii străini din Rusia spun că Mourinho exagerează puțin cu starea gazonului, în aceeași încercare de a lua cât mai multă presiune de pe jucători, iată cum sare mingea din gazon acolo, cam ca din perete:

Nu doar gazonul e dificil, ci și adversarul care-l ocupă. Doar Atletico Madrid a bătut-o pe Rostov în Rusia, în acest sezon al cupelor europene, început în Liga Campionilor . Iată rezultatele lui Rostov pe teren propriu (golaveraj 15-10):

  • FC Rostov 2-2 Anderlecht
  • FC Rostov 4-1 Ajax
  • FC Rostov 2-2 PSV
  • FC Rostov 0-1 Atletico
  • FC Rostov 3-2 Bayern (doar Neuer a lipsit de la Bayern atunci. Noboa, Azmoun și Poloz au înscris pentru ruși)
  • FC Rostov 4-0 Sparta Praga

Forma de moment

Campionatul rusesc se întrerupe pe perioada iernii așa că Rostov n-a jucat niciun minut de fotbal competitiv din 6 decembrie până în 16 februarie. De atunci, rușii au avut câștigat o dubla cu Sparta Praga în șaisprezecimile Europa League (4-0 acasă și 1-1 în Cehia) și au jucat un prim meci de campionat vinerea trecută: victorie cu 6-0 în deplasarea de la Tom Tomsk, tocmai în Siberia, ceea ce înseamnă că au călătorit în weekend cam la fel de mult cât a mers United marți după-amiază. Pe de o parte, rușii vor fi mai odihniți, dar cu doar 3 meciuri jucate în ultimele 3 luni, dar mă întreb dacă au ating nivelul maxim de formă și concentrare până la meciul cu Diavolii (deși rezultatele nu indică vreo problemă de acest gen).

Am mai scris despre programul lui Manchester United, echipa care poate juca cele mai multe meciuri dintre toate cluburile Europei în acest sezon. Cât Rostov a jucat 3 partide, United a jucat 21 (dintre care a pierdut doar una) și a câștigat și League Cup în acest timp. Weekend-ul trecut, în remiza cu Bournemouth, echipa lui Mourinho și-a arătat, din nou, principala problemă: finalizarea. Într-un clasament al ocaziilor transformate în gol (procent de conversie), Manchester United e pe locul 17 din 20 în Premier League. Fiecare intrare a lui Mkhitaryan a dinamizat jocul și a împins-o pe United spre victorii pe linie cu armeanul în teren, dar nu știm încă dacă va juca armeanul, cert e doar că a făcut deplasarea.

Echipe probabile

Pentru United știm sigur că nu vor juca Wayne Rooney, Eric Bailly (suspendat) și Luke Shaw. Îndrăznesc previziuni pentru echipa de start, în care îi includ pe Smalling (doar pentru că Jones a jucat execrabil în remiza cu Bournemouth din weekend, deși acesta are un profil mai potrivit ocaziei decât căpitanul lui United), Mkhitaryan (pentru că îi e familiar fotbalul din Marele Est, condiția e să fie refăcut după accidentare, Mourinho nu a oferit nicio informație până acum), Fellaini și Pogba pentru calitățile fizice necesare navigării unui adversar atletic și unui teren greu.

Manchester United (4-2-3-1): De Gea – Valencia, Smalling (c), Rojo, Blind – Fellaini, Herrera – Martial, Pogba, Mkhitaryan – Ibrahimovic.

Rostov (3-5-2): Medvedev – Navas, Granat, Mevja – Kalachev, Erokhin, Gatcan (c), Noboa, Kudryashov – Bukharov, Azmoun.

Lotul complet deplasat de Mourinho în Rusia: De Gea, Romero, O’Hara; Valencia, Jones, Rojo, Smalling, Blind, Darmian, Young; Carrick, Herrera, Fellaini, Pogba, Mata, Lingard, Mkhitaryan; Martial, Rashford, Ibrahimovic.

Previziunea mea este că United se va califica în sferturi, însă nu va fi o plimbare la fel de ușoară precum a părut dubla cu Saint Etienne. Meciul din tur va fi unul echilibrat, în care e important ca Diavolii să iasă întregi și, ideal, cu un gol marcat. În retur, pe Old Trafford, United ar trebui să învingă fără probleme, la două goluri diferență.

FK Rostov vs Manchester United se joacă astăzi, 9 martie, de la ora 20:00, în direct pe Dolce Sport 1 și TelekomTV.ro. Vineri dimineață vom avea rezumatul pe site, sperăm că vom avea ce dezbate!

Dacă vă plac articolele de pe site, ne puteți urmări pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube.

Surse:
    1. Manchester United need to beat Rostov to make José Mourinho ‘smell the final’.
    2. United in Rostov-on-Don live blog.
    3. FC Rostov – More Than Just the Russian Leicester.
    4. All you need to know about FC Rostov.
    5. Mid-season review: FC Rostov.

Mulțumesc domnului Andrew Flint (jurnalist These Football Times, Russian Football News, etc) pentru informațiile neprețuite care m-au ghidat să ofer publicului din România o imagine asupra lui FC Rostov. Special thanks to mister Andrew Flint for his invaluable help in bringing this preview to life.

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.