Gala bogaților reîncepe săptămâna asta și ne prezintă câteva dueluri interesante. De la încheierea grupelor au avut loc câteva schimbări de personal care pot schimba soarta unor echipe în această competiție, fie ea noua soartă și eliminarea sigură.

Întâlnirile din prima săptămână sunt după cum urmează:

RB Leipzig v Liverpool – marți, ora 22:00

Criza mare prin care trece Liverpool le dă o șansă nemților. Pentru britanici este însă un moment important, genul de moment care poate defini un grup, îmbina sau dezbina o echipă. Jürgen Klopp se poate folosi de meciul cu Leipzig, de dubla asta care pare să vină într-un moment cum nu se poate mai prost, și să construiască un final de sezon salvator. Are în față un antrenor din noua generație, care a impresionat anul trecut, Julian Nagelsmann.

Eliminarea echipei germane ar oferi o doză importantă de încredere echipei pentru fazele următoare și l-ar ajuta și pe Klopp să evite o cădere de genul celei avute cu Dortmund după ce i-a adus pe aceștia în finala Ligii Campionilor. În ciuda problemelor din apărare care sunt considerate de mulți ca fiind cauza prăpastiei de formă, eu cred ca Liverpool are resursele și capacitatea de a surprinde plăcut în acest meci.

Pronostic: 2-2

Barcelona v Paris Saint Germain – marți, ora 22:00

Dacă anticipam un duel mai echilibrat decât și-ar dori catalanii în condițiile în care Thomas Tuchel era încă la Paris, lucrurile pot fi ușor și mai complicate cu Mauricio Pochettino pe banca tehnică a francezilor. Salut schimbarea antrenorului german care nu se potrivea nicidecum lotului de jucători. Problema lotului nu cred că este însă rezolvată, fiind în continuare o colecție scumpă și ineficientă de lideri mai mult sau mai puțin compatibili care alternează evoluții spectaculoase cu rușini aparent inexplicabile.

Dacă antrenorul argentinian este potrivit pentru caracterele echipei rămâne de văzut. Deși ca temperament și fel de a fi se potrivește mai mult decât un neamț fără autoritate, nici Pochettino nu pare genul de antrenor care să aibă sub comandă un vestiar atât de dificil. Spiritul său latin îl va ajuta, să vedem însă dacă este cu adevărat și un spirit de învingător. Când vine vorba de trofee, deși a fost aparent foarte aproape de a cuceri chiar Liga Campionilor, în rest găsim un mare zero în această categorie în ceea ce îl privește.

În dubla cu Barcelona, șansele parizienilor se bazează în mare parte pe continua criză a catalanilor care se află într-o perioadă mai tulbure și va fi nevoie de claritatea rezultatului alegerilor președintelui de club pentru ca formația blau-grana să se poată gândi serios la performanțe majore. Din păcate Ronald Koeman dă semne des că nu are sub control situația și nu oferă siguranță că este soluția de antrenor, nici după ce apele la vârful organizației se vor liniști.

Chiar dacă pentru parizieni miza partidei este mai mare, chiar dacă Barcelona nu arată a Barcelona, chiar dacă Pochettino pare mai bun decât Koeman, consider că tot Barcelona are prima șansă. Iar așa zisele încercări de destabilizare a Barcei prin zvonuri cum că Messi ar fi semnat să se transfere la Paris din vară, sunt puțin prea naive. Dintre toate cluburile la care a fost transferat Messi de către presă, Parisul în constelația actuală mi se pare cea mai puțin probabilă destinație pentru argentinian. Dacă alegerile vor aduce un președinte potrivit, cred că Messi va alege să continue la Barcelona.

Pronostic: 4-2

Porto v Juventus – miercuri, ora 22:00

Înainte de pauza de iarnă, anticipam o creștere în evoluție pentru echipa lui Andrea Pirlo până la duelul cu portughezii. Juventinii se țin aproape de topul campionatului intern și arată o evoluție lentă a echipei. Un lucru de care Pirlo nu a reușit încă să scape sunt înfrângerile în meciuri cu miză mare. Chiar în ultima etapă cu Napoli, înfrângerea i-a oprit din a se apropia foarte tare de echipele din Milano care domină momentan Serie A.

Este destul de clar că schelele de pe șantierul torinezilor nu pot fi încă înlăturate. Întrebarea este însă dacă structura actuală este suficientă încât să le mai dea timp până în sferturile de finală. Vom vedea un prim rezultat relevant miercuri. Sergio Conceicao va încerca să profite de situația actuală a italienilor și deși Porto nu mai domină campionatul Portugaliei cum o făcea cu alți maeștri tehnicieni, echipa nu arată în nici un caz ca o victimă sigură. Să nu exagerăm însă totuși, Juventus are prima șansă și este favorită clară a dublei manșe.

Pronostic: 1-1

Sevilla v Borussia Dortmund – miercuri, ora 22:00

Deși pare un duel echilibrat, consider că spaniolii sunt favoriți cerți. Decizia nemților de a nu angaja un antrenor cu nume se dovedește a nu fi un succes atât de mare cum a fost Hansi Flick la Bayern. Ba chiar din contră. Nu știu dacă Borussia a încercat să își copieze sora mai mare din campionatul intern, dar rezultatele arată o înrăutățire a situației după plecarea mediocrului Lucien Favre.

Calitatea jucătorilor din echipa germană pot încă decide acest duel, dar cred că stabilitatea echipei spaniole și superioritatea de pe banca tehnică vor aduce calificarea latinilor în final.

Pronostic 3-0

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

Fizician român pierdut în Pădurea Neagră, caută izvorul Dunării să îl aducă înapoi în țară. Este, în ciuda locației actuale, un simpatizant al lumii latine. Pasionat de fotbal și de Roma antică, scrie despre fotbal din plăcere.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *