Analiză

Previziuni din presezon. Newcastle United & King Of The North

Newcastle a încântat suporterii neutri în perioada de glorie a lui Alan Shearer. Din nefericire pentru ei, acum 2 sezoane au retrogradat destul de dramatic în Championship.

Cu toate astea, Rafa Benitez a rămas să redreseze corabia la Newcastle, iar acum a devenit ‘the King of the North’. După bătălia câştigată în Championship, spaniolul s-a transformat în Mesia pentru suporterii celei mai iubite echipe din nordul Angliei.

Sezonul 2016/2017

Pentru Newcastle, retrogradarea și anul petrecut în eşalonul doi din Anglia au fost trecute pe plan secund, iar fanii privesc partea plină a paharului. Au la echipă unul dintre cei mai importaţi antrenori din Europa, omul care poate face minuni. Iar dacă Jon Snow a înviat și a cucerit Nordul de ce nu ar putea și Newcastle să o facă?!

Newcastle revine cu o echipă contruită pentru Championship, dar care şi-a câştigat dreptul să joace în Premier League. Fără vedetele de acum câteva sezoane, trupa lui Benitez nu îţi oferă încrederea unei echipe ce poate să rămână pe prima scenă a fotbalului din Anglia.

Transferuri

Suporterii şi mass media s-au aşteptat la o campanie de transferuri solidă din partea duo-ului Benitez & Ashley. Peste 100 de fotbalişti au fost legaţi şi dezlegaţi de Newcastle în această perioadă de transferuri, după cum a susţinut și managerul spaniol .

Zilele au trecut fără vreun nume nou în vestiarul de pe St James Park, iar poveştile despre o posibilă plecare a lui Rafa Benitez nu au întârziat. Zvonurile au început să apară la începutul perioadei de transferuri, când s-a scris despre interesului celor de la Newcastle pentru tânărul jucător de la Chelsea, Tammy Abraham, care în final a ajuns la Swansea. Ziarele britanice titrau “Rafa on the brink”.

Benitez a infirmat dar nu a ezitat să îşi arate nemulţumirile:

“Am hotărât să rămân pentru că este o provocare pentru mine. Nu sunt cel mai fericit, dar o să încerc să fac tot ce pot pentru a îmbunătăţi ce avem în prezent. Am ratat câteva ținte la început. Facem acum tot ce putem, cu ceea ce este disponibil. Nu sunt fericit, dar voi încerca să fac tot ce pot.”

Benitez este un romantic al fotbalului și primeşte cu entuziasm provocarea şi ideea de a aduce un trofeu pe St James Park. De asemenea, se bucură de suporterii care îl venerează şi îi aduc aminte de Liverpool. Dar nu trebuie uitat că Benitez este un antrenor cu CV, curtat, şi că patronul echipei are nevoie mai mult de Benitez decât are nevoie spaniolul de Newcastle!

Până în prezent, lui Benítez i s-a permis să cheltuiască aproximativ 30 de milioane de lire. Pe Christian Atsu (Chelsea, £6.2m), Florian Lejeune (Eibar, £8.7m), Jacob Murphy (Norwich, £12m), Javier Manquillo (Atletico Madrid) si Mikel Merino (Dortmund, împrumut).

Jacob Murphy, venit pentru £12m, a reusit sezonul trecut sa marcheze de 10 ori pentru Norwich si a impresionat in echipa U21 a Angliei la Campionatul European din Polonia.

La capitolul plecări, în dreptul lui Newcastle nu este nimic notabil. Au iesit din club jucători ce nu intrau în planurile lui Benitez: Florian Thauvin (Marseille, £9.8m), Vurnon Anita (Leeds,), Yoan Gouffran (Goztepe), Haris Vuckic (FC Twente), Daryl Murphy (Nottingham Forest).

Lot (Valoare £126.00m)

Portari: Karl Darlow, Tim Krul, Rob Elliot, Freddie Woodman

Fundași centrali: Chancel Mbemba, Florian Lejeune, Ciaran Clark, Jamaal Lascelles, Grant Hanley

Fundași laterali: Paul Dummet, Achraf Lazaar, Massaidio Haidara, DeAndre Yedlin, Javier Manquillo, Jesus Gamez

Mijlocași: Jack Colback, Isaac Hayden, Mikel Merino, Jonjo Shelvey, Mohamed Diame

Mijlocași ofensivi: Matt Ritchie, Siem de Jong, Henri Saivet, Rolando Aarons, Christian Atsu, Jacob Murphy

Atacanți: Ayoze Perez, Dwight Gayle, Aleksandar Mitrovic, Emmanuel Riviere

Perioada de pregatire

Benitez a programat șase meciuri amicale. Newcastle a practicat un joc solid, reușind să câștige 4 meciuri, să termine la egalitate și să piardă câte un meci. A folosit același sistem de joc ca anul precendent (4-2-3-1), sistem pe care urmează să îl folosească și în noul sezon de Premier League.

  • NEWCASTLE – VERONA 2-0 (Perez, Atsu)
  • NEWCASTLE – WOLFSBURG 3-1 (Mitrovic, Ritchie, Atsu – Malli)
  • NEWCASTLE – MAINZ 1-2 (Gamez – Oztunali, Fischer )
  • NEWCASTLE – BRADFORD 4-0 (Gayle, Murphy, Mitrovic, Murphy)
  • NEWCASTLE – PRESTON 1-1 (Mitrovic – Barkhuizen)
  • NEWCASTLE – HEARTS 2-1 (Aarons, Shelvey – Walker)

Marcatori: Gayle, Mitrovic – 3 goluri, Murphy, Atsu – 2 goluri, Gamez, Ritchie, Perez, Aarons, Shelvey – 1 gol

Scot în evidență declarația lui J. Lascelles, căpitan în mandatului lui Benitez la Newcastle:

“Ne-am dezvoltat spiritul de luptă. Au fost câteva meciuri care au facut asta, cu Norwich 4-3 sau Brighton 2-1. Sunt jocurile care ne-au câștigat titlul in Championship.  Avem un grup unit. Asta am aratat in pre-sezon. Exemplu meciul cu Wolfsburg, o echipa foarte tehnica unde ne-am ridicat peste nivelul asteptat. După ce au marcat pentru 2-1, am revenit și am reușit să inscriem golul trei care a ucis partida. Trebuie să fie punctul nostru de reper. ”  

Cel mai bun XI

Rob Elliot, Javier Manquillo, Jamaal Lascelles, Florian Lejeune, Paul Dummett, Jacob Murphy, Jonjo Shelvey, Mikel Merino, Christian Atsu, Ayoze Perez, Dwight Gayle.

Jucător cheie

Matt Ritchie a fost cu siguranță unul dintre cei mai buni jucători din sezonul trecut, cu 12 goluri și 7 pase de gol. Jucător de bandă, cu o viteză bună, cu un extraordinar control al balonului, utilizează des același procedeu ca și olandezul Robben, de a intra din bandă spre centru, finalizând cu șut. Ritchie este, de asemenea, unul dintre specialiștii în faze fixe de la Newcastle. S-a miscat bine în perioada de pregătire, iar forma sa bună va continua cu siguranță.

MVP

Jonjo Shelvey este  cel mai valoros jucător de la Newcastle. Mijlocas autentic, box to box, oferă siguranță în aparare și pase de geniu către ofensivă. Din gheata lui au pornit majoritatea acțiunilor ofensive ale lui Newcastle. După un sezon foarte bun, Shelvey s-a întors mai puternic, mai rapid și cu o foame mai mare pentru fotbalul din Premier League. Nu uit nici eu, nici el, că urmează Cupa Mondială și are șansa sa pentru un loc în avionul spre Rusia. Mă astept să facă cel mai bun sezon din carieră.

Pariu de viitor

Florian Lejeune. Fundasul francez de 26 de ani, venit de la Eibar, a impresionat în jocurile amicale. Domină duelurile aeriene si are un joc de picior bun. Poate să fie elementul care face diferența pentru apararea lui Benitez. Să așteptăm totuși debutul în Premier League, un campionat dur, fizic și solicitant pentru fundași.

Newcastle este o echipă care, sub comanda lui Benitez, încearcă să revină acolo unde îi este locul: în partea superioară a clasamentului din Premier League. Sezonul ce stă să înceapă o sa fie mult mai greu decât anul petrecut în Championship.

Cu toate acestea, o serie de transferuri la final de august, cu un an lipsit de accidentări și o formă sportivă bună a fotbaliștilor importanți, Newcastle poate să înceapă construcția unei echipe frumoase.

Este clar că aceasta perioada de transferuri nu s-a ridicat la nivelul așteptat, dar Benitez spunea că Newcastle nu are posibilitatea să platească 25 de milioane pe un jucator.

CONCLUZIE

Poate actuala echipă concura cu adevărat la nivel de Premier League? Poate Benitez face diferența prin tactică, antrenamente și gestionarea momentelor dificile?

Sunt șanse mici ca cineva să poată scrie acum parcursul celor de la Newcastle în acest sezon. Și poate nici nu trebuie. Acesta este farmecul echipei. O echipă ce retrograda, dar învingea Spurs cu 5-1.

Acum un an, Newcastle United a început sezonul în Championship. Acum suntem în ziua în care debutează noul sezon de Premier League, iar Benitez este tot aici și avem stadionul ‘sold out’, ca de obicei.

Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube  pentru a fi la curent cu tot ce contează în fotbalul din Anglia

Tags

Mihai Ianosi

Mihai n-a vrut să-și completeze profilul, așa că l-au completat colegii de redacție. Pasionat de cricket și oină, fan Margareta Pâslaru și Sofia Vicoveanca, entuziast al goblenului. Președintele fan-club-ului Shane Cojocărel.

Citește și

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close