Dacă aș fi fost scenarist, m-aș fi încumetat să scriu un film despre viața lui. Ar fi acel film care ar prinde la orice categorie de public, de la copil la adult și tot așa, până la cel mai vârstnic cinefil. Renumele lui depășește publicul țintă al acestui text și el e deja un star mondial dincolo de lumea sportului rege. Poate că da, poate că nu. Dar, ce e sigur este că în umilința lui, în timiditatea proverbială, el tot copilul care tânjește după o felie de pâine cu brânză și șuncă este. Nu a renunțat niciodată să fie un om simplu pentru că nu a crezut niciodată că poate fi altfel decât un copil simplu, un copil al străzii, mai precis, un copil care își câștigă existența din gunoaie, la propriu.

N’Golo Kante, căci despre el vorbim, s-a născut în Franța, la Paris pe 29.03.1991. Părinții lui au venit la Paris pentru o viață mai bună, primul lor copil din cinci a fost chiar N’Golo. A descoperit fotbalul în țara care avea să devină Campioană Mondială în 1998. Acela avea să fie și momentul în care a decis să meargă spre fotbal, văzându-și idolii la lucru, chiar sub nasul lui. Mondialul din Franța a fost o oportunitate, nu doar pentru jucătorii pe care îi vedea la televizor, dar și pentru micul N’Golo care strângea gunoaiele aruncate de suporteri din jurul Stade de France. A făcut bani frumoși și a auzit și poveștile idolilor lui, Zidane și Henry care, ca și el, erau copii ai unor emigranți.

Atât de mult i-a plăcut fotbalul că astăzi scriem despre el la superlativ. Îi știm toți reușitele și cred că nu e cazul să le reamintim aici. A reușit pâna la 30 de ani ce alții nu reușesc o viață. A atins cam tot ce înseamnă mari trofee în fotbalul european și mondial. Putem spune că are fotbalul la degetul lui mic. Dar, mai presus de trofee, a intrat în inimile suporterilor din toată lumea, care l-au descoperit ca un tânăr umil, timid, dar mai ales simpatic prin simplitatea arătată.

Asupra câtorva episoade de genul celor mai sus amintite aș vrea să zăbovim puțin și sunt sigur că după ce le vom parcurge împreună, vom avea cu toții un zâmbet în colțul gurii.

N’Golo Kante mergea la antrenament cu trenul și, într-o zi, a încurcat stațiile de tren. A coborât mai devreme cu câteva stații. Realizând acest lucru, nu a cerut ajutor. Și-a dat seama că e la “dracu-n praznic” și a apucat-o la fugă. O nimica toată, 13 km. A ajuns la timp la antrenament, dar el s-a scuzat totuși spunând că “îmi pare rău că am întârziat, am pierdut trenul”.

La un antrenament, a lovit accidental o sticlă cu apă,udându-se pe tricou. Oricare alt jucător din echipă ar fi solicitat un alt tricou, N’Golo, nu. Și-a dat jos tricoul și a continuat antrenamentul la bustul gol.

A fost întrebat de nenumărate ori care este mâncarea lui favorită. Nu a vrut niciodată să răspundă. Totuși la insistențele colegilor și-a luat inima în dinți și a spus: „Mâncare mea favorită este sandwich cu brânză și șuncă făcut la toaster.”

Simplitatea este numele său mijlociu. Pe 29 martie împlinește 32 de ani. Să ne bucurăm de simplitatea lui mare într-un corp atât de fragil.

Bon anniversaire, N’Golo!

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România pe Facebook, abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp, și urmărește-ne pe FacebookInstagramYouTube și Discord.

M-am trezit în lumina ochilor lumii, ies pe o uşa ca să deschid o alta, trăiesc clipa ca să uit trecutul, prefer viitorul ca pe o scuză, încep să număr cuvinte lăsate în paginile scrisorilor mele, iubesc pe cel de lângă mine la fel de mult cum mă iubeşte el, trec şi las de la mine pentru că “aşa e bine”, văd secunde de viaţă pe care doar eu le simt, uit să ridic ochii din albul hârtiei pentru că aici mă simt liber, las creionul să urce în sus şi în jos, aici sunt şi pro sunt şi contra, aici nu sunt român, nu sunt european, sunt om cu bune dar şi cu rele, sunt eu cu mine cu Universul meu. Aici eşti tu, aici e mama, aici e tot ce simt, ce îmi place, aici nu mă deranjează nimeni, aici e totul verde, aici îţi simt buzele roşi şi obrajii calzi, aici plâng fără să mă justific, aici nu mă analizează nimeni, sunt eu şi doar atât; nu dau explicaţii, nu încerc să fiu mai bun, şi nici alţii nu sunt mai buni cu mine, nimeni nu se pretinde a fi prietenul meu, sunt eu într-o lume aproape perfectă. Aici e casa, aici e masa, e plânsul, e râsul, e fericirea mea, aici e mingea, e golul ce m-a făcut să plâng de fericire, aici nu-s prins în offside, aici nu e loc de minciună şi promisiuni, aici e prima noastră ieşire, aici e DA-ul nostru, aici e gânguritul şi suspinul Iubirii noastre. Mă las purtat de gânduri şi văd simţirile mele, e lumea mea, e lumea noastră, sunt tone de vise servite în miez de zi, sunt emoţii întinse pe felia fericirii. Mulţumesc scrisului şi gândului că există un colţ unde sunt eu, aşa cum vreau eu sa fiu!

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *