Avalanșa statistică: de la aproape zero date la prea multe?
Până la începutul anilor ‘90, casetele tehnice ale televiziunilor și ziarelor făceau cunoscute doar scorul final, cel de la pauză, iar dacă erai norocos, vedeai și marcatorii golurilor. Dacă erai și mai norocos, aveai teletext.
Treptat au început să se numere cornere, faulturi, offside-uri, șuturi, aproape orice. Când a început să se calculeze procentajul posesiei balonului deja începuserăm toți să fim ”Mister” și să tachinăm prietenii când echipa noastră preferată a ”subordonat” adversarul. Când au apărut simpaticele heatmaps, average player position sau, favorita mea, progressive passes, era clar că lucrurile au devenit serioase, iar cine nu se folosește de analiza statistică rămâne în urmă.
În ultimul deceniu au apărut zeci de companii de Football Analytics & data-driven solutions, iar 2012, a reprezentat un nou nou moment important, odată cu introducerea celebrului xG (expected goals). xG-ul oferea o modalitate îmbunătățită de a evalua atacanții și calitățile lor de marcatori, dar și dacă o echipă a supra sau subperformat. A apărut la scurt timp și conceptul de xA (expected assists) și nu cred că sunt singurul care se gândea când știința va reuși să analizeze și traseele de joc împreună cu impactul jucătorilor în pattern-uri de joc care duc la marcarea golurilor.
Despre zonele din teren din care se pot iniția faze periculoase de gol s-a mai scris, dar până la recenta ”găselniță” a celor de la Opta, nu se ajunsese decât la câteva analize apreciate, dar care parcă nu atingeau problema îndeajuns de mult.
Ce e PV (Possession Value)?
Cu origini în NBA și NFL, ca la atâtea alte concepte din Football Analytics, modelul Posession Value evaluează calitățile în posesie ale oricărui jucător de pe teren, dincolo de parametrii traditiționali care măsoară numărul de assisturi, numărul total de pase, procentajul de pase corecte etc. Possession Value definește care-s șansele ca un gol să fie marcat dintr-un anumit atac pozițional și vine la pachet cu Posession Value Added care reprezintă procentul cu care un jucător contribuie la creșterea șansei echipei sale de a marca,
N-ați avut niciodată oameni în jur care să fie revoltați de procentajul ridicat de pase reușite al unor mijlocașilor defensivi, precum Rodri, Fabinho, Carrick sau Busquets? ”91%?! Bine bă, dar pase din astea simple de 2 metri pot da și eu.” Toți am auzit asta măcar o dată.
Cei de la Opta s-au întrebat cum am putea evalua calitățile unui deep-lying playmaker (și nu numai). Cum am putea concluziona dacă contribuția lor face echipa mai bună sau nu? Prin implicarea lor în faza de construcție, crește sau nu șansa echipei de a marca goluri și câștiga meciuri? În cele mai multe cazuri, când se evaluează mijlocașii defensivi, nu e relevant să studiezi xG-ul și xA-ul acestora, acestea fiind în cele mai multe cazuri minime. În schimb, ne putem uita la alți parametri precum numărul de progressive passes (concept care e în strânsă legătură cu Posession Value) sau de pase în treimea adversă. Dar în timp ce acești indicatori sunt mai importanți, apar și semne de întrebare. Cum știi cât de ridicat a fost impactul fiecărei pase date în treimea adversă? Pentru asta, Opta au creat Possession Value…
Cum se cuantifică PV-ul?
Pe teren, jucătorii au de luat o mulțime de decizii. Pe de o parte când încearcă să maximizeze probabilitatea echipei de a înscrie, pe de altă parte când încearcă să minimalizeze șansele de a primi gol. Uneori e ușor să observi eficiența contribuției jucătorilor (de exemplu – o pasă care lasă atacantul singur cu portarul advers), dar alte ori nu e atât de simplu…
Aici intervine modelul de Posesion Value creat de Opta. PV măsoară probabilitatea unei echipe de a înscrie într-un anumit moment al posesiei balonului, iar PV+ e procentul cu care un jucător contribuie la creșterea șansei echipei sale de a marca, după cum veți vedea într-un exemplu mai jos. Modelul încă e în dezvoltare și poate evolua pe durata actualului sezon, în funcție de feedback-ul pe care-l vor primi cei de la Opta. La fel ca și în cazul xG-urilor, primii cârcotași deja au apărut.
Unul din cele mai relevante exemple oferite de Opta Pro publicului larg despre cum modelul PV este aplicat pe o acțiune de atac a lui Liverpool. Cel mai recent event al șirului de pase ilustrat mai jos este o pasă dată de James Milner. În acest moment al fazei de construcție, care e probabilitatea ca faza de atac să se încheie cu gol? Pe baza informațiilor din arhiva Opta, analizând unde se află aici balonul și cum a ”curs” faza până aici, Cormoranii ar putea înscrie o dată la treizeci astfel de construcții ale jocului.
”Remember, we are not concerned about how a goal is scored. A goal could be scored because the receiving player shoots and scores directly. Alternatively, a goal could be scored 20 touches later from a corner. As long as the team does not lose possession in the meantime, it counts. The likelihood of any goal occurring within the same possession is what the model estimates.” (OptaSports)
În acest caz, modelul PV estimează probabilitatea ca fiind 3,3%. Cum ajunge Opta la acest procent?
”The model bases this estimation on up to five prior events within the same possession, as illustrated in the graphic above. It then compares it to historical data to try and estimate the likelihood of a goal occurring. Generally, the later an action occurs in the sequence, the more important it is considered. In this example this means the final pass by Milner has a larger influence than the pass that happened five actions before.” (Opta Sports)
Dacă ați rezistat până aici, poate vă întrebați: ok, și cum ajută asta să evaluezi toate acțiunile unui jucător pe teren? Să urmărim aceeași aceeași acțiune a lui Liverpool și ce a urmat două event-uri după pasa lui Milner.
Firmino, după ce a primit mingea de la Milner, avansează cu balonul până în preajma careului și apoi pasează filtrant la Sadio Mane. Modelul PV estimează în acest moment probabilitatea înscrierii unui gol la rata de 33.9%. În alte cuvinte, jucătorul care a realizat pasa filtrantă a crescut șansa înscrierii unui gol cu mai mult de 30%. Cam asta e ceea ce Opta numește ”PV adaugată” sau PV+, iar aplicând modelul PV, se poate evalua fiecare dribling sau fiecare pasă de pe teren, văzând cum crește sau diminuează șansele de a marca un gol. Jucătorul în cauză poate să nu marcheze tot meciul, poate să nu ofere neapărat un assist, dar un indice ridicat PV+ poate fi dovada că acesta e implicat în joc și trage echipa după el. Acel ”drive forward” pe care-l auzim atât de des în analizele de la Sky.
Graficul de mai jos etalează jucătorii cu cel mai ridicat nivel al PV+ raportat la 90 de minute, pentru fiecare club din Premier League în primele 7 etape din acest sezon.
Dincolo de goluri și assisturi
N-a trecut mult de când cineva mă întreba revoltat ce caută Guendouzi la Arsenal și la ce altă echipă din Big 6 ar intra francezul. Încă-or fi golurile si assisturile calea principală de a evalua jucătorii de câmp, dar alături de progressive passes, acest PV+ vine tare din spate în sprijinul acelori mijlocași subevaluați, care de multe ori trag echipele după ei și a căror prestație e mai greu de remarcat când privești meciul cu un ochi în altă parte.
Conceptul înca e în fază de dezvoltare, cei de la Opta au prezentat o introducere mai detaliată aici, iar cei mai tocilari dintre noi se pot arunca chiar și într-un deep dive în Possession Value aici.
Expected Possession Value: The expected outcome at every moment in a possession driven by an evaluation of the full spatiotemporal characteristics of the 22 players as well as the potential value of ball drives, shots, or passes to any location
The future of football analytics. pic.twitter.com/oA30aopA5M
— David Garcia (@IJaSport) March 13, 2019
Surse:
– optasportspro.com – Introducing a possessions framework
– optasportspro.com – Introducing a Possession Value framework
– optasportspro.com – Possession Value – a deeper dive
– anglofil.ro – Când fotbalul se intersectează cu știința
– foto: scisports.com
Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:
- Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin Whatsapp sau e-mail.
- Urmărește-ne pe Facebook, Instagram, Twitter și Youtube.
- Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple Music, Spotify, Anchor.fm sau pe Google Podcasts.