Leo Messi

Este marți și avem un nou articol de preview pentru etapa de Liga Campionilor. După o pauză internațională evoluția echipelor participante va fi foarte interesant de urmărit. Echipele care au avut un start nedorit în grupele din care fac parte, au șansa de a-și reseta parcursul. Au șansa de a reintra în jocurile calificării, printr-un meci care să le dea un boost de moral pentru retur. În cele ce urmează vom analiza ce este cel mai interesant de urmărit în această etapă și vom începe cu cele mai puternice dueluri.

Meciurile etapei:

Inter Milano – Barcelona (marți, ora 22:00)

Există multe meciuri foarte interesante în această săptămână, prin prisma tipurilor de proiecte ale echipelor care se confruntă. Dar de departe cel mai interesant și cel mai sonor meci, în același timp, se va juca pe San Siro între echipa „nerazzurri” și favorita mea principală din acest moment la cucerirea trofeului, Barcelona. Meciul este un adevărat reality check pentru ambițiile ultime ale catalanilor din acest an. Partida foarte bună făcută pe terenul campioanei Germaniei va trebui dublată de o victorie, poate chiar clară, pe terenul vice-campioanei Italiei. Barcelona pare să aibă un parcurs foarte bun în ultima vreme și este de așteptat să vedem un joc foarte ofensiv din partea acestora.

Inter-ul lui Simone Inzaghi vine după o înfrângere oarecum neașteptată în fața unei Rome renăscute sub bagheta lui Jose Mourinho. O nouă înfrângere pe teren propriu ar putea însemna un moment de mare cumpănă pentru tânărul manager italian. Modul în care este construită echipa din Milano urmează niște principii corecte și a adus în ultimele sezoane progrese importante. Startul sezonului în curs este însă unul clar sub așteptări. Inter-ul ar fi trebuit să profite de anii de experiență câștigați în Europa, în grupe ale Ligii Campionilor la fel de dure ca și cea de anul acesta. Din păcate au avut prea mult respect față de Bayern, iar acum se văd nevoiți să învingă monstrul grupei, Barcelona, pentru a păstra șanse de calificare.

preview liga campionilor
Lautaro Martinez va dori să evite deznodământul luptei din 2019 împotriva Barcelonei

Mă aștept la un meci spectaculos, dominat de ofensiva Barcelonei de la un capăt la altul. Inter-ul va lupta frumos și nu cred că se vor da bătuți foarte ușor, dar în final vor trebui să recunoască superioritatea mașinii de fotbal catalane. Aș miza chiar și pe o victorie la mai multe goluri diferență pentru spanioli, dar m-ar bucura mult dacă italienii ar face o figură frumoasă sau chiar ar surprinde din punct de vedere al rezultatului.

Chelsea – AC Milan (miercuri, ora 22:00)

Milanezii vor fi implicați la maximum în această etapă de Ligă, întrucât și AC Milan va fi implicată într-o partidă sonoră în această săptămână. Deplasarea de pe Stamford Bridge va fi un prim test major pentru Graham Potter pe banca albaștrilor. Un meci internațional, cu care noul antrenor englez trebuie încă să se obișnuiască, și în același timp un meci cu un adversar foarte puternic.

Campioana Italiei trebuie să demonstreze că fotbalul italian trebuie din nou luat în serios, deși nu este una din reprezentantele cele mai de seamă ale unui proiect cu adevărat italian. Prezența unor legende ale clubului în structura de conducere, cum ar fi Paolo Maldini sau Franco Baresi, este un mare plus. Dar la vârful piramidei se află momentan un businessman american, Gerry Cardinale, care a preluat clubul de la alt businessman american în vara recent încheiată.

Este de așteptat ca noul patron să încerce și el să impună anumite americanisme la clubul de tradiție din Nordul Italiei. Una din devizele firmei sale este de a îmbunătăți „ospitalitatea” și a dezvolta partea economică din jurul experienței unui meci. Din păcate aceasta ar însemna o americanizare a experienței unei partide de fotbal, lucru cu care rămâne de văzut cum se vor împăca europenii/italienii.

Fotbalul este un business dar cultura europeană rămâne totuși una diferită față de cea americană și ne oferă identitate. În ultimii 20 de ani cantitatea de bani care se învârte în lumea fotbalului a crescut enorm și la un moment dat ar trebui să se atingă o anumită limită. Nu am să intru în detalii aici, se pot scrie întregi cărți despre asta. Ceea ce doresc să scot în evidență este faptul că nu stoarcerea de bani a fanilor e soluția finanțelor echipelor de fotbal.

preview liga campionilor
Noul patron al milanezilor negociind cu tradiția, în forma lui Paolo Maldini

Revenind la meciul din Londra, avem două echipe ce promit un meci echilibrat. Stabilitatea milanezilor este mult mai mare, echipa având aceeași echipă tehnică de 3 ani de zile. Aș tinde către o victorie a italienilor, cu mențiunea că pentru Graham Potter, antrenorul englezilor, este exact genul de partidă pe care iubea să o joace când era antrenorul lui Brighton. Evoluțiile din partidele cu echipe mari l-au scos în evidență pe acesta în așa măsură încât a fost ochit de Chelsea. Va fi interesant de văzut dacă Potter va aborda precaut partida, sau își va arăta identitatea de joc promovată la Brighton. Eu sper să fie neînfricat și să atace din primul minut. Am avea o partidă pe cinste!

Benfica – Paris Saint-Germain (miercuri, ora 22:00)

Un nou test important pentru Mbappe &Co. Partida de la Lisabona are potențialul de a ne oferi mult spectacol. Christophe Galtier trebuie să fie conștient de pericolul ca echipa sa să subestimeze adversarul. Am încredere că partida va fi pregătită în amănunt, rămânând ca doar reprezentația jucătorilor din teren să se ridice la înălțime. Leo Messi a arătat clar că se simte bine sub bagheta antrenorului francez și se pare că echipa funcționează cu un minim de fricțiune momentan. Dacă managementul vedetelor va fi făcut corect, Parisul poate spera în acest sezon la cucerirea primului trofeu în competiția pe care tot ei au inventat-o.

Benfica face parte din trio-ul de foc al Portugaliei în Ligă în acest an. Deși echipa națională a Portugaliei este de ceva vreme o putere la turneele finale, echipele de club nu prea au reușit să sperie pe nimeni când a venit vorba de cucerirea trofeului. Cu excepția lui Porto în 2004, echipele portugheze nu au ajuns prea departe în formatul modern al competiției. Forța fotbalului portughez este însă foarte mare, iar Benfica este liderul la zi al campionatului din Portugalia. Echipa lusitană a impresionat în multe rânduri în această competiție și a arătat că poate pedepsi greșelile oricărei echipe din Europa. Dacă PSG nu va fi în stare să arate ce pot, portughezii îi vor trezi rapid la realitate.

Mbappe
Cât de departe în competiție îi vom vedea pe acești băieți în acest sezon?

Pronosticul meu la această partidă va fi favorabil francezilor. Proiectul de la Paris dă semne din ce în ce mai multe că este unul sănătos și că personajele principale ale poveștii și-au înțeles rolurile pe care trebuie să le îndeplinească. Deși cu un tânăr de 23 de ani în echipa de conducere, cu o responsabilitate mult mai mare decât ar putea mulți oameni cu mare experiență să ducă, încep să cred că proiectul poate crea un erou de legendă pentru Franța. Benfica va lupta frumos, iar meciul nu poate să nu fie spectaculos.

Posibile suprize:

Eintracht Frankfurt – Tottenham (marți, ora 22:00)

Nemții le vor pielea englezilor de când lumea. Pe italieni îi urăsc din principiu, așa că pe Tottenham în frunte cu Antonio Conte vor dori să îi sfâșie în bucăți. Întrebarea este dacă vor putea să își și îndeplinească misiunea. Până acum nu au impresionat în acest sezon de Ligă și nici în campionat unde au fost demolați de Bayern. Un Bayern care are probleme momentan. În ciuda acestor argumente, Frankfurt are 3 victorii consecutive și un moral ascendent, în timp ce la Tottenham lucrurile par să meargă în direcția opusă.

Ceva s-a rupt în sânul echipei londoneze, iar lupta lui Conte de a redresa lucrurile poate să nu mai aibă același succes ca anul trecut. Și asta în mare parte pentru că este posibil ca de data aceasta chiar el să fie problema, persona non grata în vestiarul englezilor. Acum un an antrenorul italian se reconecta cu vestiarul după un moment în care reunoștea public că este posibil să nu se priceapă atât de bine la fotbal pe cât credea. Se va mai umili Conte din nou în public cum a făcut-o sezonul trecut înainte ca Spurs să înceapă o revenire miraculoasă? Va funcționa asta din nou dacă se va întâmpla? Rămâne de văzut.

Ce este cert este că momentul acela nu a venit încă, iar o înfrângere la Frankfurt ar fi exact genul de situație care ar putea crea acel moment. Iar dacă italianul nu va profita de el, poate că povestea sa cu echipa din Londra se va încheia mai rapid decât ne-am fi imaginat la finalul sezonului trecut. Cine știe ce idei mai are Daniel Levy și așteaptă la colț cu Thomas Tuchel de mânuță. Mă aștept la o partidă grea pentru Spurs cu potențial mare de surpriză.

preview liga campionilor
Marele cuplu de atacanți de la Tottenham, Kane & Son, au un deja-vu cu o nouă criză ce amenință forma echipei
Copyright: xJavierxGarcia/Shutterstockx 13428970cc

 

Club Brugge – Atletico Madrid (marți, ora 22:00)

Poate unul din cele mai interesante proiecte ale echipelor mici, care și-au făcut apariția în acest sezon de Liga Campionilor, îl găsim la Brugge. Luând modelul inventat de Barcelona cu Pep Guardiola și perfecționat de Real Madrid cu Zinedine Zidane, clubul belgian și-a format un antrenor în propria ogradă. Carl Hoefkens este omul momentului la Brugge și mă aștept să auzim de acest nume tot mai des în viitor.

Tânărul antrenor al belgienilor a început munca de jos din postura de „antrenor de talente” și antrenor secund la echipele de tineret U18 și U21 ale clubului. Apoi a urmat promovarea către prima echipă unde a primit rolul de a integra tinerele talente în angrenajul primei echipe. Este evident modul în care Brugge construiește pentru viitor, oferind și o identitate locală puternică primei echipe. Club Brugge înțelege importanța identității și efectul pe care aceasta o poate avea asupra unor jucători care altfel se pot pierde în necunoscut.

Despre Carl Hoefkens se poate spune că se vede câtă încredere are clubul în munca lui, după modul cum acesta a progresat în ultimii ani în rang. Șansele să dai rateuri cu antrenori aduși la echipă în acest mod sunt mult mai mici, deoarece ai lucrat deja cu acel om pe o perioadă lungă de timp, îl cunoști deja foarte bine, iar acesta nu va avea probleme în a înțelege proiectul clubului sau identitatea pe care vrea să o proiecteze acesta. Este evident talentul acestui antrenor, iar etapa trecută la Porto a avut și elementul surprizei, nimeni neavând habar că acesta există. Este însă greu să mai zbori „under the radar” când bați cu 4-0 la Porto.

preview liga campionilor
Un nou mare antrenor pare să își facă loc pe scena europeană, Carl Hoefkens de la Club Brugge

Diego Simeone va trebui să pregătească acest meci în mare amănunt pentru a evita o nouă rușine. În etapa trecută a ales o strategie de joc pedepsită aspru de o echipă fără mari pretenții europene, aflată momentan pe loc de retrogradare în campionatul Germaniei. Lecția aplicată de nemți celor de la Atletico îl aduce pe Simeone în situația să nu își permită un pas greșit în Belgia. Simeone a arătat însă și în trecut că nemții sunt un coșmar de-al său. Dacă există însă personaje noi care pot apărea în coșmarurile lui Simeone în viitorul apropiat, atunci Carl Hoefkens este siguranță unul din ele. Este dificil de prezis ce se va întâmpla, însă tocmai asta este și surpriza într-un meci între Atletico, finalistă a Ligii Campionilor de două ori chiar sub bagheta lui Simeone, și Brugge, o echipă fără istorie în fotbalul european modern.

Spectacol cu multe goluri:

Bayern München – Viktoria Plzen (marți, ora 19:45)

Viktoria Plzen este adversara perfectă pentru Bayern etapa aceasta. Nemții vor profita de moment pentru a prinde un boost de încredere. Mă aștept la un recital de goluri și o execuție fără istoric a cehilor pe Allianz Arena. Plzen nu are încă experiența necesară pentru a nu o respecta pe Bayern, iar Bayern nu are nici milă, nici simpatie față de adversari. Momentele grele prin care trece clubul bavarez își vor găsi o temporară consolare în spectacolul pe care îl vor oferi fanilor la acest meci.

Liverpool – Rangers (marți, ora 22:00)

La fel ca Bayern, Liverpool are în față un adversar de care va dori să profite. Rangers a pierdut cu scor de neprezentare sau mai rău toate testele importante din ultima vreme. Capacitatea de a ajunge la poartă a cormoranilor, la care se adaugă dorința de a demonstra că totul este totuși bine la club, deși nu este, vor fi două ingrediente importante pentru un rezultat cu multe goluri pe Anfield. La fel cum s-au descătușat pe Anfield cu Bournemouth, cred că o vor face și cu Rangers. Păstrând desigur proporțiile.

preview liga campionilor
Liverpool va dori să recreeze atmosfera de la meciul cu Bournemouth din August, și în Liga Campionilor Copyright: xPaulxGreenwood/Shutterstockx 13329447u

 

Ajax – Napoli (marți, ora 22:00)

Ajax și Napoli sunt două echipe cu un fotbal foarte ofensiv. Fotbalul total al olandezilor va genera un joc deschis, iar forța de contra-atac a italienilor pare să fie o armă redutabilă împotriva lăncierilor. La fel ca anul trecut, Ajax trece printr-un proces de re-afirmare. Victoria din prima etapă cu Rangers a fost urmată de o înfrângere la limită, dar într-un meci în care a fost dominată teritorial de Liverpool. Acum Ajax a adunat 3 meciuri fără victorie și chiar și un scor egal ar putea pune sub semnul întrebării parcursul echipei din acest sezon.

O victorie ar reseta însă din punct de vedere al moralului echipa și ar da probabil motive clare olandezilor să spere la un sezon european reușit. Antrenorul Alfred Schreuder este în continuare un personaj care pare foarte potrivit pentru proiect, dar asta nu îl scutește de a dovedi acest lucru. Partida cu Napoli este un must-win pentru un Ajax care domina anul trecut autoritar o grupă cu Sporting și Dortmund. Merg pe victoria olandezilor, dar și pe spectacol.

Alte lucruri interesant de urmărit:

  • Campioana și vice-campioana Portugaliei, FC Porto și Sporting au meciuri importante în care ar trebui să se impună, ele având aspirații superioare adversarelor în ceea ce privește sezonul european.
  • Salzburg și Dinamo Zagreb joacă în duelul surprizelor grupei E. Este de așteptat un meci cu o miză uriașă pentru cele două combatante, o eventuală calificare în optimi fiind istorică pentru oricare dintre ele.
  • City, Real Madrid, Juventus și Leipzig par să aibă meciuri pe care le vor rezolva relativ ușor acasă. Mai ales City, care sunt probabil idolatrizați de toată suflarea Copenhagăi.
  • La Sevilla se dă o luptă crâncenă pentru poziția a doua de calificare în optimi. Două echipe cu identități puternice se vor duela fără menajamente. Miza este și aici foarte mare.


Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România pe Facebook, abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp, și urmărește-ne pe FacebookInstagramYouTube și Discord.

Fizician român pierdut în Pădurea Neagră, caută izvorul Dunării să îl aducă înapoi în țară. Este, în ciuda locației actuale, un simpatizant al lumii latine. Pasionat de fotbal și de Roma antică, scrie despre fotbal din plăcere.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *