Ultima săptămână din optimi ne prezintă patru dueluri în care toate echipele care joacă pe propriul teren vor începe în avantaj. Dacă ne uităm la întregul tablou al optimilor de finală, 7 din cele 8 meciuri tur s-au încheiat cu victorii pentru echipele care au evoluat pe teren străin. Un asemenea procentaj al victoriilor pentru echipele care joacă în deplasare în optimi nu s-a mai înregistrat niciodată din 2004 încoace de când avem actualul format al competiției.

Oare de ce? Eu spun că un motiv foarte probabil ar fi lipsa spectatorilor din tribune. Avantajul terenului propriu nu prea mai există, și meciurile pot fi comparate cu meciuri pe teren neutru. În acest context, efectul de care avem parte este acela că echipele care joacă în deplasare joacă mult mai ofensiv încercând să înscrie sfintele goluri din deplasare, neexistând publicul ostil lor care să le pună plumb în ghete. UEFA, deși efectul ar fi putut fi prevăzut, nu a renunțat la regula golurilor în deplasare. Pentru cei care nu știu, când scorul este egal la total, echipa care a înscris mai mult în deplasare este cea care obține calificarea.

Împotriva a ce știm noi a fi natural, în situația de acum echipele din deplasare sunt cele care au inițiativa și trebuie să profite de avantajul golurilor în deplasare, la fel cum înainte profitau de avantajul terenului propriu. Asta înseamnă că scorurile favorabile obținute de echipe în tur în deplasare sunt doar normale, după noile norme, și vor trebui apărate în retur. Presiunea în plus este asupra celor care joacă acasă, datorită faptului că golurile echipelor vizitatoare vor conta mai mult. Cred că vom vedea niște meciuri mult mai interesante decât par la prima vedere.

Manchester City v Mönchengladbach – Marți, ora 22:00

(în tur 2-0)

Deși City a arătat o ușoară slăbiciune în derbyul orașului, rămâne o echipă puternică, o echipă relativ constantă în ultima vreme. Nemții nu au un sezon extraordinar nici în Bundesliga și nu sunt o echipă capabilă să învingă pe City, probabil nici să scoată un egal.
Pep Guardiola a odihnit în weekend câțiva jucători cheie pentru a îi avea proaspeți pentru acest meci și pentru a evita o surpriză neplăcută. Gladbach a fost o tragere la sorți foarte norocoasă pentru City, fiind una din cele mai accesibile echipe posibile din această fază a competiției.

Pronostic: 2-0

No description available.

Real Madrid v Atalanta – Marți, ora 22:00

(în tur 1-0)

Este unul din meciurile la care m-am referit când am spus că va fi mai interesant decât ar fi fost dacă se juca în fața publicului. Real nu beneficiază de atmosfera electrizantă de pe Bernabeu și presiunea este pe ei pentru că orice victorie a italienilor, la orice scor, înseamnă ori eliminare, ori prelungiri în cel mai bun caz. Atalanta va juca mai deschis, ofensiv, iar șansa aceea pe care am spus în meciul tur că o are Atalanta, o va avea din nou acum, să își creeze o identitate mai puternică pe plan european.

În tur au dezamăgit, dar au fost și dezavantajați de eliminarea dictată de arbitru într-o situație în care poate dacă ar fi fost un jucător al Realului vizat, nu s-ar fi scos cartonașul roșu. Însă cum am concluzionat în analiza de la începutul articolului, echipele din deplasare sunt mai avantajate de un joc ofensiv agresiv, un joc deschis, decât ar fi fost în condițiile normale ale competiției. Italienii vor fi probabil și mai motivați din cauza la ce s-a întâmplat în meciul tur, iar Real Madrid va trebui să se ridice la înălțime marți pentru a se califica. Prevăd o luptă dură și un meci spectaculos. Poate vor exista din nou eliminări, iar acestea ar putea rupe din nou echililbrul partidei.

Pronostic: 3-3

No description available.

Bayern München v Lazio – Miercuri, ora 22:00

(în tur 4-1)

Regina Europei primește vizita romanilor de la Lazio. Actuală, și probabil viitoare campioană și în Germania, Bayern trece poate printr-o eră de glorie istorică a clubului. În trecut când echipele din Europa aveau o așa perioadă ajungeau să învingă în sezoane consecutive pe plan european. Inclusiv Bayern a avut o astfel de perioadă de dominare continentală între 1973 și 1976, când au cucerit trofeul de 3 ori la rând. În era Ligii Campionilor moderne, Real Madrid este singura care a reușit să se impună în acest fel, ea fiind și prima din istoria romantică a acestei competiții care a dominat Europa timp de nu mai puțin de 5 sezoane consecutive.
Lazio e o pietricică mică în drumul către un nou titlu în Ligă și cred că italienii nu au forța să scoată un rezultat pozitiv, fiind mult prea departe de a putea emite pretenții la calificare. Singura posibilitate pentru ei ar fi ca nemții să fie prea relaxați și să își neglijeze responsabilitățile, însă știm cu toții că un asemenea comportament nu le stă în fire.

Pronostic: 3-1

No description available.

Chelsea v Atletico Madrid – Miercuri, ora 22:00

(în tur 1-0)

Al doilea meci care este deschis oricărui deznodământ este duelul dintre Thomas Tuchel și Diego Simeone. Simeone a fost învins într-un meci lipsit de foarte multă spectaculozitate. Deși Tuchel a jucat cu deja celebra tactică de gegenpress, acesta a reușit să producă un xG de doar 0,6, pe când Atletico apărându-se mai tot meciul a avut un xG de 0,5 (pentru cei care nu știu xG este un factor calculat de statisticieni care ne oferă informații despre numărul de goluri care te-ai aștepta să le înscrie o echipă în funcție de periculozitatea ocaziilor de gol pe care a reușit să și le creeze).

Corect ar fi fost conform acestor statistici, un rezultat de egalitate. Însă și cu execuția incredibilă a lui Olivier Giroud de pe Arena Națională din București, unde s-a disputat meciul tur, Chelsea nu se află într-o situație foarte confortabilă. Atletico, precum Atalanta, trebuie pur și simplu să câștige meciul retur. Dacă vrei să fii campioană europeană, trebuie să te poți ridica la înălțimea unui astfel de moment. Nivelul de dificultate al soluțiilor tactice pe care trebuie să le găsească Cholo Simeone în acest meci este foarte ridicat, însă ce alt antrenor ar putea fi mai bun să le găsească, decât cel mai bine plătit antrenor de fotbal al lumii?

Pronostic: 1-2

No description available.

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

Fizician român pierdut în Pădurea Neagră, caută izvorul Dunării să îl aducă înapoi în țară. Este, în ciuda locației actuale, un simpatizant al lumii latine. Pasionat de fotbal și de Roma antică, scrie despre fotbal din plăcere.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *