În 20 și ceva de ani de urmărit fenomenul fotbalistic, nu știu dacă am văzut un interviu mai copleșitor decât cel pe care Kevin Keegan l-a oferit pentru Sky Sports, în mai 1995. Pentru câteva minute, Keegan parcă a uitat că e în direct la TV, și-a pus sufletul pe tavă și a vorbit pe șleau despre mind-game-urile lui Fergie. Monologul lui Keegan a avut un patos pe care rar îl mai vezii astăzi într-o apariție TV a unui om din fotbal.

Deși a câștigat de două ori la rând titlul de cel mai bun jucător din Europa, deși a antrenat naționala Angliei, Kevin Keegan va fi mereu ținut minte pentru celebrul său rant din 1995, unul din momentele memorabile din istoria Premier League.

Era sezonul 1995/96, britpop-ul era în mare amploare, iar campionatul englez era total diferit față de produsul de marketing care a devenit în prezent. După un sezon în care a pierdut titlul în ultima etapă și finala Cupei o săptămână mai târziu, trupa lui Alex Ferguson, încercat să se întărească considerabil pe toate planurile. Era vremea în care Eric Cantona tocmai revenise după interdicția de opt luni, iar declarațiile lui Sir Alex Ferguson erau tot mai agresive.

La acea vreme, Newcastle United, implicată în lupta pentru titlul de campioană, era extrem de populară pentru spectatoriii neutri, dacă nu chiar ”everybody’s second team”. Sky Sports, care era încă la începuturile sale, ”boteza” trupa ofensivă a lui Kevin Keegan ca fiind „The Entertainers”. În sezonul 1992/93, ei au promovat în Premier League, iar în sezonul următor, în mod surprinzător, au terminat pe locul al treilea în primul eșalon, cea mai înaltă clasare a ”Coțofenelor” din 1927 până în acel moment. În ianuarie 1996, Newcastle avea un avantaj de 12 puncte în fruntea clasamentului, iar trofeul de campioană părea mai aproape ca niciodată, după aproape 70 de ani de așteptare.

”I will love it if we beat them.”

Începutul noului an nu a fost tocmai bun pentru trupa de pe St. James Park. ”Coțofenele” pierdeau teren, în timp ce ”Diavolii Roșii” erau de neoprit, victoriile cu 1-0 aduse de Eric Cantona, devenind marcă înregistrată. La începutul lunii martie, Man United a vizitat-o chiar pe Newcastle, Peter Schmeichel a prins un meci de zile mari, Cantona a marcat din nou, iar diferența dintre cele două echipe a fost redusă la un singur punct. 

Finalul de sezon a fost cum nu se poate mai spectaculos. Tonusul lui United începea să scadă, iar Sir Alex Ferguson apela tot mai des la conferințele de presă la jocuri ale minții,  sugerând că unele echipe precum Leeds United sau Nottingham Forest, nu ar intra pe teren împotriva lui Newcastle la fel de motivate precum au făcut-o împotriva sa. După victoria de pe Elland Road, la finalul sezonului, Keegan a ”cedat” în direct la televizor:

”When you do that with footballers like he said about Leeds, and when you do things like that about a man like Stuart Pearce… I’ve kept really quiet but I’ll tell you something, he went down in my estimations when he said that. We have not resorted to that. You can tell him now, we’re still fighting for this title and he’s got to go to Middlesbrough and get something.

And I’ll tell you, honestly, I will love it if we beat them. Love it.

But it really has got to me. I’ve voiced it live, not in front of the press or anywhere. I’m not even going to the press conference. But the battle is still on and Man United have not won this yet.”

Fără să mai reziste nedreptăților spuse la adresa echipei sale, pe drept, Keegan se răstea cu o indignare pe care o vezi atât de rar expusă de o persoană  publică în direct la TV. Pentru câteva minute, managerul lui Newcastle s-a detașat de locul său de muncă sau de faptul că era în direct la TV, și a stat drept ca un bărbat, ca o ființă umană căreia îi pasă de ceea ce face.

Keegan, victima perfectă a lui Fergie

Reputația lui Ferguson pentru „mind games” avea să fie întărită de reacția plină de emoție a adversarului său. Keegan a fost practic victima perfectă a lui Fergie. Înainte de toate, Keegan a arătat mereu latura sa umană, fie că dedica o melodie de dragoste în direct la televiziunea germană pe vremea când juca la Hamburg, fie că se prăbușea pe panourile de publicitate, devastat la sfârșitul celebrei înfrângeri, 4-3 cu Liverpool. Kevin Keegan nu a fost niciodată omul care să-și ascundă emoțiile, iar presa din Anglia avea să-l descrie perfect pe fostul manager al ”Coțofenelor”:

”There was always a beautiful honesty about Keegan and one got the sense that he was so open and susceptible that the worst hypnotist in the world would have him in a trance within seconds.”

Revenind la acel sezon, în ultima etapă, Manchester United s-a deplasat la Middleborough și a obținut cele trei puncte care aveau să-i asigure titlul. Newcastle United nu s-a mai apropiat vreodată de câștigarea titlului și nici nu lasă impresia că o vor face. Keegan a demisionat câteva luni mai târziu, dar nu înainte de a obține o victorie cu 5-0 împotriva United-ului lui Ferguson, o victorie care a venit cu un sezon prea târziu și care ar putea fi foarte bine descrisă ca și ”cântecul de lebădă” al celor porecliți „The Entertainers”. Kevin nu a câștigat niciodată titlul în calitate de antrenor, în timp ce pentru Fergie, titlul din 1995/96 avea să fie al treilea din totalul de 13 titluri pe care scoțianul le-a obținut pe Old Trafford.

Cu toate acestea, ”King Kev” încă ar trebui să mai fie aclamat pentru că a oferit un moment de magie și a arătat o pasiune și o calitate umană pe care doar tânjim să o vedem în zilele noastre la majoritatea antrenorilor din Premier League.

sursa foto: skysports.com

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată.